Ankeriasmonni viihtyy kiertovedessä

yrittajapaiva_PasiKorv onenKiertovesitekniikkaa kehittävä ja valmistava turkulainen Clewer Aquaculture Oy kokeili pilottihankkeessa, miten ankeriasmonni kasvaa kiertovesitekniikalla. Koe tehtiin pienellä kasvatusmäärällä, mutta sen antamat hyvät kokemukset kannustavat ottamaan rohkeasti eksoottisempiakin kasvatuslajeja kiertovesituotantoon, arvioi hanketta vetänyt Pasi Korvonen.

Clewer Aquaculture Oy kehittää ja markkinoi kiertovesitekniikkaa. Yhtiön kantava voima on suomalaisen kiertovesitekniikan pioneeri, diplomi-insinööri Martti Naukkarinen. Yhtiöllä on tällä hetkellä kuusi työntekijää. Yhtiön omistaa Hesburger-hampurilaisistaan tunnettu Heikki Salmela.
Iktyonomi Pasi Korvonen Clewerwater Aquaculturesta kertoi yhtiön viime vuonna tekemästä kiinnostavasta kasvatuskokeilusta, missä yhtiön kehittämällä kiertovesimenetelmällä kasvatettiin Suomessa eksoottista ankeriasmonnia. Monnien suureen sukupuuhun kuuluva laji on kotoisin Afrikasta. Pitkulaisen kalan erikoisuuksiin kuuluu, että luonnossa se voi ryömiä ja saalistaa myös maalla.
– Kasvatuskokeen tärkein tehtävä oli kehittää kiertovesijärjestelmäämme, mutta samalla tutkimme, mikä voisi olla hyvä Suomen kiertovesiolosuhteisiin soveltuva uusi kasvatuslaji. Tekniikka mahdollistaa hyvinkin eksoottisen lajien kasvatuksen, kunhan laji viihtyy kasvatusolosuhteissa, sen biologia ja optimaalinen kasvatuslämpötila tunnetaan. Päädyimme ankeriasmonniin, sillä eri monnilajeja kasvatetaan paljon ympäri maailmaa, kertoi Korvonen.

Turun kiertovesilaitokselle ankeriasmonnin 15-grammaiset poikaset saapuivat Latviasta viime vuoden kesäkuussa. Kaloille oli käytössä 65 kuutiometrin vesitilavuuden kaupallinen muoviallas. Altaan puhdistuksessa kiintoaines otettiin talteen rumpusiivilällä ja syntyvä jätevesi ohjattiin suoraan Turun jätevesiverkostoon. Veden kierrätyksessä ja puhdistuksessa vesi kulki biologisen filtterin läpi. Vedestä poistettiin hiilidioksidi. Veteen lisättiin happea ja se UV-säteilytettiin ennen ohjaamista takaisin kiertoon.
Ankeriasmonneja kasvatettiin 111 vuorokautta eli 3,6 kuukautta, jolloin ne saavuttivat 1,1 kilon keskipainon.
– Ankeriasmonni on nopeakasvuinen kala. Sen rehukerroin on hyvä, meidän kokeessa kala kasvoi kilon kokoon noin 0,8 kilolla kalanrehua.
Ankeriasmonnit fileoitiin Lohikunnassa ja toimitettiin myytäväksi Turun alueen kauppoihin ja pieniä eriä pääkaupunkiseudulle.
– Ankeriasmonnin mausta pidettiin ja se on erinomaista savustettuna. Kala myi hyvin siellä, missä henkilökunta oli siihen perehtynyt ja osasi kalasta kertoa, kuten Citymarket Kupittaalla Turussa. Kaiken kaikkiaan meidän kokeessamme ankeriasmonni oli helppo kala kasvattaa. Ankeriasmonni on kuitenkin haasteellinen fileoida. Sillä on paksu kylkiruoto, johon lihaa jää kiinni. Itse filee on täysin ruodoton, sanoi Korvonen.

Lataa esitys tästä

Teksti ja kuva Mika Remes, Comida Communication Oy