Siika ui kirjolohen rinnalle kuluttajan kalaoppaan suositeltavien kalalajien joukkoon. Ensimmäistä kertaa kaksi merkittävintä kotimaassa kasvatettua kalalajia on päässyt Maailman Luonnon Säätiön eli WWFn suositeltaviksi kalavalinnoiksi.

Siika on kaunis kotimainen valkolihainen kala. Ravintona siika on kevyt ja terveellinen ostovalinta niin itselle kuin ympäristölle. Siika sisältää erityisen paljon D-vitamiinia ja paljon hyviä ravintoaineita. Kala on ympäristöystävällinen ja ekotehokas valinta sillä sen kasvatus käyttää vain vähän maapallon resursseja.

Kalaa syödään yhä enemmän, mutta kotimaisten tuottajien harmiksi vain pieni osa on kotimaista. Kalanviljelyn kehitystä Suomessa vaikeuttavat jäykät ympäristöpoliittiset asenteet ja tiukat tuotantorajoitukset.

Suomen Kalankasvattajaliiton arvoihin kuuluu kotimaisen terveellisen kasvatetun kalan saannin turvaaminen jokaiselle suomalaiselle. Turvallisen elintarvikkeen takaavat ammattitaitoiset kalanviljelijät. He huolehtivat kasvatettavien kalojen hyvinvoinnista, terveydestä, korkealaatuisesta ravinnonsaannista ja etenkin seuraavat toiminnan vaikutuksia ympäristöön.

Kalankasvattajat ovat saavuttaneet tuloksia ympäristövaikutusten vähentämisessä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ravinnekuormitus on leikattu puoleen. Kalanviljelyn osuus vesistökuormituksesta on nykyään marginaalinen. Kotimainen kalanviljely tekee vastaisuudessakin töitä toimialan kehittämiseksi.

Vastuullisen ja nykyaikaisen ympäristöpolitiikan on mahdollistettava kalanviljelyn lisääminen kotimaassa. Voidaankin kysyä onko vastuullista ostaa kala ulkomailta ja samalla ulkoistaa tuotannon ympäristövaikutukset ja yritystaloudelliset hyödyt, ihmettelee Sandelin. Kotimaan vihreäntuotannon lisäämistä tukee se että ulkomailta tuotu kala on valtaosin WWFn keltaisella ”osta harkiten” taikka punaisella ”vältä käyttämästä”-listoilla.

Lue koko juttu täältä