Flavobakteereille kehitetään rokotetta

evira_TomWiklundFlavobakteerit ovat suomalaisten kalanviljelylaitosten yleisin riesa. Nyt sitä vastaan kehitetään kolmen maan tutkijoiden yhteishankkeessa rokote.

Eviran Kalaterveyspäivän Turussa avannut Tom Wiklund Åbo Akademista kertoi hyviä uutisia kalanviljelijöille: Åbo Akademissa käynnistyy tutkimushanke, jonka tavoitteena on kehittää rokote kylmänveden tautia vastaan.
– Kylmänveden tautia aiheuttavat flavobakteerit ovat olleet vuosia pahin tautiongelma suomalaisilla kalanviljelylaitoksilla. Rokotteen kehittämisestä on ollut pitkään puhetta, mutta vähänpä edistystä on maailmalla tapahtunut. Nyt ongelmaan käydään tosissaan käsiksi kolmivuotisella tutkimushankkeella, jossa on mukana Åbo Akademin lisäksi tutkijoita Jyväskylän yliopistosta, Puolasta ja Tanskasta, kertoi Wiklund.

Rokotteen kehitysidea on yksinkertainen: siinä käytetään viruksia, jotka tappavat flavobakteereja.
– Kun kala sairastuu, se saa rokotteessa viruksia, joiden avulla bakteerit tuhoutuvat ja kala paranee. Olemme tässä vaiheessa hyvin optimistia siitä, että idea toimii, mutta se selviää tarkemmin vuonna 2020, kun hanke päättyy.
Wiklundin mukaan kalaterveystilanne on Suomessa yleisesti ottaen hyvällä mallilla.
– Riskit ovat aina olemassa, kun elävää kalamateriaalin kuljetetaan laitokselta toiseen ja varsinkin ulkomailta Suomeen. Tutkimus pystyy yhdessä elinkeinon kanssa työskentelemällä kuitenkin ongelmat voittamaan, korosti Wiklund.

Teksti ja Kuva: Mika Remes, Comida Communication Oy