Kirjallisuutta

Tuhdisti kalasta

Kesällä ilmestynyt ”Kala – pinnan alta pöytään” on tuhti 378-sivuinen tieto- ja ruokakirja kalasta. Kirjan ammattikalataloudesta kertovan perusteellisen tieto-osion on kirjoittanut Kalankasvattajaliiton jäsenille tuttu mies, Suomen Kalankasvattajan toimittaja Mika Remes.

Kala kirja ja Mika

– Minulla on yli kahden vuosikymmenen kokemus suomalaisesta elinkeinokalataloudesta sen eri vinkkeleistä. Halusin kertoa perusteellisesti, miten ja kenen toimesta kala sinne kalatiskiin päätyy. Harva tietää, miten ammattimainen kalatalous Suomessa toimii. Meillä on kala-alalla tavattoman ammattitaitoista porukkaa kasvattajista kauppiaisiin, oli hieno päästä vihdoin kertomaan heistä lukijoille.

”Kala” esittelee myös suomalaista kalankasvatusta aina sen syntyhistoriasta tähän päivään. Äänessä ovat alan huipputekijät. Arvo-Tecin Kaj Aronen kertoo kiertovesikasvatuksesta, Raisioaquan Tomi Kantola ja Olle Lerche kalanrehuista sekä Benella Kirjolohesta. Savon Taimenen Hanne Savolainen kertoo arjesta poikaslaitoksella. Kirjan sivuilla esiintyy myös koko joukko muita kala-alan huipputekijöitä, kuten Kalatukku E.Eriksson ja V.Hukkanen.

Ruoka-osiossa ”Kala” esittelee herkullisin tarinoin, reseptein ja kuvin 25 kalatiskin suosikkia kirjolohesta kaviaariin. Kirjan reseptiikan on työstänyt ruokatoimittaja Mikko Takala yhdessä huippukokki Sami Rekolan kanssa. Loisteliaan kuvat on ottanut valokuvaaja Tommi Anttonen.
Kirjan julkaisija on Readme.fi.

Kirjaa on saatavilla kaikista hyvin varustetuista kirjakaupoista. Kirjaa voi tilata suoraan kustantajaltakin myyntipäällikkö Minna Auviselta, minna.auvinen@readme.fi

Kala kirja kirjolohiohje

Suomessa kasvanut kala

Ensimmäinen kalankasvatuksesta Suomessa kertova kirja ilmjuhlakirja_kansi_netti (2)estyi

Suomalaiset syövät kalaruokia mielellään. Kalanviljelyn ansiosta kotimaista kalaa on saatavilla ympäri vuoden. Suomessa kasvatettu kala on laadukasta lähiruokaa. Kalat kasvatetaan parhaissa mahdollisissa olosuhteissa, ja niiden hyvinvoinnista huolehditaan. Vesiviljely on ainoana toimialana saavuttanut kaikki sille asetetut ympäristönsuojelutavoitteet ja vieläpä etuajassa. Tuotannon vastuullisuuden on tunnustanut myös WWF Suomi, jonka julkaisemassa Kuluttajan kalaoppaassa kotimainen kala sai vuonna 2014 vihreän valon eli sen käyttö ravintona on suositeltavaa. Tällä hetkellä kalankasvatuksen uskotaan olevan maailmanlaajuisesti yksi potentiaalisimmista keinoista tuottaa eläinproteiinia kasvavalle väestölle. Kalankasvatuksen moninkertaistamisesta onkin tullut sekä Euroopan unionille että Suomelle tärkeä kehityskohde.

Kirja on ensimmäinen vesiviljelyä laajasti käsittelevä teos. Se kattaa kasvatetun kalan koko elinkaaren emokalan valinnasta herkuksi ruokapöytään tai istukkaaksi luonnonveteen. FM Anni Laitisen toimittamassa kirjassa ääneen pääsevät myös alan yrittäjät ja tutkijat.

Kirjan voit tilata osoitteesta toimisto(at)kalankasvatus.fi hintaan 34,90€ (jäsenet -15%) + postikulut.