Kirjallisuutta

Kala – kohtalo vai kutsumus? kala -kohtalo vai kutsumus

Kalatalouden historia ja tulevaisuus yksissä kansissa

Kalatalouden tarina on yksi Suomen historian jännittävimmistä sivupoluista. Se, mikä alkoi erä-kauden kalastuksena, on ajan virrassa muovautunut moderniksi luonnonvarataloudeksi – kalastuksen, kalanviljelyn, kalanjalostuksen ja kalakaupan tiiviiksi verkostoksi.

Itsenäisen Suomen juhlavuoden kunniaksi Pro Kala julkaisi 13.12.2017 kirjan Kala – kohtalo vai kutsumus? Teos on kiehtova sukellus suomalaisen kala-alan menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

Yrittäjien tarinoissa avautuu huikaiseva näkymä niihin yrityksiin, erehdyksiin ja innovaatioihin, joiden kautta ala on sadan itsenäisen vuoden aikana kehittynyt elinvoimaiseksi ja muuntautu-miskykyiseksi elinkeinoksi. Alan tulevaisuuteen kurkistavat kirjassa useat eri alojen tutkijat ja asiantuntijat.

Kirjan painopiste on innovaatioissa – kalatoimiala on elänyt innovaatioistaan jo kauan ennen kuin termi keksittiin. Tausta-ajatuksena kulkee myös vahva usko yhteistyön voimaan. Ala me-nestyy ennen kaikkea ketjuna, aina alkutuotannosta jalostukseen ja kauppaan.

Teoksen teemat ovat nyt kenties ajankohtaisempia kuin koskaan. Globaalin ruokakriisin edessä kestävä kalatalous vastaa moniin niistä kansainvälisistä kysymyksistä, joita meillä ei ole varaa sivuuttaa. Kala – kohtalo vai kutsumus? on kirja jokaiselle, joka haluaa tuntea alan menneisyyden ja olla mukana luomassa sen tulevaisuutta.

Kirjan voi tilata Pro Kalasta posti- ja toimituskuluja vastaan.

Lisätietoja ja kirjan tilaukset:
Pro Kala ry

Katriina Partanen, puh. 0400 827 277  tai Petra Partanen, puh. 040 529 0449
katriina.partanen@prokala.fi  tai petra.partanen@prokala.fi

logot1

Tuhdisti kalasta

Kesällä ilmestynyt ”Kala – pinnan alta pöytään” on tuhti 378-sivuinen tieto- ja ruokakirja kalasta. Kirjan ammattikalataloudesta kertovan perusteellisen tieto-osion on kirjoittanut Kalankasvattajaliiton jäsenille tuttu mies, Suomen Kalankasvattajan toimittaja Mika Remes.

Kala kirja ja Mika

– Minulla on yli kahden vuosikymmenen kokemus suomalaisesta elinkeinokalataloudesta sen eri vinkkeleistä. Halusin kertoa perusteellisesti, miten ja kenen toimesta kala sinne kalatiskiin päätyy. Harva tietää, miten ammattimainen kalatalous Suomessa toimii. Meillä on kala-alalla tavattoman ammattitaitoista porukkaa kasvattajista kauppiaisiin, oli hieno päästä vihdoin kertomaan heistä lukijoille.

”Kala” esittelee myös suomalaista kalankasvatusta aina sen syntyhistoriasta tähän päivään. Äänessä ovat alan huipputekijät. Arvo-Tecin Kaj Aronen kertoo kiertovesikasvatuksesta, Raisioaquan Tomi Kantola ja Olle Lerche kalanrehuista sekä Benella Kirjolohesta. Savon Taimenen Hanne Savolainen kertoo arjesta poikaslaitoksella. Kirjan sivuilla esiintyy myös koko joukko muita kala-alan huipputekijöitä, kuten Kalatukku E.Eriksson ja V.Hukkanen.

Ruoka-osiossa ”Kala” esittelee herkullisin tarinoin, reseptein ja kuvin 25 kalatiskin suosikkia kirjolohesta kaviaariin. Kirjan reseptiikan on työstänyt ruokatoimittaja Mikko Takala yhdessä huippukokki Sami Rekolan kanssa. Loisteliaan kuvat on ottanut valokuvaaja Tommi Anttonen.
Kirjan julkaisija on Readme.fi.

Kirjaa on saatavilla kaikista hyvin varustetuista kirjakaupoista. Kirjaa voi tilata suoraan kustantajaltakin myyntipäällikkö Minna Auviselta, minna.auvinen@readme.fi

Kala kirja kirjolohiohje

Suomessa kasvanut kala

Ensimmäinen kalankasvatuksesta Suomessa kertova kirja ilmjuhlakirja_kansi_netti (2)estyi

Suomalaiset syövät kalaruokia mielellään. Kalanviljelyn ansiosta kotimaista kalaa on saatavilla ympäri vuoden. Suomessa kasvatettu kala on laadukasta lähiruokaa. Kalat kasvatetaan parhaissa mahdollisissa olosuhteissa, ja niiden hyvinvoinnista huolehditaan. Vesiviljely on ainoana toimialana saavuttanut kaikki sille asetetut ympäristönsuojelutavoitteet ja vieläpä etuajassa. Tuotannon vastuullisuuden on tunnustanut myös WWF Suomi, jonka julkaisemassa Kuluttajan kalaoppaassa kotimainen kala sai vuonna 2014 vihreän valon eli sen käyttö ravintona on suositeltavaa. Tällä hetkellä kalankasvatuksen uskotaan olevan maailmanlaajuisesti yksi potentiaalisimmista keinoista tuottaa eläinproteiinia kasvavalle väestölle. Kalankasvatuksen moninkertaistamisesta onkin tullut sekä Euroopan unionille että Suomelle tärkeä kehityskohde.

Kirja on ensimmäinen vesiviljelyä laajasti käsittelevä teos. Se kattaa kasvatetun kalan koko elinkaaren emokalan valinnasta herkuksi ruokapöytään tai istukkaaksi luonnonveteen. FM Anni Laitisen toimittamassa kirjassa ääneen pääsevät myös alan yrittäjät ja tutkijat.

Kirjan voit tilata osoitteesta toimisto(at)kalankasvatus.fi hintaan 34,90€ (jäsenet -15%) + postikulut.