Kirjolohen tuoteluokitus kalakaupan työkaluksi

Kirjolohi sai laatuluokituksen 1990-luvun alussa. Se on vuosien varrella jäänyt pois käytöstä kalakaupassa, mutta tarve sille on edelleen olemassa. Pro Kalan koordinoimana laatuluokitusjärjestelmää päivitetään parhaillaan tämän tarpeisiin sopivaksi. Nimikin muuttuu tuoteluokitukseksi.

Pro Kala järjesti syksyllä 2016 Kirjolohityöpajan, johon kalankasvattajat ja –jalostajat kokoontuivat yhdessä pohtimaan kirjolohen ja kirjolohikaupan keskeisiä kysymyksiä. Työpajassa kävi ilme, että kirjolohen vanhalle laatuluokitukselle on tämän päivän kalakaupassa edelleen käyttöä, ja se kannattaisi ottaa päivitettynä taas käyttöön.
Tammikuussa 2017 kasvattaja ja jalostajat kokoontuivat selvittämään, miten työ kannattaisi toteuttaa.
– Keskusteluissa ilmeni, että laatuluokitus ja sen superior-, standardi- ja prosessi-luokat eivät itsessään ole vanhentunut järjestelmä. Se pitää vain ottaa uudelleen käyttöön tämän päivän tarpeisiin viilattuna. Lähtökohtana on, että kaiken elintarvikekalan on oltava laadultaan moitteetonta ja kuluttajalle tarjotaan periaatteessa aina superioria. Siksi laatuluokituksen sijaan on syytä puhua tuoteluokituksesta, kertoi Partanen.

Tuoteluokitus katsottiin parhaaksi pitää myyjän ja ostajan välisenä työkaluna. Kuluttajille kalatiskiin sitä ei olla viemässä.
– Tuoteluokituksen tarkoitus on, että sekä myyjä että ostaja voivat ymmärtää samalla tavalla asiat. Kun tuotteen laatu on vakioitu, voidaan käyttää tuotekohtaista hinnoittelua ja kaupanteon luotettavuus paranee. Ostaja voi luottaa, että superior-laatikossa on pelkästään superioria ja standardi-laatikossa standardia, sanoi Partanen.

Lataa esitys tästä

Teksti Mika Remes, Comida Communication Oy