Kirjolohiruokia

Kirjolohi

Kirjolohi on monikäyttöinen kala. Se säilyttää mehevyytensä ja lihan rakenne kestää käsittelyä eri valmistusvaiheissa. Kirjolohi soveltuu mainiosti esimerkiksi itämaisiin ruokiin. Kirjolohen kanssa voi rohkeasti kokeilla maustamista. Pannulla ohuen kirjolohisiivut kypsyvät suolaripauksen kera mainiosti ilman rasvaa.

Ihanteellisissa oloissa kirjolohesta kasvaa kiinteälihainen ja raikkaan makuinen kala, joka sisältää runsaasti omega3 -rasvahappoja, B12- sekä D-vitamiinia. Kirjolohi on terveysvaikutuksiltaan yksi parhaista ruokakaloistamme.

Alkuruokia

Mätihyytelö, 10-14 annosta (ohje: Pro Kala)

Kuva: Pro Kala

Kuva: Pro Kala

4 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
300 g mätiä
2 kovaksi keitettyä munaa
1/2 dl purjosilppua
3 rkl tillisilppua
ripaus valkopippuria

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 15 minuuttia. Purista vesi pois. Liuota liivatelehdet kuumaan sitruunamehuun. Vatkaa kerma vaahdoksi ja hienonna keitetyt munat haarukalla. Sekoita ainekset kermavaahtoon ja kaada seos pieneen rengasvuokaan tai annosastioihin. Anna hyytyä kylmässä väh. neljä tuntia tai yön yli. Kumoa vadille ja tarjoa alkuruokana keitettyjen perunoiden tai paahtoleivän kanssa.

Limegraavattu kala (ohje: Pro Kala)

Kuva: Pro Kala

Kuva: Pro Kala

noin 300 g kirjolohifileetä
1–2 limeä tai sitruunaa
rypsiöljyä
roseepippuria
mustapippuria
merisuolaa
tuoretta basilikaa

Purista annoslautasille reilut rutistukset limeä tai sitruunaa. Lorauta kullekin lautaselle vähän rypsiöljyä. Leikkaa raa’asta kalafileestä ohuita siivuja ja asettele ne lautasille. Purista myös päälle limeä tai sitruunaa ja pirskottele öljyä. Riko roseepippurit ja levitä annosten päälle. Pyöräytä myllystä päälle mustapippuria ja suolaa. Anna maustua tunnin verran viileässä ennen tarjoilua. Nauti uusien perunoiden kera.

Kalaisat cocktailpiirakat (ohje: Pro Kala)
20 cocktailpiirakkaa
100 g kevyttuorejuustoa
2 kovaksikeitettyä hienonnettua munaa
sitruunapippuria
20 viipaletta graavi- tai kylmäsavukirjolohta
ruohosipulia tai tilliä

Sekoita tuorejuustoon hienonnetut munat ja mausta seos sitruunapippurilla ja tilli- tai ruohosipulisilpulla. Aseta kirjolohiviipaleet ja nokare tuorejuustoa piirakoiden päälle. Koristele vihreällä.

Kirjolohijäädyke (ohje: Pro Kala)
8-12 annosta
150 g kylmäsavustettua kirjolohta pala purjoa
2 dl kuohukermaa
200 g smetanaa
100 g herkkukurkkua
4 rkl silputtua tilliä
ripaus valkopippuria

Leikkaa kirjolohi pieniksi paloiksi, silppua purjo, kuutioi herkkukurkku pieneksi ja vatkaa kerma tukevaksi vaahdoksi. Yhdistä kermavaahtoon kaikki muut ainekset kevyesti nostellen. Säästä hieman herkkukurkkua koristeeksi. Pakasta seos rengasvuoassa tai 8-12 annosvuoassa, esim. kertakäyttömukeissa. Kumoa jäädyke kastamalla vuoan pohja nopeasti kuumaan veteen. Anna lämmetä hieman huoneenlämmössä n. 15- 30
minuuttia. Koristele kurkkukuutioilla, sitruunalla ja ruohosipulilla tai tillillä. Tarjoa jäädyke alkuruokana pienten keitettyjen perunoiden kanssa.

Kurkkulohella täytetyt munanpuolikkaat (ohje: Pro Kala)
kovaksi keitettyjä munia
tuoresuolattua tai kylmäsavustettua lohta tai kirjolohta
pätkä kurkkua
vähän sinappia
mustapippuria
hienonnettua ruohosipulia, tilliä tai korianteria

Leikkaa kala ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita keskenään ja mausta pippurilla, sinapilla ja yrteillä. Tarkista maku. Leikkaa kuoritut munat pitkittäin halki ja poista keltuainen. Käytä ne johonkin muuhun ruokaan tai muihin munien täytteisiin. Leikkaa munanpuolikkaan pohjasta pala pois, niin muna pysyy paremmin paikallaan. Lusikoi täytettä koloon ja koristele.

Kylmäsavurullat (ohje: Pro Kala)
15-25 viipaletta
170 g kylmäsavukirjolohta viipaleina
100 g yrtti-, pippuri-, valkosipuli- tai muuta tuorejuustoa

Lado kirjolohiviipaleet limittäin kelmun päälle siten, että saat yhtenäisen suorakaiteen muotoisen, noin 25 cm leveän levyn. Levitä tuorejuusto tasaisesti kalan pinnalle ja kääri levy rullaksi. Kääri rulla tiiviisti kelmuun ja laita muutamaksi tunniksi pakastimeen, jotta se kovettuu ja on siten helppo viipaloida

Lohta tai kirjolohta alkupalaksi (ohje: Pro Kala) 

Kuva: Pro Kala

Kuva: Pro Kala


4 viipaletta graavilohta tai kirjolohta
noin 1 tl wasabitahnaa
vähän rapeaa salaattia
ruohosipulia (sitruunan kuorisuikaleita)

Nosta kalaviipaleet paperin päälle ja sipaise jokaisen pintaan vähän wasabitahnaa (japanilaista vihreää vahvaa piparjuurta, jota käytetään mm. sushissa). Suikaloi salaatinlehdet ja levitä ne lohiviipaleille. Kietaise rullalle. Leikkaa kahteen osaan ja koristele ruohosipulilla ja kiinnitä tikulla. Tarjoa alkupalana tai noutopöydässä.

Rapea lohivoileipä (ohje: Pro Kala)

Kuva: Pro Kala

Kuva: Pro Kala

8 viipaletta paahtoleipää (mieluiten neliön muotoisia)
margariinia tai voita
1 iso punasipuli
n. 200 g kesäkurpitsaa
ripaus yrttisuolaa
n. 150 g graavi- tai kylmäsavukirjolohta viipaleina
1ruukku salaattia (esim. tammenlehvä)
Kastike:
1 dl ranskankermaa
2-3 rkl valmista pestokastiketta
n. 2 rkl sitruunamehua
ripaus yrtti-pippurisekoitusta

Aloita valmistus kastikkeesta. Sekoita ranskankerman joukkoon pestokastike ja sitruunamehua. Mausta yrttipippurisekoituksella. Leikkaa sipuli ja kesäkurpitsa viipaleiksi ja paista pannulla hetki, jotta kasvikset pehmenisivät hiukan. Ripota kasviksille hiukan yrttisuolaa. Nosta kasvikset pois pannulta lautaselle. Käytä kalaviipaleetkin nopeasti
pannulla ja nosta pois. Voitele paahtoleipäviipaleet molemmin puolin ja paista pannulla rapeiksi. Jos haluat helpottaa syömistä, leikkaa leipäviipaleet puoliksi esimerkiksi kolmion muotoon. Kokoa leivät. Sipaise puolille leipäpaloista kastiketta. Laita muutama salaatinlehti päälle. Sen jälkeen levitä salaatille sipuli-, kesäkurpitsa- ja kalaviipaleet ja laita pari teelusikallista kastiketta kaiken päälle. Nosta loput leipäviipaleet leiville kansiksi ja jaa täytetyt leivät lautasille. Jokaiselle syöjälle tulee siis kaksi kolmioleipää.
Koristele lautaset salaatilla ja kastikenokareella. Tarjoa heti.

Pääruokia

Kylmäsavukirjolohipasta (ohje: Pro Kala)

Kuva: Pro Kala

Kuva: Pro Kala

150-200 g kylmäsavukirjolohta
1 keltasipuli tai 2-3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl öljyä
1 dl hienonnettua persiljaa
½-1 avokado
1-2 rkl sitruunamehua
2-3 tomaattia
mustapippuria myllystä
noin 400 g spagettia tai muuta pastaa

Suikaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Säästä vähän keitinlientä. Leikkaa sillä aikaa kylmäsavulohiviipaleet suikaleiksi tai paloiksi. Kuutioi tomaatit. Halkaise kypsä avokado ja kuori se. Poista siemen ja kuutioi hedelmäliha. Pirskota päälle sitruunamehua. Lisää kalasuikaleet ja persilja kuullotettujen sipulien joukkoon ja lämmitä hetki. Jos kylmäsavukalaa kuumentaa pidempään, maku muuttuu ja tulee suolaisemmaksi. Lisää joukkoon vähän pastan keitinlientä ja
sitruunamehua kostukkeeksi. Ripottele sekaan avokado- ja tomaattikuutiot. Mausta mustapippurilla. Kaada kastike valutetun pastan joukkoon, sekoita kevyesti ja tarjoa heti.

Banaanikirjolohi
600 g kirjolohifileetä
suolaa tai aromisuolaa
4 banaania
Kuorrutuskastike:
5 dl kevytmaitoa
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl margariinia tai voita
2 dl juustoraastetta
1 tl currya
1 tl kurkumaa
valkopippuria
suolaa tai aromisuolaa

Poista kalafileestä nahka ja leikkaa filee neljäksi palaksi. Nosta palat voideltuun uunivuokaan ja mausta kevyesti suolalla tai aromisuolalla. Kuori ja viipaloi banaanit ja aseta viipaleet kalojen päälle. Sekoita kattilassa maito, jauhot ja rasva. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää juustoraaste ja mausta kastike. Valuta kastike kalojen päälle ja paista ruokaa 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia kalan paksuuden mukaan. Tarjoa lisänä keitettyä riisiä tai perunoita ja salaattia.

Kalalasagne (ohje: Pro Kala)
400 g kirjolohifileetä
1 prk tomaattimurskaa
½ tl mustapippurirouhetta
suolaa
2-3 valkosipulinkynttä
3 rkl chilikastiketta
1 parsakaali
5 dl maitoa
¾ dl vehnäjauhoja
öljyä
1 dl pestokastiketta
kuivattua basilikaa
12 kpl lasagnelevyjä
200 g juustoraastetta

Kuutio kalafile ja paista kuutiot öljyssä pannulla. Lisää tomaattimurska, valkosipuli, chilikastike ja mustapippuri sekä suolaa maun mukaan. Anna hautua.
Valmista valkokastike: kuumenna öljy pannussa ja pyörittele vehnäjauhot siinä, mutta älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen ja kuumenna. Lisää kastikkeeseen pesto, basilika ja paloitellut parsakaalinnuput. Tarkista maku.
Kokoa lasagne: laita uunivuoan pohjalle kauhallinen valkokastiketta, sen päälle 3-4 lasagnelevyä ja sen päälle kala-tomaattikastike. Toista kerroksia niin, että päällimmäiseksi tulee loput valkokastikkeesta. Levitä pinnalle juustoraaste ja kypsennä lasagnea 150-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

Sitruuna-rakuunakermassa haudutettu kirjolohifilee
600 g kirjolohifilee
suolaa
vastajauhettua valkopippuria
sitruuna-rakuunakastike:
2 rkl voita
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 rkl kuivattua rakuunaa
1/2 dl sitruunamehua
2 tl sinappia
2 dl kuohukermaa
1 prk ranskankermaa
2 rkl tilliä hienonnettuna
1 dl cheddar-juustoa raasteena
uunivuoan voiteluun 2 rkl voita

Laita filee voideltuun uunivuokaan. Mausta suolalla sekä pippurilla.
Valmista kastike: Kuullota voissa sipuli ja rakuuna. Lisää sitruunamehu ja kiehauta. Sekoita joukkoon sinappi, kuohukerma ja ranskankerma. Mausta kastike suolalla ja ripauksella valkopippuria. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes kastike alkaa
hieman saostumaan. Tarkista maku ja sekoita joukkoon tilli. Kaada kuuma kastike kalojen päälle ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kypsennä 180 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kunnes kalat ovat kypsiä. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin kera.

Kirjolohirulla 

Kuva: Pro Kala

Kuva: Pro Kala

Pohja:
100 g leivontamargariinia
1 ½ dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3 munaa
Täyte:
200 g piparjuurituorejuustoa
1 dl hienonnettua tilliä
150 g kylmäsavu- tai graavikirjolohta
ruohosipulia maun mukaan
½ paprika
Juustoraastetta

Kiehauta margariini ja jauhot kattilassa. Lisää maito ja keitä seosta pari minuuttia. Jäähdytä. Lisää leivinjauhe ja suola sekä munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 225 asteessa n. 15-20 min.. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille ja jäähdytä. Levitä tuorejuusto pohjan päälle ja ripottele päälle tilli ja ruohosipuli. Suikaloi kirjolohi ja kuutioi paprika. Lisää pohjalevylle. Kääri levy rullalle ja anna vetäytyä jääkaapissa muutamia tunteja. Ripottele rullalle juustoraastetta ja lämmitä rulla uunissa ennen tarjoilua. Viipaloi kirjolohirulla ja koristele tillillä ja sitruunaviipaleilla. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.

Hunajainen kalapata (ohje: Pro Kala)
500 g kirjolohta fileenä tai muuta kalaa
1 tl sitruunapippuria
1/2 tl mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl margariinia sulatettuna
1/2 dl hunajaa
1 dl kermaa
100 g tuoreita herkkusieniä

Kuutioi kala isoiksi kuutioiksi ja laita uunivuokaan. Mausta ja ripottele päälle vehnäjauhot. Kaada sulatettu rasva kalapalojen päälle. Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia eli kunnes kala alkaa ruskistua. Alenna lämpötila 175 asteeseen ja kaada päälle keskenään sekoitetut hunaja, kerma ja viipaloidut sienet. Jatka kypsentämistä vielä 20 minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin ja raikkaan salaatin kanssa.

Kermainen kirjolohikeitto (ohje: Pro Kala)
500 g kirjolohifilee
1 ½ l kirjolohilientä
1 sipuli
8 maustepippuria
8 keskikokoista perunaa
250 g pakastettuja keittojuureksia
2 dl kuohukermaa
2 rkl voita
1 tl timjamia
suolaa
tilliä

Keitä kirjolohiliemi kalan ruodoista . Lisää mausteeksi suolaa, pala sipulia ja tillinvarret. Siivilöi liemi ja kuumenna kiehuvaksi. Voit valmistaa liemen myös liemikuutiosta. Lisää hienonnettu sipuli, maustepippuri, lohkotut perunat ja keittojuurekset. Hauduta perunat lähes kypsiksi. Irrota kirjolohifileestä nahka. Leikkaa lihapalat kuutioiksi ja lisää kalapalat liemeen. Anna keiton kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Lisää kerma, kiehauta keitto. Tarkista liemen maku, lisää voi ja ripottele pinnalle silputtua tilliä. Tarjoa keiton kanssa ruisleipää.

Helppo savukalakeitto (ohje: Pro Kala)

Kuva: Pro Kala

Kuva: Pro Kala

8 dl kalalientä
4 isoa perunaa
1 pussi keittojuureksia (pakaste)
1/4 tl mustapippurirouhetta
noin 2 dl ruodotonta savustettua kirjolohta tai kalaa tai savukalaa ja tuoretta kalaa
(1/2 –1 dl ruokakermaa tai noin 50 g sulatejuustoa)
(suolaa)
tilli- tai ruohosipulisilppua

Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Kuori ja paloittele perunat lohkoiksi. Keitä lohkoja noin 10 minuuttia kalaliemessä. Lisää keittojuurekset ja jatka kypsennystä vielä noin 10 minuuttia. Mausta pippurilla. Lisää hienonnettu savukala keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa sekä tilliä tai ruohosipulia. Voit halutessasi käyttää keiton viimeistelyyn maitotuotteita, mutta se maistuu hyvältä ilman niitäkin.

Kirjolohipastakastike (ohje: Pro Kala)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
300 g kirjolohifileetä
100 g herkkusieniä
1-2 dl kotimaista valkoviiniä
1 prk (120 g) smetanaa
1/2 tlsuolaa
1/4 tlsitruunapippuria
1/4 tl mustapippuria
1-2 tl basilikaa
juustoraastetta

Hienonna sipuli ja paista kevyesti pannulla. Lisää joukkoon suikaloitu kirjolohi, hienonnetut valkosipulin kynnet ja valkoviini. Lisää mausteet. Anna hautua 5-10 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Sekoita joukkoon smetana ja herkkusienet. Tarjoa kastike kierremakaronin kanssa ja ripottele päälle juustoraastetta.

Kirjolohi-kookoskeitto (ohje: Maija Silvennoinen) KirjolohiKookoskeitto_3
2 rkl öljyä
2 tl currya
pala inkivääriä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
pala tuoretta chiliä hienonnettuna
1 porkkana ohuina suikaleina
pätkä purjoa ohuina suikaleina
2 rkl vehnäjauhoja
1 tölkki (4 dl) kookosmaitoa
4 dl tomaattimehua
2 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
3 rkl soijaa
300 g kirjolohta kuutioina
hienonnettua korianteria

Kuullota öljyssä mausteet ja sipulit. Lisää kasvissuikaleet ja kuullota hetki. Sekoita joukkoon jauhot ja anna kypsyä hetki. Lisää joukkoon kookosmaito, tomaattimehu ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta soijalla sekä sitruunanmehulla ja lisää kalakuutiot. Hauduta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon juuri ennen tarjoilua joukkoon korianteri.

Uunikirjolohi
1 (n. 800g) kirjolohifilee
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 tl suolaa
1 prk smetanaa
2 rkl tilliä
1 sitruuna

Ripota fileen pintaan sitruunapippuri ja suola. Laita kalafile uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin. Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa 35 – 40min. Kala on kypsää, kun nahka alkaa irtoamaan fileen reunoilta. Irrota nahka ja ripottele halutessasi vielä fileelle vähän suolaa ja sitruunapippuria. Levitä smetana fileen päälle ja laita uuniin vielä 5 minuutiksi. Ripota kypsän kalan pinnalle hienonnettua tilliä ja koristele sitruunalla.