Kuukauden resepti

Lokakuu 2017

70 grammaa siikaa päivässä ja D-vitamiinin saanti on turvattu.

Nyt kalatiskiin ui kotimainen Benella Siika siikafile_kuva-Brändö-Lax-Ab-300x200

Raisioaquan Benella-kalatuoteperhe kasvaa. Kaksi vuotta sitten markkinoille saapuneen Benella Kirjolohen rinnalle ui nyt Benella Siika. Kalatiskeiltä kotimaista uutuutta on ollut saatavilla syyskuusta alkaen. Benella-sopimuskasvatusmallin avulla Raisio haluaa nostaa suomalaisen kalan arvostusta. Malli korostaa kotimaisuuden lisäksi Itämeren tilan ja kalan ravintoarvon kohenemista.

Benella-nimen saavat Raisioaquan Baltic Blend® Itämerirehulla ruokitut kalat. Kasvatusmenetelmä sitoo fosforia enemmän kuin tuottaa ja typpikuormitus vähenee merkittävästi. Raisioaquan sopimustuottajamallin ansiosta Benella-kalojen saatavuus voidaan turvata yhä paremmin. Lisäksi kaupan palvelutiskillä on aina tarkka tieto siitä, kuka Benella-kalan on kasvattanut. Benella Siikaa tuottavat tällä hetkellä  Brändö Lax Saaristomerellä, Kaslankasvatus Vääräniemi Taivalkoskella ja Kainuun Lohi Sotkamossa.

Benella Siiassa EPA- ja DHA-rasvahappojen pitoisuus on optimoitu ihmisen sydämelle ja verisuonille terveelliselle tasolle.

– Sekä kalaan että meihin ihmisiin pätee sama sääntö: olet sitä mitä syöt. Ruokinnassa terveelliset rasvahapot siirtyvät kalaan ja sitä kautta ihmiseen. Terveellisemmän ravinnon lisäksi Benella-kasvatusmenetelmä parantaa Itämeren tilaa. Sen sijaan, että toisimme kalajauhon ulkomailta, kierrätämme Itämeren omia ravinteita ja onnistumme vähentämään kuormitusta. Konkreettisesti suomalaiset pääsevät nyt syömään Itämeren parempaan kuntoon kala kerrallaan, Raisioaquan liiketoimintajohtaja Tomi Kantola kertoo.

Sateisen kesän jälkeen kalatiskille

D-vitamiinia syntyy auringonvalon vaikutuksesta iholla. Saanti ei yleensä täyty pohjoisilla leveyksillä, etenkään talvikuukausina. D-vitamiinia saa myös ruoasta ja yksi parhaista lähteistä on kala, ja erityisesti siika. Kotimainen siika on kasvatetuista kaloista ylivoimaisesti paras D-vitamiinin lähde. Ravitsemussuositusten mukaan ihminen tarvitsee D-vitamiinia 10 ug vuorokaudessa. Siikaa tarvitsee syödä vain 70 grammaa päivässä, jotta suositusten mukainen tarve täyttyy. Vastaavan määrän D-vitamiinia saadakseen pitäisi maitoa juoda päivässä viisi lasillista.

– Tänä vuonna kesäaurinko ei oikein hellinyt meitä. D-vitamiinin saatavuuden varmistamiseksi voi kävellä kalatiskille ja napata sieltä D-vitamiiniaarteen siian muodossa. Onhan se myös niin, että hyvä siika-ateria tuottaa myös makunautintoa, Tomi Kantola muistuttaa.

Lue lisää:
http://www.benellakala.fi/

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/raisio-tuo-markkinoille-nyt-benella-siian-br%C3%A4nd%C3%A4yksen-tavoitteena-p%C3%A4ihitt%C3%A4%C3%A4-tuontikalan-ylivoimaa-1.206722

https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/saman-verran-d-vitamiinia-kuin-7-lasillisessa-maitoa-kuuluko-tama-terveyspommi-jo-ruokavalioosi/6583116#gs.YcW4UCk

Myös Kirjolohi pääsi hyvin esille samaan aikaan Benella Siian kanssa:
https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/lehdistotiedotteet/2017/pirkka-parhaat–sarjaan-suomessa-kasvatettu-benella-kirjolohi/

Ja sitten vihdoinkin se ohje (kopioitu Benellan sivuilta)Benella-siika, Raisio Oyj. Ruokakuva, mainoskuva. KUVA:RONI LEHTI.

Haudutettua Benella Siikaa, lämmintä luomuperunasalaattia ja hollandaise karamellisoidusta voista

Ainekset (4 hengelle)

Haudutettua Benella Siikaa
600 g Benella Siikafilettä
2 dl valkoviiniä
2 dl vettä
3 oksaa tinjamia

Lämmin luomuperunasalaatti
8 kpl luomuperunaa
1 sitruunan kuori
6 kpl maa-artisokkaa
1 pss lehtikaalia
40 g kanttarelli
1 kpl punasipuli
0,25 dl väkiviinaetikkaa
0,5 dl sokeria
0,75 dl vettä

Hollandaise karamellisoidusta voista
0,5 dl vaaleaa balsamiviinietikkaa
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
2 keltuaista
350 g voita (ruskistamisen jälkeen n. 200g, mikä käytetään kastikkeeseen, loppu on palanutta heraa, mitä ei voi käyttää)
suola
pippuri

Ohje:
Haudutettua Benella Siikaa
Kiehauta kattilassa valkoviini, vesi ja timjami, kaada liemi uuninkestävään pieneen vuokaan. Leikkaa Benella Siikafileet annospaloihin, mausta suolalla ja pippurilla.
Aseta siikafileet vuokaan, tee foliosta tiivis kansi ja kypsennä uunissa 150 astetta noin 8 minuuttia.

Lämmin luomuperunasalaatti
Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Kiehauta kattilassa etikka, vesi ja sokeri ja kaada kuuma liemi suikaleiden päälle, jätä lepäämään huoneen lämpöön.
Keitä kuutioidut luomuperunat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, mausta kypsät, valutetut perunat sitruunankuorella. Pese maa-artisokat hyvin ja keitä kypsäksi, jäähdytä ja kuutioi. Revi lehtikaalista paksu keskiruoti pois ja pese lehdet.
Paista pannulla kantarellit, maa-artisokka ja sitruunamarinoidut perunat.
Lisää lopuksi pannulle lehtikaalin lehdet ja valutettu punasipuli, viimeistele oliiviöljyllä.

Hollandaise karamellisoidusta voista
Keitä etikkaa ja valkoviiniä kunnes jäljellä on 2 ruokalusikallista, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Pilko voi ja laita teräskattilaan, keitä voita kovalla lämmöllä välillä varovasti sekoittaen kunnes väri muuttuu pähkinänruskeaksi. Kaada karamellisoituneen voin kirkas osa varovasti eri astiaan, jättäen heran pois, jätä huoneenlämpöön.
Laita liemi ja keltuaiset puhtaaseen kattilaan ja sekoita koko ajan miedolla lämmöllä kunnes kastike alkaa saostua, maista välillä, kastikkeen pohja on valmis kun ei maistu enää raa`alle kananmunalle. Ota kattila pois lämpölähteeltä. Lisää karamellisoitu voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta valmis kastike suolalla ja pippurilla.

Ohje: www.benellakala.fi

Elokuu 2017

Siika-kasviskeitto SiikaKasviskeitto

2 rkl öljyä
1 pieni purjo suikaleina
1 fenkoli suikaleina
100 g siitakesieniä viipaleina
2 porkkanaa suikaleina
suolaa
1 laakerinlehti
8 maustepippuria
1 l vettä
300 g siikafileetä suikaleina
½ dl tilliä hienonnettuna

Kuullota öljyssä kasvikset ja sienet. mausta suolalla, lisää laakerinlehti ja maustepippuri. Lisää vesi joukkoon ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää siikasuikaleet ja kiehauta. Sekoita tilli joukkoon juuri ennen tarjoilua ja nauti.

Helmikuu 2017

Kirjolohi-kookoskeitto (ohje: Maija Silvennoinen) KirjolohiKookoskeitto_3

2 rkl öljyä
2 tl currya
pala inkivääriä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
pala tuoretta chiliä hienonnettuna
1 porkkana ohuina suikaleina
pätkä purjoa ohuina suikaleina
2 rkl vehnäjauhoja
1 tölkki (4 dl) kookosmaitoa
4 dl tomaattimehua
2 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
3 rkl soijaa
300 g kirjolohta kuutioina
hienonnettua korianteria

Kuullota öljyssä mausteet ja sipulit. Lisää kasvissuikaleet ja kuullota hetki. Sekoita joukkoon jauhot ja anna kypsyä hetki. Lisää joukkoon kookosmaito, tomaattimehu ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta soijalla sekä sitruunanmehulla ja lisää kalakuutiot. Hauduta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon juuri ennen tarjoilua joukkoon korianteri.

 

Tammikuu 2017

Kirjolohirulla

Kuva: Pro Kala

Kuva: Pro Kala

Kirjolohirulla on monipuolinen tarjottava. Se soveltuu niin arkeen kuin juhlaankin. Sen voi tarjota tilanteen mukaan joko alku- tai pääruokana ja se sopii lounaaksi, päivälliseksi tai iltapalaksi. Helpon munakaslevyn väliin rullataan tuorejuustosta ja kylmäsavu- tai graavikirjolohesta maukas täyte. Kirjolohen sijasta voi tietenkin käyttää graavisiikaa tai vaikka edellispäivän uunikalan tähteitä.

 

Pohja:
100 g leivontamargariinia
1 ½ dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3 munaa
Täyte:
200 g piparjuurituorejuustoa
1 dl hienonnettua tilliä
150 g kylmäsavu- tai graavikirjolohta
ruohosipulia maun mukaan
½ paprika
Juustoraastetta

Kiehauta margariini ja jauhot kattilassa. Lisää maito ja keitä seosta pari minuuttia. Jäähdytä. Lisää leivinjauhe ja suola sekä munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 225 asteessa n. 15-20 min.. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille ja jäähdytä. Levitä tuorejuusto pohjan päälle ja ripottele päälle tilli ja ruohosipuli. Suikaloi kirjolohi ja kuutioi paprika. Lisää pohjalevylle. Kääri levy rullalle ja anna vetäytyä jääkaapissa muutamia tunteja. Ripottele rullalle juustoraastetta ja lämmitä rulla uunissa ennen tarjoilua. Viipaloi kirjolohirulla ja koristele tillillä ja sitruunaviipaleilla. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.