Nieriäruokia

Nieriä

Kuva: Pro Kala

Kuva: Pro Kala

Nieriä on kirjoloheen verrattuna vähärasvaisempi ja kiinteälihaisempi kala. Nieriän ominainen maku tulee selvimmin esiin nopeasti pannulla paistaen. Graavaukseen nieriä on loistava vaihtoehto – suolaa kannattaa käyttää maltillisesti. Pikamarinoinnilla siitä saa hetkessä oivaa täytettä sushiin.

Nieriä avokadosushi

Sushiriisi:
2 dl sushiriisiä tai jasmiiniriisiä
2 ½ dl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Nieriä:
200 g graavattua nieriää viipaleina
1 rkl wasabitahnaa
1 rkl majoneesia
1 avokado kuutioina
2 rkl sitruunaa

Pane riisi kulhoon ja huuhtele se hyvin. Vaihda vesi useaan kertaan kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Siivilöi riisit ja anna kuivahtaa noin 10 minuuttia.
Pane riisi syvään paksupohjaiseen kattilaan. Kaada vesi päälle ja pane kattila liedelle. Pane kansi päälle ja anna kiehua korkealla lämmöllä 5 minuuttia. Alenna lämpöä ja hauduta riisiä kannen alla 10 minuuttia kunnes vesi on kokonaan haihtunut.
Ota kattila pois liedeltä ja anna muhia kannen alla vielä 10 minuuttia. Yhdistä riisiviinietikka, sokeri ja suola kulhoon. Sekoita kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet nesteeseen.
Kumoa riisi laakeaan astiaan ja levitä se tasaisesti. Pirskottele riisin päälle viinietikkaliemi. Sekoita liemi varovasti kahdella puulastalla riisin joukkoon. Jäähdytä riisi.

Vuoraa suorakaiteenmuotoinen vuoka kelmulla. Levitä pohjalle nieriäviipaleet. Sekoita wasbitahna ja majoneesi ja sivele se kalaviipaleiden päälle.
Pane puolet riisiä päälle. Ripottele pinnalle sitruunamehulla kostutetut avokadokuutiot. Pane riisikerros päälle. Peitä kelmulla ja pane paino päälle. Anna levätä viileässä paikassa noin tunti. Kumoa sushi vuoasta ja leikkaa noin 16 palaa.
Leikkaa palat kerralla suuhun mahtuviksi annospaloiksi. Koristele sitruunalla ja korianterin lehdellä. Tarjoa inkiväärin, soijan ja wasabin kera.

Seesaminsiemenpaneroitua nieriää ja minttukastiketta 

600 g nieriä- tai kirjolohifileetä.
1 tl rouhittua valkopippuria
½-1 tl suolaa
vajaa 1 dl seesaminsiemeniä tai seesamin- ja unikonsiementen sekoitusta
1 rkl öljyä

Poista fileestä nahka ja leikkaa se poikittain neljään palaan.
Mausta kala suolalla ja rouhitulla pippurilla. Kääntele kalapalat seesaminsiemenissä.
Paista 2-4 minuuttia kummaltakin puolelta. Älä ylikypsennä, nieriä saa jäädä vähän läpikuultavaksi keskeltä.
Tarjoa lisukkeeksi minttukastiketta, riisiviljaseosta ja/tai vokattuja kasviksia.
Minttukastike:
2 dl maustamatonta jogurttia
n. ½ dl tuoretta silputtua tai 1 rkl kuivattua minttua
1-2 rkl lime- tai sitruunamehua
Mausta jogurtti lime- tai sitruunamehulla ja mintulla.

Paahdettua nieriäfileetä mantelikastikkeessa (Ohje: Maija Silvennoinen) ManteliaNieria

600 g nieriäfileetä
suolaa
2 rkl dijonsinappia
leivitys:
0,5 dl vehnäjauhoja
vastajauhettua valkopippuria
suolaa
kastike:
2 rkl voita
1 dl kuorittuja manteleita suikaleina
2 dl valkoviiniä
2 dl kermaa
suolaa

Paahda mantelit paistinpannulla voissa kullan keltaisiksi. Lisää joukkoon valkoviini sekä kerma ja mausta suolalla. Keitä kunnes sakenee. Mausta fileet suolalla. Sivele pintaan ohut kerros dijon-sinappia. Sekoita keskenään vehnäjauhot, pippuri ja suola. Kasta siinä kummaltakin puolelta filee. Paista voissa kauniin ruskeaksi. Jälkikypsennä tarvittaessa 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Kaada kuuma kastike päälle ja nauti. Lisäkkeeksi sopii hyvin perunat, kasvikset tai vihreä salaatti.

Limemarinoitua nieriää ja mango-ananassalsaa (ohje: Maija Silvennoinen) LimeNieria

600 g nieriäfileetä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria
marinadi:
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 limetin mehu ja raastettu kuori
3 rkl oliiviöljyä
soijaa
mustapippuria
mango-ananassalsa
1 mango pieninä kuutioina
1 tuore ananas kuutioina
1 pihvitomaatti kuutioina
½ pieni punasipuli hienonnettuna
3 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
½ dl persiljaa hienonnettuna

Sekoita marinadin ainekset. Puolita fileet tarvittaessa. Pane fileet muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Pyörittele fileitä marinadipussissa. Anna marinoitua puolisen tuntia huoneenlämmössä, kääntele pussia välillä.
Valmista sinä aikana mango-ananassalsa. Sekoita ainekset keskenään ja anna hetken vetäytyä kylmässä. Pyyhi fileet marinadista talouspaperilla ja paista öljyssä paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa mango-ananassalsan kanssa.

Kukkakaali-kookoskastikkeessa haudutettua nieriää (ohje: Maija Silvennoinen) KukkakaaliNieria

600 g nieriäfileetä, nahattomina viipaleina
suolaa
Kukkakaalikastike:
2 rkl öljyä
1 dl hienonnettua purjoa
1 pieni kukkakaali nuppuina
½ tl chiliä
suolaa
mustapippuria
4 dl kookosmaitoa
puolikkaan sitruunan mehu
2tl hunajaa

Kuullota öljyssä purjo ja kukkakaali. Lisää joukkoon chili, suola sekä mustapippuria ja kuullota vielä hetki. Sekoita joukkoon kookosmaito, sitruunamehu ja hunaja. Keitä kunnes kukkakaalit ovat kovan kypsiä. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu ja ripottele sen pinnalle hieman suolaa. Paahda nieriäviipaleet pannulla ja levitä kukkakaalikastiketta päälle ja nauti.