Suomen kalakirjat koossa

kalakirjastoMuoniosta löytyy ainutlaatuinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle: tutkimusmestari Ari Savikon perustama Suomen Kalakirjasto, josta löytyvät lähes kaikki Suomessa ilmestyneet kalakirjat aina vuodesta 1730 lähtien. Ari Savikon Suomi 100 -hanke kunnioittaa upealla tavalla perinteitä ja siirtää omalta osaltaan vanhaa, katoavaa tietoa uusille sukupolville.

Kirjastossa on Suomen kattavin kala-/ kalastusaiheinen julkaisukokoelma. Kokoelma käsittää suomalaista kalakirjallisuutta vuodesta 1730 aina nykyvuosiin asti. Kirjaston erikoisalaa on suomalainen ennen vuotta 1950 ilmestynyt kalakirjallisuus. Tietokannassa on yli 22 000 kirjaa tai kirjoitusta. Mukana on kaikki ne ammattilehtien lehtiartikkelit jotka ovat ilmestyneet ennen vuotta 1940. Tietokantaa päivitetään siten että vuoteen 2017 mennessä siinä on kaikki ennen 1950 julkaistut artikkelit. Lisäksi kokoelmaan kuuluu myös uudemmat, lähes kaikki aina 2000- luvulle asti ilmestyneet suomalaiset kalakirjat ja lehdet. Näitäkin päivitetään tietokantaan koko ajan.

Kokoelma sisältää myös suuren määrän vanhempaa ruotsalaista (1700 ja 1800-luvun) kalakirjallisuutta, sekä englanninkielisiä kalastuskirjallisuuden klassikoita ensipainoksena. Kokoelman vanhimmat julkaisut ovat 1600-luvulta. Lisäksi kirjastossa on myös mm. saksalaista, venäläistä, virolaista, norjalaista ja ranskalaista kalakirjallisuutta.
Kirjaston kirjat ovat kaikkien käytössä vuonna 2016 avattujen Kalakirjaston nettisivujen kautta (http://www.suomenkalakirjasto.fi/).

Savikko aloitti kalakirjojen keräilyn 80-luvun loppupuolella. Aluksi se oli tiedonhakua niin ammattiin kuin harrastukseen liittyen. Pian kuitenkin hän huomasi, että mitä vanhempi kirja oli, sitä vaikeampi siitä oli luopua, joten kirjoja alkoi jäädä hyllyyn ja niitä halusi lisää. – On vaikea kuvailla sitä hyvän olon tunnetta, joka tulee, kun löytää kirjan, jota on pitkään etsinyt. Se ei ehkä ole rakastumista, mutta ei kaukana siitä, Suomen Kalakirjaston Ari Savikko kuvailee. Savikko on pyrkinyt ostamaan järjestelmällisesti kaikki vanhat kalakirjat, jotka hänen kokoelmastaan puuttuvat.

Vaikka kalakirjaston tietokannassa on yli 22 500 kirjaa tai kirjoitusta, jokaisen kalakirjojen harrastajan kannattaa kuitenkin tarkistaa, voisiko kokoelmaa vielä täydentää omalla lahjoituksellaan.

Lue lisää:
https://yle.fi/uutiset/3-9852445
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005325516.html

suomisataKutsu Juhlaseminaariin

Suomen Kalakirjaston juhlaseminaari järjestetään 23.11. Muonion Oloksella. Tilaisuuteen on vapaapääsy ja kaikki ovat tervetulleita.

Ilmoittautumiset kahvitarjoilun ja ruokailun vuoksi alla olevalla linkillä
https://www.lyyti.in/Kalakirjaston_juhlaseminaari