Teksti ja kuvat: Mika Remes

Porissa toimiva KalaValtanen Oy omaa pitkät perinteet kalastuksessa ja kalankasvatuksessa. Nyt katse on tiukasti tulevaisuuteen. Poriin rakennettu uusi kalatehdas on mitoitettu suurelle tuotannolle ja liiketoimintaan haetaan aivan uutta potkua avomerikasvatuksesta.

Jan Valtanen on astunut nuorella iällä suuriin saappaisiin. Janista leivottiin kolmikymppisenä KalaValtanen Oy:n toimitusjohtaja vuonna 2014 isä Jari Valtasen siirryttyä yrityksen johtotehtävistä enemmän taka-alalle vetämään yrityksen kalanviljelyä. Jan vastaa nyt yli 30 henkeä työllistävän yrityksen liiketoiminnasta, johon kuuluu kasvatuksen lisäksi myös monipuolista kalanjalostusta.

KalaValtanen on ja on aina ollut vahvasti perheyritys. Nykyisiin omistajiin kuuluvat Jan ja Jari Valtasen lisäksi Janin setä, savustamopäällikkö Jukka Valtanen sekä jalostamopäällikkönä toimiva Janin sisko Rosa Valtanen.

KalaValtanen, Pori
Jan Valtanen

– Edustan suvussa seitsemättä sukupolvea, joka saa kalasta elantonsa. Isä on kehittänyt yritystä koko ajan eteen päin, ja samaan on minunkin pyrittävä. Unelmani on, että seuraavan kymmenen vuoden aikana KalaValtanen kasvaa yritykseksi, joka tuottaa suomalaisesta kalasta monipuolisesti kalajalosteita suomalaisille kuluttajille. Kalankasvatuksella on tärkeä rooli kasvustrategiassa. Minusta on hullua, että 80 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta tuodaan ulkomailta, kun suhde voisi olla toisinkin päin, Jan Valtanen sanoo.

Kapasiteettia riittää

KalaValtasen kasvustrategian kiteytymänä toimii muutaman vuoden toiminnassa ollut huippumoderni Porin Honkaluotoon rakennettu kalatehdas. Honkaluodossa valmistetaan kalatukuille ja kaupan keskusliikkeille tuorekalajalosteita, lämmin-, kylmäsavu- ja graavikalaa sekä mätejä. KalaValtasen kalasalaatit, maustetut silakat sekä silliherkut edustavat länsirannikon rikasta kalakulttuuria. Paistolinjalta syntyy kalapihvejä silakasta sekä kirjolohi-haukimassasta. Sortimenttia täydentää pakasteena tuotavat ulkomaan kalat ja äyriäiset. Syksyllä KalaValtanen tarjoaa lisäksi kotimaisia rapuja sesonkituotteena.

– Meillä on vasta osa tehtaan kapasiteetistä käytössä. KalaValtasen oma Luvialla tapahtuva kalankasvatus on nykyisellään noin 100 tonnia kirjolohta ja siikaa. Norjalainen lohi ja kirjolohi ovat jalostuksellemme tärkeitä, siitä saadaan toimintaan ympärivuotista volyymia. Tarkoitus kuitenkin on, että tulevaisuudessa merkittävä osa jalostettavasta kalasta on kotimaista. Se tietysti edellyttää, että kalankasvatus saa Suomessa uusia, suuria kasvatuslupia, Jan sanoo.

Lisäkasvua avomereltä

Janin kaipaamaa lisäkasvua on tarkoitus hankkia avomereltä. Jan on perustanut yhdessä siskon miehen Jyri Luotosen kanssa Offshore Fish Finland Oy:n. Luotonen toimii yrityksen toimitusjohtajana. Yritys valmistelee kasvatusluvan jättämistä noin kahden miljoonan kilon avomerilaitoksesta.

– Avomerikasvatus on Suomessa vielä uutta. Kenelläkään ei ole kunnolla kokemusta siitä, miten ja millaisella tekniikalla kasvatus hoituu esimerkiksi Selkämeren haastavissa olosuhteissa. Selvitämme parhaillaan pilottihankkeessa kasvatusta käytännössä. Avomerellä tarvitaan vahvarakenteisia kasseja ja kovissa olosuhteissa toimivaa ruokintatekniikkaa. Myös kassien ja kalojen talvisäilytykseen on löydyttävä toimivat ratkaisut. Jos avomerikasvatuksen pulmat saadaan ratkottua, avomerelle on mahdollista saada riittävän suurta kalankasvatusta. Laskelmissamme kaksi miljoonaa kiloa on sellainen volyymi, millä homman voi saada taloudellisesti toimimaan. Pienillä luvilla avomerelle ei ole kellään asiaa, pohtii Jan Valtanen.

Laatu kuntoon

Kävi avomerikasvatuksen kanssa niin tai näin, Honkaluodon tehtaalla jalostetaan tulevaisuudessa nykyistä enemmän kalaa, sillä kalan kysyntä jatkaa kasvuaan. KalaValtasella halutaan vastata kysynnän kasvuun hyvillä, laadukkailla jalosteilla.

– Uskon kotimaisen kalan tulevaisuuteen. Avainasia suomalaisessa kalankasvatuksessa on laatu. Emme voi haastaa Norjaa määrillä vaan laadulla. Suomalainen kasvatettu kala on kuluttajalle lähiruokaa. Se saadaan nopeasti ja tuoreena kuluttajille. Ne ovat vahvoja kilpailuvaltteja. Kalan laatu pidetään kunnossa, kun kaikki noudattavat kirjolohelle tehtyä tuoteluokitusta. Kalat on aina lajiteltava tarkasti tuoteluokituksen mukaisesti, jolloin ostaja saa mitä haluaa. On aivan alasta itsestään kiinni, miten laadusta halutaan pitää kiinni, Jan Valtanen muistuttaa.

KalaValtanen
Kuriirintie 10, Pori
kalavaltanen.fi