Ajankohtaista

Mitä kalaa suomalaiset syövät tulevaisuudessa? Ja kuka sen tuottaa?

Kalan käyttö lisääntyy jatkuvasti, mutta EU:n vesiviljelytuotanto ei ole kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana ja Brexitin takia se vähenee nykytasosta. Kalamarkkinoita hallitsee yhteisön ulkopuolelta tuotu kala. Tahtoa kehittää ja lisätä omaa vesiviljelytuotantoa, samoin mahdollisuuksia kalan kestävään tuotantoon EU:n alueelta kyllä löytyy. EU:ssa on aktiivisia vesiviljelyalan yrityksiä sekä osaamista, mutta löytyykö osaavaa työvoimaa? Kehittyvät ja uudistuvat vesiviljely-yritykset tarvitsevat osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, mutta vesiviljelyalan koulutukseen hakeutuu hyvin vähän uusia opiskelijoita. Tätä työvoiman saatavuuden vinoumaa pyritään oikaisemaan kansainvälisellä BRIDGES-hankkeella.

Lue lisää

Heinolan kalankasvatuslaitokselle lupa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 28.4.2021 myöntänyt HTM Yhtiöt Oy:lle ympäristöluvan ja toiminnan aloittamisluvan Heinolaan sijoitettavalle kalan kiertovesikasvatuslaitokselle ja kalan käsittelytoiminnolle. Lupamääräysten mukainen jätevesikuormitus mahdollistaa hakemuksen mukaan noin 3 000 tonnin vuotuisen kalan lisäkasvun.

Lue lisää

Aloita Kalakuu vappubrunssilla

Toukokuu on Kalakuu! Pro Kala on lanseerannut Kalakuu-kampanjan haastaakseen suomalaiset syömään kalaa toukokuussa suositusten mukaiset kaksi kertaa viikossa. Kalakuu-haaste on helppo aloittaa vappubrunssilla: monet kalaherkut ovat kuin luotuja piknik-eväiksi tai brunssipöytään!

Lue lisää

Seaspiracy antaa vääristyneen kuvan kalastuksesta ja vesiviljelystä – kalaa voi edelleen syödä hyvällä omallatunnolla

Maaliskuun lopulla ohjelmapalvelu Netflix julkaisi ohjelmistossaan Seaspiracy-elokuvan. Seaspiracy antaa turhan negatiivisen kuvan maailman merien kalastuksesta ja vesiviljelystä. Ohjelmassa vedetään mutkia suoriksi ja monimutkaisiin asioihin esitetään yksinkertaisia ratkaisuja. Useissa tapauksissa ohjelma käyttää viitteenä vanhentunutta tietoa. Kaikki ne keinot, joita on viime vuosikymmeninä kehitetty asian parantamiseksi, ohitetaan mainitsematta.

Lue lisää

Hallituksen tavoite: Syö puolet enemmän kalaa ja pääosin kotimaista – kulutuskasvu pelastaisi kala-alan, mutta vaatii lisää kasvatuslupia

Maaseudun tulevaisuus / Ruoka 15.04.2021 Riitta Mustonen Kala-ala pitää tavoitetta mahdottomana, ellei kasvatettavan kalan määrää lisätä huomattavasti. Se edellyttää lisää kasvatuslupia. KUVA: RAISIOAQUA Savon Taimen kasvattaa kirjolohen poikasia ja on Suomen suurin kalanpoikasten tuottaja. Se pystyy lisäämään tuotantoaan, jos se saa lisää kasvatuslupia. Hallitusohjelman kansanterveydellinen tavoite on, että kuuden vuoden päästä suomalaiset syövät viikoittain 47…
Lue lisää