Ajankohtaista

SYYSKOKOUS JA SYYSPÄIVÄT 2017 – Kalatalouden innovaatiopäivät

Kalatalouden kehittämisessä alkoi uusi aika, kun keväällä käynnistettiin viisi innovaatio-ohjelmaa. Tervetuloa Tampereelle 9.-10.11.2017 kuulemaan mitä ohjelmissa käytännössä tehdään ja miten ne voisivat olla hyödyksi juuri sinun toiminnassasi. Ensimmäisenä päivänä kuullaan yleisesittely kaikista viidestä ohjelmasta, ajankohtaiskatsaus EMKR toimintaohjelmasta sekä MCS- ja ASC-sertifiointien tilanne. Toisen päivän ohjelmassa on kolme rinnakkaisohjelmaa: vesiviljely, kaupallinen kalastus ja ympäristöohjelma sekä MMM:n…
Lue lisää

KANSANEDUSTAJA ODOTTAA HELPOTUSTA KALATOIMIALALLE: ”LASKENNALLISISTA PÄÄSTÖARVOISTA TULISI PÄÄSTÄ KOHTI TODELLISUUTTA”

04Maaseudun tulevaisuus, Ruoka 04.09.2017Konkreettisina toimenpiteinä voisivat kansanedustajan mielestä olla energiaveronpalautukset, lupabyrokratian keventäminen sekä kunnissa toteutettavat linjaukset kotimaisen ja lähiruuan suosimiseksi. Alan haasteena on kotimaisen kalan saatavuuden varmistaminen. Kasvatettua ja luonnonkalaa ei nimittäin aina ole tarjolla riittävästi jalostuksen ja kaupan tarpeisiin. Keskustan kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari väläytteleekin helpotusta kalatoimialalle vielä tämän hallituskauden…
Lue lisää

VILJELTY KALA SYRJÄYTTI SILAKAN SUOMALAISTEN LAUTASILLA

Turun sanomat 22.8.2017Suomalaiset eivät syö enää silakkaa yhtä paljon kuin aikaisemmin. Vielä 1980-luvun alussa silakkaa syötiin yli 30 miljoonaa kiloa vuodessa, kun nykypäivänä vastaava luku on 5 miljoonaa kiloa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Jari Setälä kertoo syyn muutokselle: – Viljelty kirjolohi ja norjanlohi ovat vuosien varrella korvanneet silakan, joka aikaisemmin oli tavallisin laji markkinoilla. Viljelty kala on…
Lue lisää

Kansanedustaja Anne Kalmari: Suomalainen kala tarvitsee tekoja

Keskustan kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari on innokas kalansyöjä ja kotimaisen kalan puolestapuhuja. Kalmari tiedostaa kotimaisen kalan saatavuuteen liittyvät ongelmat, ja väläyttelee helpotusta kalatoimialalle jo pian. Lupapolitiikkaan on hänen mukaansa tulossa konkreettisia toimia jo tämän hallituskauden aikana. Teksti: Pro Kala ry, kuva: (https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/953.aspx) Kivijärveltä kotoisin oleva Anne Kalmari on kalan ja lähiruoan ystävä, joka…
Lue lisää

KANSLIAPÄÄLLIKKÖ JAANA HUSU-KALLIO: KOTIMAISEN KALAN ALKUTUOTANTOA JA JATKOJALOSTUSTA EDISTETTÄVÄ

Savon Sanomat 15.8.2017Maa- ja metsätalousministeriö lupaa edistää kotimaisen kalan alkutuotantoa ja jatkojalostusta, jotta suomalaiset saavat kestävästi ja lähellä tuotettua kalaa ruokapöytäänsä entistä sujuvammin. Näin sanoi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Tervon Lohimaassa järjetetyssä Suomi 100 -järvikalatapahtumassa. Nyt 80 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta tulee ulkomailta. Sisävesikalastuksen ammattilaisiksi tulee Husu-Kallion mielestä kannustaa myös nuoria. Hänen mukaansa…
Lue lisää

Hei, Sinä kalataloudesta kiinnostunut!

Ideoi Kalamiehet ry 2030-luvulle Paras idea palkitaan 800 eurolla Kalamiehet ry on kalatalouden ammattilaisten 1937 perustama koulutus- ja yhteistyöjärjestö, johon kaikki vesiluonnon ammattilaiset ja harrastajat ovat tervetulleita. 80-vuotisjuhlavuotemme teemana on ideoida yhdistyksemme uudistumista matkalla kohti 100 vuoden merkkipaalua. Lisätietoja yhdistyksestä löydät osoitteesta www.kalamiehet.fi. Säännöt Osallistuminen: Osallistua voi yksin tai yhdessä. Mukaan kutsutaan erityisesti kalatalous- ja…
Lue lisää

KOTIMAINEN KIRJOLOHI TUO TYÖTÄ SUOMALAISILLE

LUKIJOILTA Turun Sanomat 11.8.2017Tutkimusten mukaan kuluttajat haluavat syödä enemmän kotimaista kalaa. Myös kauppa haluaa lisätä kotimaisen kalan tarjontaa. Kalankasvattajatkin haluavat lisätä kasvatusmääriä merkittävästi. Siihen pyrkii myös valtioneuvoston joulukuussa 2014 hyväksymä vesiviljelystrategia. Silti vain noin kuudesosa Suomessa käytettävästä elintarvikekalasta on kotimaista. Ruokakalatuotannostamme peräti noin 93 prosenttia on kirjolohta. Sen kasvatusmäärä on vakiintunut 12–14 miljoonaan kiloon vuodessa. Norjasta…
Lue lisää