Tiedotteet alalle
Korona on vuoden 2020 uutistapaus
Korona, korona, korona. Ei ole epäselvää, mikä hallitsi kuluneen vuoden uutisvirtaa myös kalataloudessa meillä ja muualla. Maaliskuussa koko Euroopan kirjaimellisesti pysäyttänyt…
Lue lisääYhteistyöllä selkävoitto kalataudeista
Kalatautien torjunta on luovaa yhteistyötä viranomaisten ja kalanviljelijöiden välillä, tietää eläkkeelle jäänyt kalatautitutkimuksen konkari Perttu Koski. – Lähdin eläkkeelle ihan…
Lue lisääEXTRA SMEs – kansainvälinen kalanviljelyn toimintaedellytysten kartoittamisen ja edistämisen hanke
EXTRA SMEs -hankkeessa selvitetään ja edistetään vesiviljelyn toimintaedellytyksiä seitsemässä EU-maassa. Suomesta mukana on Lappi ja laajemmin koko Pohjois-Suomi. Hankkeessa selvitetään…
Lue lisää
Luonnonvarakeskukselle uusi johtokunta
Valtioneuvosto on 26.11.2020 asettanut Luonnonvarakeskukselle uuden johtokunnan toimikaudeksi 1.1.2021 - 31.12.2023. Johtokunnan jäsenenä on mukana Timo Karjalainen Laitakarin Kala Oy:stä.
Lue lisääVesiviljely, alkutuotannon helmi
Kalojen ja muiden vedenelävien tuottaminen luonnonvesissä tai maan päällä altaissa on nuori alkutuotannon muoto. Vesiviljelyllä on kuitenkin monia ominaisuuksia, joiden…
Lue lisääKotimaisen kalan edistämisohjelma – tavoitteena kolminkertaistaa kalanviljelymäärä.
Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoite on, että vuonna 2027 suomalaiset syövät kalaa ravitsemussuositusten mukaisesti 2-3 kertaa viikossa. Kalan käytön kasvu lisäisi…
Lue lisää
Kalatalouden väliaikaiseen koronatukeen muutoksia – haku auki 14.10.2020
Valtioneuvosto hyväksyi kalatalouden väliaikaista koronatukea koskevan asetusmuutoksen 1.10.2020 ja se tuli voimaan 5.10.2020. Muutosten tavoitteena on yhtenäistää kalatalouden yrityksille myönnettävien…
Lue lisääInnovaatiot esillä poikkeustilanteesta huolimatta
Koronavirustilanne on vaikuttanut jokaiseen alaan, eikä kalatalousala ole poikkeus. Kalatalouden Innovaatiopäivät 2020 eivät jää pitämättä, vaikka tapahtuma onkin tänä vuonna…
Lue lisääKestävä ja eristävä eps-laatikko on 100 % kierrätettävä
Jackon Finland Oy:n kalalaatikot varmistavat katkeamattoman kylmäketjun. Lämpöä eristävä EPS-laatikko kestää myös merestä nostetun märän kalan painon –kestävyytensä ja keveytensä…
Lue lisää
Vastuullisesti kasvatettu kala ansaitsee vastuullisen pakkauksen
Vastuullisuus ja ekologisuus ovat kalankasvatuksessa tärkeitä arvoja, joita myös ympäristöystävällinen pakkausvalinta tukee. Perinteiselle styrox-laatikolle löytyy kuitupohjainen vaihtoehto – vieläpä kotimainen.…
Lue lisääBlue IMPACT ™ vesiviljelyn uudistaja
BioMar tuo markkinoille uuden Blue IMPACT ™-rehun. Uusi rehu vähentää vesiviljelyn ympäristövaikutuksia. Tuotesarjan ensimmäinen rehu on suunniteltu Itämeren alueen kehittyvään…
Lue lisääFEAP newsletter
This newsletter informs FEAP associations and their own members about our most recent activities and documents.
Lue lisää
ENSIAPUA JA OHJEITA KORONA-ONGELMIIN SAATAVANA
EMKR- rahaston säädöksiin on nyt lisätty joustoa ja nyt on kalankasvattajienkin mahdollista hyödyntää seuraavia tukitoimia.
Lue lisääKoronan ongelmat tulevat viiveellä kalanviljelyyn
Korona-virus on pysäyttänyt maailman. Suomessakin ihmisten liikkumista on rajoitettu radikaalisti, kokonaiset alat ovat hädässä liiketoiminnan sakattua kerralla. Kalankasvatukseen korona ei…
Lue lisääHallitus turvaa maaseudun yritysten sekä maa- ja kalatalouden toimintaedellytyksiä
Koronavirusepidemia aiheuttaa myös kalatalouden yritystoimintaa harjoittaville yrityksille vastaavia taloudellisia vaikeuksia kuin muiden toimialojen yrityksille. Elinkeinokalatalouden kriisitukea voidaan maksaa kalatalouden arvoketjun…
Lue lisää
Kalatalousyrityksille avustus vahinkoja aiheuttavien harmaahyljeurosten poistamiskuluihin
Kaupalliselle kalastukselle ja kalankasvatukselle aletaan myöntää avustusta rannikolla vahinkoja aiheuttavien halliurosten poistamisesta aiheutuviin kustannuksiin. Valtioneuvosto antoi asiasta torstaina hallitusohjelman mukaisen…
Lue lisääEuroopan komissio ehdottaa uusia tukitoimia kalatalousalalle helpottamaan koronatilannetta
Euroopan komissio on julkaissut ehdotuksen kalatalousalan uusiksi tukitoimiksi koronaviruksen aiheuttamassa kriisitilanteessa. Suunniteltu tukitoimien paketti mahdollistaisi mm. kalastuksen tilapäisen lopettamisen tukemisen…
Lue lisääMTK:n ja yhteistyökumppaneiden tilannekuvakysely huoltovarmuudesta: Alkutuotannossa huoli työvoimasta, heikkenevästä talous- ja rahoitustilanteesta sekä suojavarusteiden, torjunta-aineiden ja varaosien saannista
Kalankasvatuksen 2-3 vuoden tuotantokierrossa elävän kalan ja mädin siirrot poikaslaitoksilta jatkokasvatukseen ovat juuri alkamassa. Mikäli koronatilanteen aiheuttamiin kuljetushaasteisiin ei löydy…
Lue lisää
Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee maaseudun yrityksille tukipakettia
Koronaviruksesta aiheutuvan markkina- ja tuotantohäiriön vuoksi maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan ministeri Jari Lepän johdolla maa- ja elintarviketalouden tukipakettia. Tukea valmistellaan…
Lue lisääKalatalouden ja merenkulun koulutuksen edistämissäätiön avustukset haettavana
Kalatalouden ja merenkulun koulutuksen edistämissäätiö - Stiftelsen för främjandet av fiskeri- och sjöfartsutbildning julistaa haettavaksi avustukset kalatalous- ja luonnonvara-alan suomen-…
Lue lisääKevätkokous siirretty myöhempään ajankohtaan!
Joudumme valitettavasti siirtämään ensi keskiviikoksi (18.3.2020) ilmoitetun Liiton kevätkokouksen myöhemmäksi ajankohdaksi koronavirus-epidemian (covid-19) vuoksi. Informoimme uudesta kokouksen ajankohdasta myöhemmin. Myös…
Lue lisää
Vesistöjen hyvän ekologisen tilan saavuttaminen edellyttää ympäristötiedon avoimuutta
Suomen Kalankasvattajaliiton toimeksiannosta Gaia Consulting on selvittänyt vesistöjen ekologista tilaluokitusta. Hankkeessa kartoitettiin eri toimijoiden roolit luokitteluprosessissa, sekä käytetyt tietokannat ja…
Lue lisääPohjanlahti opettaa
Poikkitieteellinen Smartsea-hanke kokoaa tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Pohjanlahteen ja jakaa sitä kaikille merestä hyötyville tahoille – myös kalankasvatukselle.
Lue lisääTaloudellinen kestävyys kuntoon Kalaviikolla
Maaliskuussa Turussa järjestettävä Kalaviikko 2020 uppoutuu kala-alan kuumiin teemoihin, kuten taloudelliseen kestävyyteen, kalan nettikauppaan ja työhyvinvointiin. Järjestelyistä vastaava Suomen Kalakauppiasliitto…
Lue lisää
Luke kokosi kalatalouden tilastot e-vuosikirjaan
Luonnonvarakeskus Luke kerää valtavasti tilastotietoa biotaloudesta – myös kalanviljelystä. Viimeiset viisi vuotta Luke on niputtanut laajan tilastomateriaalin verkkoon e-vuosikirjaan. Tuorein…
Lue lisääEuroopan meri- ja kalatalousrahaston toimintaohjelman ja kansallisen vesiviljelystrategian valmistelu on alkanut
Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt uuden Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) Suomen toimintaohjelman valmistelun ja siihen liittyvän ympäristövaikutusten arvioinnin. Ministeriö…
Lue lisääVuodenvaihteen muutoksia maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla
Vuodenvaihteessa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla astuvat voimaan rehulain ja elintarvikelain muutokset. Lisäksi muun muassa Suurpetojen aiheuttamien koira-, kotieläin- ja irtaimistovahinkojen…
Lue lisää
Luomukalalle ei löydy paikkaa markkinoilla
Osa kuluttajista toivoo luomukasvatettua kalaa valikoimiin. Kotimaisia kasvattajia luomukala ei innosta, sillä kalliiden tuotantokustannusten lisäksi luomumääräykset tekevät siitä nykyiseen kasvatukseen…
Lue lisääKohti kestävää karpin tuotantoa Nepalissa
Nälkä ja aliravitsemus ovat yhä isoja uhkia maailman köyhissä maissa. Maataloutta harjoittavat kehitysmaiden pienviljelijät näkevät usein nälkää, kun samalla keskustelu…
Lue lisääKohti kalaisaa tulevaisuutta – eurooppalaisella yhteistyöllä kehitetään kalojen ravitsemusta ja valintajalostusta
Aquaculture Europe on yksi suurimmista tutkimuksen ja yritykset yhteen keräävistä vesiviljelyalan kongresseista. Tämän vuoden kongressi järjestettiin lokakuussa Berliinissä. Luken koordinoima…
Lue lisää
Vesihometaudin tutkimus etenee suunnitellusti
Vesihometaudin nopeat tunnistusmenetelmät ja tehokkaat hoitokeinot puuttuvat ja ongelmien syntymekanismiakaan ei tunneta. Ruokaviraston eläintautibakteriologian ja -patologian yksikkö tutkii vesihometta Åbo…
Lue lisääHankintailmoitus ja tarjouspyyntö
Suomen Kalankasvattajaliitto ry toteuttaa hanketta, jossa selvitetään kalan hyvinvointiin liittyviä asioita ennen teurastusta ja sen yhteydessä. Tähän hankkeeseen liittyy Euroopan…
Lue lisääItämeren tilaa halutaan parantaa satelliittidatan avulla
Itämeren ja sen ranta-alueiden heikon tilan parantamiseen etsitään apua myös avaruudesta. Kaikille avoin WeSeaChallenge -ideakilpailu hakee innovatiivisia ratkaisuja, joissa satelliittidataa…
Lue lisää
Hallitusohjelma luo mahdollisuuksia kalatalouteen – lupauksista on nyt pidettävä kiinni!
Uusi hallitusohjelma pyrkii kehittämään tasapainoisesti koko Suomea, kalataloutta unohtamatta. Yksi ohjelman tavoitteista on ”Kasvua ja työllisyyttä luonnon antimista”, jonka keinoiksi…
Lue lisääKALANKASVATUKSEN SKENAARIOT MERIALUEELLA
Kansallisen vesiviljelystrategian tavoitteena on lisätä kotimaista kalankasvatusta. Kalankasvatus on tärkeä teema myös merialuesuunnittelussa. Skenaariotyössä kootaan eri sidosryhmien näkemyksiä uusien kalankasvatuslaitosten…
Lue lisääOngelmallisen vesihomeen torjuntaan etsitään ratkaisuja
Tällä hetkellä ei ole käytettävissä tarpeeksi tehokasta hoitokeinoa tai nopeita ja tarkkoja tunnistamismenetelmiä vesihomeelle, minkä vuoksi vesihomeen torjunta ja hoito…
Lue lisää
Ilmastonmuutos koskee kala-alaakin
Ilmasto muuttuu ja sillä on vaikusta kaikkeen maapallolla, myös vesiin, kaloihin ja kala-alaan. Muutoksilla on kalankasvatukselle sekä positiivisia että negatiivisia…
Lue lisääNorjalla hurjat kasvutavoitteet
Norja on lohenkasvatuksen mahtimaa maailmassa. Se ei norjalaisille kuitenkaan riitä. Norjan valtio on asettanut tavoitteeksi nostaa kalankasvatuksen tuotanto peräti viiteen…
Lue lisääKalaterveyden ilot ja surut
Kalaterveyspäivässä kuultiin kasvattajien kokemuksia saneerausoperaation toteutuksesta. Lisäksi monipuolisessa päivässä perehdyttiin elävän kalan tuontiin ja siirtoihin, bioturvallisuuteen sekä omavalvontaan, johon on…
Lue lisää
EMKR:n määräaikaisen hakumenettelyn toivotaan johtavan yrityslähtöisiin kalatalouden innovaatioihin ja konkreettisiin kalakantojen kunnostustoimiin
Maa- ja metsätalousministeriö avasi 8.2. määräaikaisen hakumenettelyn viiteen Euroopan meri- ja kalatalousrahaston toimenpiteeseen. Rahaa on jaossa yhteensä 2,4 miljoonaa euroa…
Lue lisääKalatalouden ja merenkulun koulutuksen edistämissäätiön avustukset haettavana
Kalatalouden ja merenkulun koulutuksen edistämissäätiö julistaa haettavaksi avustukset kalatalous- ja luonnonvara-alan suomen- ja ruotsinkielisen koulutuksen tukemiseksi sekä merenkulun, kalatalouselinkeinojen ja…
Lue lisääYrityksiä kiinnostavia uusia kalankasvatusalueita kartoitetaan valtion merialueilta
Alkuvuonna 2019 käynnistyvän Kalavaltio-hankkeen tavoitteena on lisätä kestävää kotimaista kalankasvatusta valtion merialueilla sekä helpottaa yritystoiminnan käynnistymistä.
Lue lisää
MMM avasi määräaikaisen hakumenettelyn viiteen tukitoimenpiteeseen
Maa- ja metsätalousministeriö on avannut Euroopan meri- ja kalatalousrahaston Suomen toimintaohjelman 2014-2020 toimenpiteiden määräaikaisen hakumenettelyn alla mainituissa toimenpiteissä ja seuraavin…
Lue lisääMMM esittää avustusjärjestelmää kalatalousyrityksille vahinkoa aiheuttavien harmaahylkeiden poistamiseksi
Maa- ja metsätalousministeriö esittää, että kaupallisille kalastajille ja kalankasvatusyrityksille voitaisiin maksaa avustusta niille vahinkoa aiheuttavien harmaahylkeiden säädöstenmukaisen poistamisen jälkeisestä käsittelystä…
Lue lisääSuomen kalankasvattajaliiton muistopuhe 19.1.2019.
Kustavilainen kalankasvattaja Markku Suominen menehtyi 19.12.2018. Yrityksensä, Lännenpuolen Lohi Oy:n, hän perusti 1982. Kalankasvattajaliiton hallituksessa Markku vaikutti 1991 – 1996.
Lue lisää
Elinkeinokalatalouden hallitusohjelmatavoitteet
Elinkeinokalatalouden keskeiset järjestöt ovat julkaisseet yhteiset hallitusohjelmatavoitteet kevään eduskuntavaalien lähestyessä.
Lue lisääMonipuolinen kalavalikoima kruunaa joulupöydän
Kala kuuluu jouluun ympäri maailman. Kala on monipuolinen raaka-aine, josta jokainen voi loihtia omannäköisensä juhlaherkut.
Lue lisääUhanalaisten lohikalojen sopeutumista luonnonoloihin lisätään virikekasvatuksella
Virikekasvatuksessa jäljitellään luonnonoloja, jotta kalat sopeutuisivat istutuksen jälkeen paremmin vapaille vesille. Virikekasvatuksen on havaittu parantavan kalojen hyvinvointia ja parantavan istutustuloksia.…
Lue lisää
Kalakeitto valloittaa Suomen 12.2.2019
Yksi suomalaisten soppasuosikeista, herkullinen kalakeitto nostetaan valokeilaan jälleen helmikuussa, kun Kansallista kalakeittopäivää vietetään tiistaina 12.2.2019.
Lue lisääKALANKASVATUS OSANA MERIALUESUUNNITTELUA – OSALLISTU JA TUO ASIANTUNTEMUKSESI NÄKYVÄKSI
Kalankasvatus on tulevaisuuden ala. Merialuesuunnitteluprosessi on lähtenyt liikkeelle kaikissa rannikkomaakunnissa ja suunnittelijat kartoittavat merialueen käyttötarpeita. Kalankasvattajat voivat aktiivisesti osallistua Satakunnan…
Lue lisääKalatalouden innovaatio-ohjelmilla uskoa tulevaan
Kalatalouden innovaatiopäivät kokosi Vantaalle 8–9.11.2018 reilusti yli 200 kalatalouden asiantuntijaa yrittäjistä tutkijoihin ja hallinnon alan asiantuntijoihin. Euroopan meri- ja kalatalousrahaston…
Lue lisää
Kalamiehet ry jää historiaan
Yksi iso pala kalatalouden historiaa laitettiin pakettiin, kun Kalamiehet ry:n toiminta päätettiin lopettaa tämä vuoden loppuun. Yhdistyksen jäsenet tapasivat viimeisen…
Lue lisääKalatalouden tuotot kasvoivat
Vuonna 2016 kalatalousyritysten kokonaistuotot olivat 901 miljoonaa euroa ja alalla toimi 1 779 yritystä. Kalatalouden tuottama jalostusarvo oli 146 miljoonaa…
Lue lisääKala-altaille kehitetty harmaahylkeen vangitsemislaite käyttöön
Luonnonvarakeskuksen LUKE:n toimesta on parina viime vuonna kehitetty Selkämerellä harmaahylkeen vangitsemislaitteistoa, joka soveltuu kalanviljelylaitosten tarpeisiin. Paikallinen kumppani kehitystyössä on kalankasvatusyritys…
Lue lisää
Lohikalojen IHN-tauti hävitetty Suomesta
Lohikalojen IHN-tauti on saatu hävitettyä Suomesta. EU:n komissio on nyt palauttanut Suomelle virallisen IHN-vapauden, lukuun ottamatta neljää pienempää aluetta, joilla…
Lue lisääLuonnonvarakeskuksen pääjohtajaksi laitoksen tutkimusylijohtaja Johanna Buchert
Valtioneuvosto on nimittänyt avoinna olleeseen Luonnonvarakeskuksen (Luke) pääjohtajan virkaan tekniikan tohtori Johanna Buchertin. Luken tutkimusylijohtajana tähän asti työskennelleen Buchertin viisivuotinen…
Lue lisääSuomen ensimmäinen MSC:n kestävän kalastuksen sertifikaatti Itämeren silakan ja kilohailin kalastukselle
Silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastus on 25. 6 saavuttanut ensimmäisenä Suomessa MSC:n kestävän kalastuksen sertifikaatin. Kalastustoiminta sai hyvät arvosanat…
Lue lisää
Kuskin paikalla täytyy olla tahto eikä pelko
Kalataloutemme on heikossa hapessa, mutta onko sillä väliä? Avoimessa taloudessahan markkinavoimat päättävät, mitä kulutetaan. Kyllä se ongelma on! Markkinoiden omat…
Lue lisääAjatuksia kalatalouden yrittäjyydestä
Kalatalous on konstikas ala. Ulkopuolelta se näyttää usein yksinkertaiselta – mikäpä on myydessä tuotetta, jolla on hyvä imago ja enemmän…
Lue lisääTutkimus ehdottaa ratkaisuja kotimaisen vesiviljelyn kestävään lisäämiseen
Hanke esittää useita konkreettisia suosituksia, joilla ympäristöluvitusta voidaan sujuvoittaa. Hankkeessa testattiin ympäristönsuojelulain mukaista neuvontaa. Etenkin isoissa ja monimutkaisissa hankkeissa yrittäjän…
Lue lisää
Raisio jatkaa Raisioaquan kalanrehuliiketoiminnan kehittämistä
Raisio on tänään 4.5.2018 julkistanut myyvänsä naudanrehuliiketoimintansa Lantmännen Agro Oy:lle. Strategisen tarkastelun jälkeen olemme päätyneet siihen, että Raisioaqua jatkaa toimintaansa…
Lue lisääKalastusvälineiden puhtaudesta huolehdittava tarkasti IHN-virustaudin esiintymisalueilla
alastuskausi alkaa nyt kevään edetessä. Siianonkijat ja muut kalastajat alkavat liikkua kalastuspaikoilla yhä enemmän. Viime marraskuussa Suomessa todettiin ensi kertaa…
Lue lisääMinisteri tentissä Kalaviikolla
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä aloitti Kalaviikon. Perinteisen avauspuheen sijaan Leppä astui lavalla vastaamaan Kalaviikon osallistujilta etukäteen kerättyihin kymmeneen kiperään…
Lue lisää
Kalatalouden ja merenkulun koulutuksen edistämissäätiön avustuksia
Kalatalouden ja merenkulun koulutuksen edistämissäätiö julistaa haettavaksi avustukset kalatalous- ja luonnonvara-alan suomen- ja ruotsinkielisen koulutuksen tukemiseksi sekä merenkulun, kalatalouselinkeinojen ja…
Lue lisääSUOMEN KALANKASVATTAJALIITON TUNNUSTUSPALKINTO SUOMALAISEN KALANVILJELYN EDISTÄMISESTÄ MANNERLOHI OY:N JUHA PIRILÄLLE SEKÄ KAINUUN LOHI OY:N MARKKU TUIKALLE
Kalaviikko 2018 tapahtuman yhteydessä myönnettiin Suomen Kalankasvattajaliitto ry:n tunnustukset suomalaisen kalanviljelyn hyväksi tehdystä työstä kahdelle pitkän linjan yritykselle ja niiden…
Lue lisääKirjolohen päivitetty tuoteluokitus ja perkausohjeet
ro Kala on päivittänyt kirjolohen laatuluokituksen. Luokituksen nimi myös muutettiin laatu-luokituksesta tuoteluokitukseksi. Luokitusta on tarkoitus käyttää yritysten välisessä kaupassa, ja…
Lue lisää
Vedestä ruokapöytään
Vedestä ruokapöytään, elinkeinokalatalouden arvoketjua esittelevä tietopaketti on päivitetty. Tietopakettia voi jakaa yritysvierailijoille ja paikallisislle päättäjille.
Lue lisääMinisteri Leppä: Lisää kotimaista kalaa kauppoihin ja ravintoloihin
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä puhui tänään kalaviikon avajaisissa Helsingissä. Ministeri piti erityisen tärkeänä sitä, että kotimaisen kalan kysyntään pystytään…
Lue lisääMiten kuluttajille saadaan lisää kotimaista kalaa
Nopeimmin kotimaisen kalan tarjontaa voidaan nostaa mahdollistamalla hallitusohjelman mukaisesti kestävän kalankasvatustuotannon kasvu. Hallitusohjelman puitteissa on tehty perusteelliset selvitykset vesiviljelyn lupajärjestelmän…
Lue lisää
Norjalaista lohta vietiin Suomen kautta Eurooppaan ennätysmäärä
Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita 77 miljoonaa kiloa vuonna 2017. Viennin määrä kasvoi viidellä miljoonalla kilolla edellisvuodesta. Viennin arvo, 148…
Lue lisääHuomioi nämä asiat, kun kalastat IHN-tartunta-alueilla
kuolleita kaloja tai niiden perkeitä ei saa jättää jäälle tai rannalle vaan ne tulee hävittää biojätteen tai sekajätteen mukana tai…
Lue lisääKansallinen kalakeittopäivä 13.2. – uusi perinne aloitettiin eduskunnasta teemalla ”kalaa hyviin päätöksiin”
Suomalaisen ruokavuoden uutta teemapäivää, kansallista kalakeittopäivää, vietettiin 13.2.2018 eduskunnassa. Vuosittain helmikuun toiseen tiistaihin ajoittuva kalakeittopäivä nostaa esiin kalaruoan terveysvaikutukset ja…
Lue lisää
Kalanviljelyalan tutustumismatka Velikyi Novgrodiin 20.-21.2.2018
Suomalais-Venäläinen Kauppakamari järjestää Food from Finland kasvuohjelman puitteissa tutustumismatkan Velikyi Novgorodin alueelle suomalaisille kalanviljelijöille.
Lue lisääKalaviikko katsoo uutta kohti
Kalatalouden tulevaisuus, uudet keinot kalatautien hävittämiseen, rannikkokalastuksen innovaatio-ohjelmat ja viennin mahdollisuudet. Muun muassa näistä aiheista keskustellaan Kalaviikko-seminaarissa, joka järjestetään maaliskuussa.…
Lue lisääLuonnonvarakeskuksen johtokunta nimitetty
Maa- ja metsätalousministeriö 4.1.2018 Hallitus on 4.1.2018 asettanut Luonnonvarakeskuksen johtokunnan toimikaudelle 4.1.2018–31.12.2020. Johtokunnan tehtävänä on tukea Luonnonvarakeskuksen johdon toimintaa, tehdä…
Lue lisää
Arvokalojen sopimuskasvatus 2018
Hankintailmoitus: Julkista hankintaa koskevalla sopimuksella sovitaan tiettyjen kalakantojen kasvatuksesta valitun toimittajan toimesta. Hankintailmoitus: Julkista hankintaa koskevalla sopimuksella sovitaan tiettyjen kalakantojen…
Lue lisääTuoteluokitus hyödyttää kaikkia
Miten varmistetaan, että kirjolohen ostaja ja myyjä puhuvat samaa kieltä ja kuluttajat saavat laadukasta kalaa? Vastaus löytyy tähän päivään päivitetystä tuoteluokituksesta.…
Lue lisääLohikalojen tarttuva IHN-virus
Evira jatkaa tutkimuksiaan IHN-viruksen levinneisyyden ja alkuperän selvittämiseksi. Vertamuodostavan kudoksen kuoliotautia (infectious haematopoietic necrosis) lohikaloille aiheuttavaa virusta on löytynyt tähän…
Lue lisää
Ruokkiiko kala kansan vuonna 2030?
Teksti ja kuva: Mika Remes Valtioneuvoston Ruokapoliittinen selonteko ”Ruoka2030” nostaa kalan tärkeään rooliin, kun mietitään, mitä tulevaisuuden Suomessa syödään sekä…
Lue lisääVILJELLYN RUOKAKALAN ARVO KASVOI 2016
28.6.2017 LUKE Suomessa kasvatettiin viime vuonna 14,4miljoonaa kiloa kalaa ihmisravinnoksi. Määrä oli puoli miljoonaa kiloa pienempi kuin vuonna 2015. Viljellyn…
Lue lisääKOTIMAISEN LOHEN JA KIRJOLOHEN TUOTTAJAHINTA NOUSI VUONNA 2016
11.5.2017 Luonnonvarakeskus Kalastajat saivat lohesta viime vuonna parikymmentä prosenttia paremman hinnan kuin edellisvuonna. Kasvatetun kirjolohen hinta nousi runsaan kolmanneksen. Lohen…
Lue lisää
KIRGISIA VILJELEE KALAA SUOMEN TUELLA
Ulkoasiainministeriö, 21.4.2017 Suomi on tukenut Kirgisian kalatalouden elvyttämistä vuodesta 2009 alkaen. Työ on tuottanut tulosta: kahdeksassa vuodessa kalantuotanto on kymmenkertaistunut.…
Lue lisääSEKÄ VIENNIN ETTÄ TUONNIN ARVO KASVOIVAT KALAN ULKOMAANKAUPASSA VUONNA 2016
22.3.2017 Luonnonvarakeskus Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita 57 miljoonan euron arvosta vuonna 2016. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli peräti 19…
Lue lisää