17.9.2019 Aamuset

Ari Oksanen tekee itse kaikki Pienessä Kalakaupassa myytävät tuotteet. – Se totta kai ohjaa tuotteiden kehittämistä, että itse tykkää niiden mausta, Oksanen sanoo.
Ari Oksanen tekee itse kaikki Pienessä Kalakaupassa myytävät tuotteet. – Se totta kai ohjaa tuotteiden kehittämistä, että itse tykkää niiden mausta, Oksanen sanoo. Kuva: Ilkka Lappi

Perinteisiä kalakauppoja ei viime vuosina juuri ole Turussa kauppahallin ulkopuolella ollut. Ari Oksasen Pieni Kalakauppa on poikkeus sääntöön. Juhana Herttuan puistokadulla Lohikunta Oy:n tiloissa toimiva kalakauppa avasi ovensa muutama viikko sitten.

– Olen pitkän linjan ammattikalastaja, mutta kalastus on tällä hetkellä lievässä aallonpohjassa. Pelkästään sillä ei tällä hetkellä elä. Minulla on ollut puolitoista vuotta myyntivaunu Paraisilla. Nyt tuli tilaisuus laajentaa Turkuun ja siihen tartuttiin, Oksanen kertoo.

Samoissa tiloissa toimi aiemmin Lohikunnan tehtaanmyymälä.

– Avasimme tehtaanmyymälän keväällä 2018. Se löysi asiakkaita hyvin, mutta alkoi tulla toiveita, että pitäisi saada luonnonkalaa ja Lohikunta ei käsittele sitä. Meillä on kasvatettua kirjolohta. Siitä yhtälö Arin kanssa sitten muodostui, että hän ottaa liikkeen hoitaakseen, taustoittaa Lohikunnan Heikki Mäkinen muutosta.

Kaikki Pienen Kalakaupan tuotteet ovat Oksasen itse tekemiä. Kokonaisten kalojen lisäksi tuotteina on muun muassa savustettuja fileitä ja silakkamarinadeja.

Vaikka jalostaminen vie ison osan työajasta, ei Oksanen ole luopunut kalastamisesta. Merellä hän on joka toinen päivä.

– Kalastuskausi on kiivaimmillaan lokakuun alusta jouluun. Rytmini on se, että joka toinen päivä olen merellä ja joka toinen päivä jalostan, eli esimerkiksi savustan kalaa. Lisäksi tuon myytävät tuotteet kaupalle. Tiskin takana en sentään ole vaan täällä on myyjät erikseen, Oksanen kertoo.

Oksanen on tehnyt liki 30-vuotisen uran kalastajana. Kiinnostus kaloihin on kestänyt vielä pidempään.

– Pikkupojasta asti olen touhunnut kalojen kanssa, mutta en yhtään tiedä, mistä into tuli. Kokemäenjoki virtasi lähellä kerrostaloaluetta, jolla asuin, mutta muuta kosketusta kalastukseen ei ollut. Suvussani ei ole kalastajia ennen minua, Oksanen kertoo.

Vuosien varrella miehen työnkuva on muuttunut alan muutosten mukana. Alkuun Oksanen toimi pelkästään kalastajana ja myi kalat kokonaisina eteenpäin. Parikymmentä vuotta sitten mukaan tuli jatkojalostus. Kalan käsittely, esimerkiksi fileointi ja savustus, viekin tänä päivänä yhä enemmän aikaa.

– Nykyään olen puukko kädessä puolet ajasta. Merellä vietetty aika on vähentynyt. Kehitys siihen suuntaan on tapahtunut hyvin luontaisesti, Oksanen kuvailee.

Jalostukseen keskittymisen pohjana on ollut asiakkaiden halu saada kalansa nopeassa ja helpossa muodossa. Hektisessä arjessa ei ole aikaa, eikä halua käyttää pitkiä aikoja kalankäsittelyyn.

– Ihmiset haluavat entistä enemmän valmista syötävää. Myös kalapuolella asiakkaat haluavat helposti laitettavaa tai täysin valmista ruokaa. Kokonaisten kalojen kysyntä on ollut tasaisessa pienessä laskussa. Ruodotonta fileetä ostetaan mielellään, koska se on helppoa ja nopeaa.

Ilkka Lappi: https://aamuset.fi/teemat/4701204/Ari+Oksanen+myy+kalakaupassaan+vain+sellaista+mista+itsekin+pitaa

Lohi on suomalaisten kestosuosikki. Eri variaatioja löytyy lukemattomia.
Lohi on suomalaisten kestosuosikki. Eri variaatioja löytyy lukemattomia. Kuva: Ilkka Lappi