BioMar har avslutat sina tester av insektsmjöl i foder för vattenbruk och anser att det ser ut att vara en lovande alternativ proteinkälla. Det är en bland många andra nya ingredienser, till exempel algolja och encelligt protein, som BioMar har undersökt. BioMar anser att dessa råvaror kan svara på en del av marknadens behov och arbetar nu på att snabba upp införandet av dem genom att skapa innovativa foderlösningar för att möta fisk-och skaldjurskonsumenternas behov.

Close up of head of mealworm, an alternative food ingredient for meat, on white background

BioMar har undersökt insektsmjöl i sina forsknings- och utvecklingscenter sedan 2015 och från 2017 har vi genomfört tester tillsammans med våra kunder, som har utfodrat sin fisk med insektsmjöl. Denna fisk har redan levererats till stormarknader i Europa, till återförsäljare som vill implementera framtidsorienterade livsmedelslösningar som fokuserar på naturliga livsmedel.

Michel Autin, teknisk chef vid BioMars EMEA-division: – Förnyelse innebär givetvis alltid en kostnad men de fiskodlare som är först med insektsmjöl kommer att dra nytta av ett starkt marknadsläge. Insektsmjöl har en given framtid som alternativ proteinkälla i vattenbruksfoder, om priset på denna nya råvara kan hållas inom rimliga gränser. – Vi har goda testresultat för insektsmjöl från svart soldatfluga, mjölmask och en del andra, vilket gör det till en lovande råvara.

Enligt forskning genomförd av Deloitte* tittar dagens konsumenter på mer än bara pris, smak och bekvämlighet när de handlar. De letar efter mer naturliga livsmedel som har minimal påverkan på naturen. BioMar har kapacitet att erbjuda innovativa lösningar för fisk och skaldjur som hjälper konsumenter som letar efter hälsosamma och nyttiga ”tillbaka till naturen”-produkter, som dessutom är skonsamma mot miljön. Här kan insektsmjöl spela en viktig roll.

Insektsmjöl är bara en av alla de innovativa råvaror som BioMar har i sin pipeline. Vi skapar nya recept och har andra banbrytande ingredienser som kan användas för att ta fram nya foderlösningar. Här är det viktigt att kunna se möjligheter och konsumenttrender och att ha förmåga att tillverka produkten med rätt kombination av ingredienser och teknik.

Råvarorna finns på marknaden men det krävs kunskap och expertis för att konstruera recept, som inte bara ser till konsumenternas behov, utan också producerar hälsosam fisk med goda egenskaper. På BioMar har vi investerat tid och pengar på att skapa en omfattande kunskapsbank och när det gäller förnyelse, samarbetar vi sedan länge med våra kunder. Nu är det dags för partnerskap med våra kunder för att kunna erbjuda lösningar som ska utgöra framtiden för fisk och skaldjur.

BioMar har initierat en del projekt tillsammans med kunder som syftar till att möta konsumenternas behov och förväntningar och att genomföra förändringar som formar framtiden.

– Tidigare i år har vi besökt några kunder i Frankrike och nästa resmål blir länderna i Skandinavien, säger Autin. – Vi vet att fiskodlare i dessa länder ligger i framkant när det gäller den aktuella utvecklingen av konsumenternas beteendemönster och vi har ständig kontakt med kunder på dessa områden. Vi är övertygade om att vi tillsammans kan skapa innovativa, framtidsorienterade foderlösningar som motsvarar konsumentkraven på fisk- och skaldjursmarknaden.

H3MMD8 Black soldier fly

*Källa: Jack Ringquist, Tom Phillips, Barb Renner, Rod Sides, Kristen Stuart, Mark Baum, Jim Flannery, ‘Capitalizing on the shifting consumer food value equation’, Deloitte, 2016, (US)