Ahvenanmaalaisen Fifax Oyj:n kiertovesilaitoksella todettiin juhannusviikolla IHN-tautia. Tartunnan leviämisen estämiseksi Ahvenanmaan viranomaiset antoivat kalojen pitopaikalle toimintaa rajoittavat määräykset sekä ryhtyivät selvittämään tartuntalähdettä ja valmistelemaan taudinhävittämistoimia. Ruokavirasto perusti lisäksi tartuntapaikan ympärille rajoitusvyöhykkeen.

Fifaxin tiedotteen mukaan Ruokavirasto on nyt määrännyt kaikki tuotantolaitoksen kalat teurastettavaksi tai lopetettavaksi. Oireettomat myyntikokoiset kalat tulee teurastaa ja ne voidaan myydä. Loput kalat tulee lopettaa ja hävittää viranomaisten laatiman lopetussuunnitelman mukaisesti.

Ennen tuotannon uudelleenkäynnistämistä tuotantolaitos tulee sanitoida. Selvitys ja suunnittelu tämän edellyttämistä toimenpiteistä jatkuu ja Ruokavirasto tulee myöhemmin antamaan näitä toimenpiteitä koskevan erillisen päätöksen.

Viime vuoden kesällä Ahvenanmaalla todettujen IHN-tautitapausten taltuttamiseksi lopetettiin tai teurastettiin noin 1,6 miljoonaa kiloa kirjolohta yhteensä viidestä tartunnan saaneesta pitopaikasta. Kirjolohen kasvatus pääsi niissä käynnistymään uudelleen tänä keväänä eikä uusia tautitapauksia ole ilmennyt.

IHN-tauti on viruksen aiheuttama vertamuodostavan kudoksen kuoliotauti. Se on lakisääteisesti vastustettava, vakava kalatauti. Se voi levitä kirjolohen lisäksi esimerkiksi lohiin, taimeniin tai haukiin ja levitä muidenkin luonnonvaraisten kalojen ja veden välityksellä. IHN-tauti ei tartu ihmisiin tai lemmikkeihin.

Lue lisää:
Fifaxin tiedote 11.7.2022
Ruokaviraston tiedote 22.6.2022