9.11.2021

“Seuraavan vuosikymmenen aikana Finnforelin tiimin tehtävä on viedä suomalainen genetiikka ja kalankasvatusosaaminen maailmalle. Tulevaisuudessa kala kasvatetaan siellä, missä ovat myös kuluttajat.”

Finnforel laajentaa Varkauden tehtaan tuotantokapasiteettia miljoonasta kilosta kolmeen miljoonaan kiloon. Näin syntyvä ”Finnforel Gigafactor” – konsepti, sisältää kalankasvatuksen kokoprosessin, poikasista valmiisiin kuluttajatuotteisiin. Noin 25 miljoonaa euroa maksavan laajennuksen rakennustyöt alkavat välittömästi.

Joulukuussa 2021 Finnforel aloittaa kalatuotteiden viennin Iso-Britanniaan, Saksaan ja Alankomaihin. Samaan aikaan yhtiö aloittaa suunnitteluvaiheen useiden vastaavien gigafactor-hankkeiden osalta Euroopassa, Venäjällä ja Lähi-Idässä.

Hollolaan nousee Suomen ensimmäinen kirjolohen valintajalostuskeskus

Merkittävä osa Finnforelin laajentumissuunnitelmaa on kiertovesikasvatukseen sopivan emokala- ja poikastuotannon aloittaminen teollisessa laajuudessa ensimmäisenä Suomessa. Tällä hetkellä suurin osa Suomessa kalankasvatuksessa käytettävät mätimunat tuodaan ulkomailta. Finnforel rakentaa Hollolaan 12 miljoonaa euroa maksavan genetiikka- ja poikaslaitoksen, joka pystyy valmistuessaan tuottamaan mädin kuuteen Finnforelin gigafactor laitokseen ympäri maailmaa.

Kiinteässä yhteistyössä Suomen Luonnonvarakeskuksen kanssa toteutettava hanke on merkityksellinen myös Suomen huoltovarmuuden kannalta. Suomalaisen laitoksen avulla turvataan kalan mädin ja poikasten saatavuus esimerkiksi kriisitilanteissa. Luonnonvarakeskus on tehnyt 90-luvun alusta asti uraauurtavaa tutkimustyötä kirjolohen genetiikassa, -kasvatuksessa ja eläinterveydessä. Tätä työtä ei ole aiemmin hyödynnetty tai kaupallistettu tässä laajuudessa.

”Finnforelin luomassa liiketoimintamallissa kala jalostetaan mätimunasta kuluttajapakkaukseen asti. Varmistamalla koko tuotantoketjun luomme kuluttajalle ja kaupalle helpon tavan ostaa ja myydä tuoretta ja herkullista kalaa. Kalan kulutus on kansainvälisesti kasvussa ja uskon vakaasti, että entistä valveutuneemmat kuluttajat suosivat yhä useammin ekologisesti tuotettuja sekä helposti ja nopeasti valmistettavia vaihtoehtoja”, Finnforelin toimitusjohtaja Max Alfthan sanoo.

Mukaan merkittäviä uusia omistajia

Finnforel rahoittaa kaikkiaan 45 miljoonan euron investoinnit 34 miljoonan euron osakeannilla, Euroopan meri- ja kalatalousrahaston 4,5 miljoonan tuella ja 6 miljoonan euron pankkirahoituksella.

Osakeannissa yhtiön osakkeenomistajiksi mukaan tulevat merkittävät suomalaiset ja kansainväliset institutionaaliset sijoittajat kuten Ahlström Invest, Suomen Teollisuussijoitus Oy (TESI), Euroopan Investointipankki (The European Fund of Strategic Investments), The Good Investors (Irlanti/Ranska) ja eurooppalaisia perheyhtiöitä.