text och bilder: Rosita Broström
Intresset för mat och dryck växer hela tiden och allt fler restauranggäster frågar efter den lokala fisken. Därför är det viktigt att kockarna har god kännedom om hur man på bästa sätt hanterar och tillagar regnbågen och siken. Ålands fiskodlarförening arrangerade den 15 februari en temadag om åländskt odlad fisk för kockelever vid Ålands Gymnasium.
Målsättningen är att vi från fiskodingsnäringen direkt kan inspirera den nya generationen åländska kockar att få mer, handfast kunskap om vår lokalproducerade råvara. Vi berättar om hur fisken odlas, belyser dess unika kvalitéer samt hur fisken, beroende på tillstånd (ex. färsk/fryst), bäst hanteras. “Storytelling” är något som fått allt större fokus under senare år. Maten måste smaka bra, men konsumenten vill också veta hur den producerats och vad det är som gör just denna lokala produkt speciell. Ökad kunskap och intresse för våra produkter bidrar i förlängningen till att fiskodlingsnäringen får en större acceptans i samhället och av beslutsfatttare. Som ålänning eller finländare ska man vara stolt över vår fantastiska inhemska fisk!
Detta initiativ var den första av tre temadagar om fisk som kommer att hållas vid skolan under året. Konceptet testades redan i fjol och har varit mycket uppskattat av både elever och lärare. Under kommande evenemang kommer blivande Hotell- & resturangadministratörer vid Ålands Högskola också att få chansen att delta. Vi försöker också engagera yrkesverksamma kockar att bredda och förnya sina kunskaper. Temadagarna arrangeras inom ramen för ett Leader-finansierat projekt där det ingår att ta fram videomaterial och ett kunskapskompendium. Materialet kommer att vara tillgängligt via hemsidan och kan användas vid framtida temadagar eller för att informera allmänheten i andra sammanhang.