Kaleva 16.5.2019

Vaasan hallinto-oikeus on torstaina hylännyt valitukset, jotka koskivat Laitakarin Kala Oy:n merelle Haukiputaan edustalle suunnittelemaa suurta kalankasvattamoa.

Valitukset koskivat ympäristö- ja vesitalouslupaa, jonka Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) myönsi yhtiölle vuonna 2017 kasvatustoiminnan harjoittamiseen. Lupa on kapasiteetin osalta suurin Suomessa myönnetty. Avin taannoinen lupapäätös noudatteli pääosin sitä, mitä Laitakarin Kala hakemuksessaan esitti.

Yhtiö aikoo aloittaa kirjolohen verkkokassikasvattamisen Haukiputaan edustan merialueella Isonmatalan koillispuolelle valtion vesillä. Tuotanto olisi enimmillään reilut miljoona kiloa kirjolohta vuodessa. Kasvatuskassit sijaitsisivat merellä noin viisi kilometriä Laitakarin satamasta ja 3,5 kilometriä Isoniemestä.

Luvan mukaan kalojen ruokintaan saa käyttää kuivarehua enintään 1,1 miljoonaa kiloa vuodessa. Kalankasvatustoiminnan lisäksi lupa sallii myös kalojen talvisäilytyksen ja perkauksen Laitakarin satama-alueella Martinniemessä. Säilytystä varten rakennetaan maa-altaat.

Yrityksen tärkeä yhteistyökumppani on oululainen kalajalostaja Hätälä Oy.

Valitukset hylännyt hallinto-oikeus katsoi, että kalankasvatuksella on vain vähäisiä vaikutuksia Natura-alueisiin.

Oikeuden mukaan yhtiö on esittänyt kalankasvatuksen erilaisista vaikutuksista vesialueeseen vaikutusarviot, joita on pidettävä luotettavina.

Lisäksi oikeus toteaa, että verkkoaltaiden sijoituspaikka soveltuu kasvatukseen hyvin ja siellä tuotantoa on mahdollista lisätä.

Laitakarin Kalan toimitusjohtaja Timo Karjalainen on tyytyväinen oikeuden ratkaisuun.

– Tämä on iso periaatteellinen päätös, koska kyse on isosta kasvattamosta merialueella. Se kertoo alan toimijoille, että mahdollisuuksia on.

Hänen mukaansa tarkoitus on aloitella kasvatustoimintaa pienemmässä mittakaavassa jo tänä kesänä kahdella verkkokassilla. Lupa sallii niitä enimmillään 12 kappaletta.

Lue koko juttu: https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/hallinto-oikeus-hylkasi-valitukset-haukiputaan-edustalle-kaavaillusta-isosta-kalankasvattamosta-tarkoitus-aloitella-jo-kesalla/820268/