Turun Sanomat 30.3.2017

Livian kalatalous- ja ympäristöopistolla käynnistyi keskiviikkona hylkeenmetsästyskurssi.

Ammattiopisto Liviassa selvitetään parhaillaan harmaahylkeiden passiivista metsästämistä Saaristo- ja Selkämerellä. Hankkeen myötä ammattikalastajat ja metsästäjät saavat mahdollisuuden pyytää harmaahyljettä eli hallia uudella tavalla.

Hylkeen passiivista metsästystä varten on kehitetty tavalliseen ponttonirysään lisäosa, joka vangitsee hylkeen, kun se ui kalojen perässä rysään. Uuden tekniikan ansiosta rysässä oleva hylje voi välillä käydä pinnassa hengittämässä. Lisäksi hylje laukaisee hälytyksen rysään uidessaan. Kalastaja taas saa kännykkäänsä ilmoituksen rysään päätyneestä eläimestä. Hylje haetaan pyydyksestä heti ilmoituksen tultua, joten eläimen värjöttelyaika rysässä lyhenee. Rysässä oleva halli tapetaan ja sen ruho otetaan hyötykäyttöön. Lisäksi pyydetyistä hylkeistä lähetetään näytteitä Luonnonvarakeskukselle.

Hankkeen tarkoituksena on karsia nimenomaan niitä halliyksilöitä, jotka aiheuttavat kala- ja pyydystuhoja. – Yksilöt, jotka ovat osoittaneet sellaista käyttäytymistä, että käyvät pyydyksissä säännöllisesti, saadaan karsittua, Luonnonvarakeskuksen tutkimusinsinööri Esa Lehtonen huomauttaa. Itämeren harmaahyljekanta on tällä hetkellä arvioiden mukaan noin 32 000 yksilöä.

Maa- ja metsätalousministeriön vuosittain myöntämä hallien metsästyskiintiö on yli 1 000 harmaahyljettä. Eläimiä ei juuri koskaan saada pyydettyä kiintiön sallimaa määrää.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3453562/Hylkeenpyyntiin+uusi+valine