Koronavirustilanne on vaikuttanut jokaiseen alaan, eikä kalatalousala ole poikkeus. Kalatalouden Innovaatiopäivät 2020 eivät jää pitämättä, vaikka tapahtuma onkin tänä vuonna hieman erilainen. Kaksipäiväinen ohjelma on kaikille yhteinen, ja osallistua voi myös etänä.

­– Alusta asti oli selvää, että Innovaatiopäivät järjestetään joka tapauksessa, aloittaa Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Yhteiskunnan sulkeutuessa maaliskuussa työ Kalatalouden Innovaatiopäivien parissa oli jo alkanut. Suunnitelmia oli tehty, edellisen tapahtuman palautteet luettu tarkkaan ja alustavia kyselyitä tapahtumapaikoista oli lähetetty.

– Kulissien takana on tehty paljon töitä. Osallistujien ja puhujien turvallisuuden takaaminen on ollut ykkösprioriteetti, Partanen jatkaa.

Viime viikon keskiviikkona ilmoittautuminen avattiin. Innovaatiopäivät järjestetään hybriditapahtumana, eli paikan päälle mahtuu rajattu määrä osallistujia, ja tapahtumaa voi seurata myös etänä.

– Tapahtumateollisuuden viesti on ollut selkeä: tapahtumia voi järjestää turvallisesti, ja niin teemme mekin. Turvallisuusasiat on otettu tarkasti huomioon ja seuraamme tilannetta jatkuvasti, Partanen kertoo.

Kalatalouden Innovaatiopäivät 2020 järjestetään Vantaalla Finnkino Flamingossa ja Break Sokos Hotel Flamingossa. Paikalle otetaan tilojen kapasiteettia huomattavasti pienempi määrä osallistujia, käsidesiä ja maskeja on tarjolla, ja turvavälejä voi pitää kaikissa tiloissa.

Etäosallistuminen ei ole ainoa uutuus. Aiempina vuosina Innovaatiopäivillä on jakauduttu eri tiloihin kuuntelemaan rinnakkaisohjelmia, mutta tänä vuonna jokainen innovaatio-ohjelma esittäytyy koko yleisölle.

– Palautteen perusteella olemme säilyttäneet ne elementit, joita on kehuttu, ja vastanneet monien osallistujien toiveisiin. Rinnakkaisohjelmia on toisaalta kiitelty ja toisaalta kritisoitu. Moni haluaisi kuulla oman alansa kuulumisten lisäksi myös muista innovaatioista. Nyt tämä on mahdollista, Partanen sanoo.

Viime vuonna Innovaatiopäiville osallistui yli 260 ihmistä. Näin montaa osallistujaa ei voida tänä vuonna paikan päälle ottaa, mutta etäosallistumismahdollisuuden myötä Partanen uskoo kokonaisosallistujamäärän tekevän jälleen uuden ennätyksen.

Jos tilanne koronaviruksen suhteen huononee, etäyhteyksien mahdollistaminen alusta saakka takaa myös sen, että tarvittaessa koko tapahtuma voidaan muuttaa etätapahtumaksi. Partanen kuitenkin toivoo, että marraskuussa on mahdollista tavata kasvokkainkin, vaikka sitten pienemmällä joukolla.

– Innovaatiopäivien tärkeintä antia itse ohjelman lisäksi on muiden alan toimijoiden tapaaminen, hän sanoo.

Innovaatiopäivät on noussut alalla tunnetuksi ja odotetuksi tapahtumaksi. Se näkyy paitsi erinomaisessa palautteessa, myös osallistujien ilmoittautumisinnokkuudessa.

– Ilmoittautumisen avaaminen on aina jännittävää, ja tänä vuonna tietysti erityisesti. Etukäteen ei voi tietää, miten etäosallistuminen otetaan vastaan ja ilmoittautuvatko alan ammattilaiset mukaan. Ensimmäisen viikon aikana ilmoittautumisia tuli kuitenkin jo yli 100 kappaletta – se kertoo, että tapahtuma on odotettu ja toivottu. Innovaatio-ohjelmista ja kalatalousalan kuulumisia halutaan kuulla, poikkeustilanteesta huolimatta, Partanen iloitsee.

Löydät lisätietoa Kalatalouden Innovaatiopäivistä 2020, tapahtuman ohjelman sekä ilmoittautumislomakkeen osoitteesta https://www.lyyti.fi/p/kalatalouden_innovaatiopaivat_2020. Ilmoittauduthan viimeistään 26.10. Paikan päällä osallistuvien määrä on rajoitettu, joten toimi nopeasti, mikäli haluat mukaan!

Innovaatiopäivät on osittain rahoitettu EMKR-rahalla