Pro Kala ry 14.3.2024

Kala on pitänyt pintansa suomalaisten ruokapöydissä yleisestä ruuan kallistumisesta huolimatta. Kalan syöminen on samalla tasolla kuin aiemminkin, kertoo tuore kuluttajatutkimus Kalan paikka suomalaisessa ruokapöydässä 2024.

Tutkimuksen mukaan suomalaisista valtaosa, noin 70 prosenttia syö kalaa vähintään kerran viikossa. Kala ja kalatuotteet koetaan terveellisiksi ja maukkaiksi ja laadukkaan kalan määristelmässä korostuu tuoreus. Erityisesti suomalaiset kuluttajat arvostavat kotimaista pyydettyä kalaa ja ammattikalastusta.

Suurin osa vastaajista syö kalaa yhtä lailla arkisin ja viikonloppuisin. Kala tuntuu sopivan lähes yhtä hyvin juhla- ja arkiruuaksi, päivälliselle ja lounaalle. Suuri osa vastaajista suosii paistovalmiita kalatuotteita, jotka voi laittaa suoraan pannulle tai uuniin. Toisaalta kokonaisten kalojen ostaminen on kasvanut.

Kalaan liittyy paljon positiivisia määreitä: sitä pidetään terveysruokana, herkkuruokana ja samana aikaan toisaalta perinneruokana, toisaalta tulevaisuuden ruokana. Vähiten kalaan liitetään määreet inhokkiruoka ja roskaruoka.

Kuluttajien tämänhetkiset taloudelliset haasteet näkyvät tutkimuksessa, ja kalan hinta vaikuttaa jonkin verran sen käyttöön. Kalatuotteiden syömistottumukset ovatkin viime aikoina kääntyneet jonkin verran siihen, että kuluttajat suosivat edullisempia tuotteita. Lisäksi kalaruokia valmistetaan enemmän kotona.

Kaikkien tottumuksiin hinta ei silti ole vaikuttanut lainkaan. Lisäksi lähes yhtä suuri osa vastaajista oli sekä vähentänyt että lisännyt kalan ostamista. Trendi on kuitenkin se, että yleisimmin vastaajat sanoivat, että söisivät enemmän kalaa, jos se olisi edullisempaa.

Pro Kalan teettämä Kalan paikka suomalaisessa ruokapöydässä 2024 -tutkimus keräsi tietoa suomalaisten kulutustottumuksista ja mielikuvista kalatuotteiden käyttöön liittyen. Innolinkin tekemä tutkimus toteutettiin tammikuussa 2024 ja se perustuu 1 003 vastaukseen. Tutkimus on seurantatutkimus vuonna 2022 toteutetulle tutkimukselle ja tutkimuksen tuloksia verrataan soveltuvin osin aiemman tutkimuksen tuloksiin.