Toimitusjohtaja Mikko Pajula osallistuu yrityksensä kaikkiin työtehtäviin. (Kuva: Mikko Pajula.)

Pro Kala ry, 16.8.2018

”Kolmekymmentäkolme vuotta olen kasvattanut ja jalostanut kalaa Haverössä. Kaikki lähti aikanaan uteliaisuudesta: kun näki muiden ryhtyvän kokeilemaan, niin pitihän sitä itsekin.

Kalankasvatus on sesonkityötä. Joulun alla perataan joulukalat ja kesällä turistikalat. Ympäri vuoden meillä työskentelee kuudesta seitsemään vakinaista, sesonkiaikoina voi väkimäärä kasvaa jopa kolmeenkymmeneen. Minä olen yrityksen toimitusjohtaja, mutta teen kaikkia töitä johtamisesta perkuisiin ja fileoimiseen – ja jos siivooja on lomalla, niin sitten tuurataan.

Yrittäjyys kala-alalla vaatii loputonta sinnikkyyttä ja sitkeyttä, periksi ei saa antaa. Haasteita on lukemattomia, ne vaihtelevat ja aina tulee uusia. Yrittäjyys sinänsä edellyttää paljon, ja sitten tulevat vielä nämä alan omat haasteet. Hylkeiden aiheuttamat tuhot ja niiden vaatima työpanos on valtava. Suurimmat vaikeudet liittyvät ympäristölupien heikkoon saatavuuteen. Tutkijoiden kehittämällä sijainninohjauksella pystytään osoittamaan kasvatukselle ympäristön kannalta parhaat paikat. Jotta sijainninohjauksesta olisi hyötyä kasvatukselle, se pitäisi kuitenkin saada paremmin vietyä käytäntöön.

Kyllä ala palkitseekin. Työ on niin mielenkiintoista, että ei ole tullut mieleen vaihtaakaan. Paras palkinto on, kun yritys menestyy ja homma rupeaa toimimaan omalla painollaan.

Tulevaisuuden suhteen olen melko optimistinen. Kuka näistä tietää, kun menee näin sanomaan, mutta kyllä terveellistä ruokaa halutaan maailmassa lisääntyvässä määrin. Maailmanlaajuinen kalaproteiinin kysyntä on suurempaa kuin nyt pystytään tuottamaan ja kalastamaan. Sen suhteen tulevaisuus näyttää meille oikein lupaavalta.”

https://uutiskirje.prokala.fi/a/s/3310370-d074cb7c66d19785d5fc7b40187f2105/178949