Luonnonvarakeskus 18.3.2020

Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita 87 miljoonaa kiloa vuonna 2019. Viennin määrä kasvoi vajaalla kahdella miljoonalla kilolla edellisvuodesta. Viennin arvo, 163 miljoonaa euroa, laski kuitenkin noin 18 miljoonalla eurolla.

Kalan viennin arvon lasku johtui siitä, että Norjasta tuodun tuoreen kokonaisen lohen edelleen vienti muualle Eurooppaan väheni 137 miljoonasta eurosta 117 miljoonaan euroon. Tuoreen lohen vientimäärä oli hieman alle 21 miljoonaa kiloa.

– Ilman lohen kauttakulkuvientiä vientimäärä, 66 miljoonaa kiloa, oli neljä miljoonaa kiloa suurempi kuin vuonna 2018. Viennin arvo kasvoi yli kaksi miljoonaa euroa 47 miljoonaan euroon, kertoo yliaktuaari Pentti Moilanen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Tärkeimpiä vientituotteita Suomesta olivat tuore lohi ja kirjolohi, tuore ja pakastettu silakka ja kilohaili, lohijalosteet sekä mäti ja mätituotteet.

Tärkeimmät kalan ja kalatuotteiden vientimaat olivat Iso-Britannia, Ranska, Liettua, Viro, Puola, Tanska ja Ruotsi. Tuoreen kokonaisen lohen viennistä yhteensä 40 prosenttia suuntautui Iso-Britanniaan ja Ranskaan.

Kokonaisen norjalaisen lohen tuonti väheni

Suomeen tuotiin 100 miljoonaa kiloa kalaa ja kalatuotteita vuonna 2019. Edellisvuoteen verrattuna tuontimäärä pieneni 17 miljoonalla kilolla. Tuonnin arvo, 487 miljoonaa euroa, laski noin 39 miljoonalla eurolla.

Tuoretta kokonaista lohta tuotiin hieman yli 40 miljoonaa kiloa, minkä arvo oli 235 miljoonaa euroa. Kun kauttakulkuvienti vähennetään tuonnista, Suomeen jäi vajaa 20 miljoonaa kiloa tuoretta kokonaista lohta. Tämä oli hieman yli neljä miljoonaa kiloa vähemmän kuin vuonna 2018. Tuoretta lohta ja taimenta tuotiin Norjasta fileenä tai muuna kalanlihana lähes neljä miljoonaa kiloa edellisvuotta enemmän.

Tärkeimmät kalan ja kalatuotteiden tuontimaat oli­vat Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro.