Toimitusjohtaja Janne Sankelo vieraili elokuussa liiton Pohjois-Suomen alueen jäsenyrityksissä. Vierailukohteina olivat Laitakarin Kala Oulussa, kalankasvatus Vääräniemi Taivalkoskella, Varisjoen ja Koillis-Suomen lohi Kuusamossa, Lylyjoen lohi Suomussalmella, Kainuun lohi Sotkamossa ja Kuhmon kala Kuhmossa.

  • Pohjois-Suomi on merkittävää kalankasvatuksen aluetta. Yrityksillä on myös kasvupotentiaalia ja halua lisätä tuotantoa. Tarkoituksenani on koota alueen yrittäjiltä pohjoista näkemystä toimialan edunvalvonnan kehittämistä varten, toteaa Sankelo

Laitakarin Kalan tuotantopäällikkö Timo Karjalaisella on pitkä kokemus toimialalta ja kilpailusta norjalaisten kanssa.

  • Kirjolohi on oma kalalajinsa, jolla pitäisi olla oma markkinansa suhteessa Norjan loheen, muistuttaa Karjalainen.

Kalankasvatus Vääräniemen toimitusjohtajan Kari Vääräniemen mukaan Pohjois-Suomessa on vahvaa kalanpoikasten, istukaskalojen ja emokalakasvatuksen tuotantoa.

  • Kalaa myös perataan täällä sellaisina ajankohtina, kun kotimaista kalaa on muuten huonosti saatavilla, sanoo Vääräniemi.

Toimitusjohtaja Janne Sankelon mukaan kalankasvattajilla on kovat odotukset valtiovallan suuntaan toimialan sääntelyn keventämiseksi. Nykyisessä hallitusohjelmassa kalankasvatuksen edistämisestä on selkeät kirjaukset. Kalankasvattajaliitto on tehnyt myös omat norminpurkuehdotukset, joihin odotetaan syksyn aikana reagointia.

  • Kestävä kirjolohen tuotanto voidaan Suomessa kolminkertaistaa. Samalla parannetaan ruokaomavaraisuutta, huoltovarmuutta ja työllisyyttä suomalaisella maaseudulla. Suomessa kasvatetulla kalalla on myös edellytyksiä vientimarkkinoilla. Yhteydenottoja on tullut Kiinasta asti, päättää Sankelo.