Luken tilastojulkistuksen mukaan Suomessa kasvatettiin vuonna 2021 kalaa myyntiin yhteensä 14,4 miljoonaa kiloa. Kahtena edellisenä vuotena kasvatusmäärässä päästiin yli 15 miljoonaan kiloon, mutta nyt siis pudottiin niistä määristä. Tuotantoa verottivat kuuma kesä sekä Ahvenanmaalla todettu kalatauti.

Ruokakalan lisäksi Suomessa tuotetaan myös merkittävä määrä kalanpoikasia sekä istutettavaksi luonnonvesiin että jatkokasvatettavaksi kalankasvatuslaitoksissa.

Luken tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Ruokakalan kasvatuksesta lähes 5,9 miljoonaa kiloa tuli Ahvenanmaalta ja noin 8,5 miljoonaa kiloa Manner-Suomesta. Joulukuussa 2014 hyväksytyn vesiviljelystrategian tavoitteena oli kolminkertaistaa Manner-Suomen kalanviljely 20 miljoonaan kiloon vuoteen 2022 mennessä. Tavoitteesta ollaan siis jääty todella kauas eikä edistymistä ole tullut juuri lainkaan.

Helmikuussa 2022 hyväksytty uusi vesiviljelystrategia tavoittelee taas nykyisen kasvatuksen kolminkertaistamista 25 miljoonaan kiloon vuoteen 2030 mennessä. Konkreettisia toimia pitäisi kuitenkin saada aikaiseksi heti, sillä muuten tämäkin tavoite karkaa tavoittamattomiin heti kättelyssä.