Maaseudun tulevaisuus 22.11.2021 Jarmo Hankivaara

Kalankasvatus maatiloilla on HKScanin ruotsalaisen yhteistyökumppanin kehittämä valmis konsepti, joka voi tulevaisuudessa laajeta Suomeenkin.

HKScan aloittaa yhteistyön ruotsalaisen Scandinavian Aquasystems AB:n kanssa. Samalla HKScanin tuotevalikoima laajenee Ruotsissa kalatuotteisiin, ja yhtiöstä tulee ruotsalaisen yhteistyökumppanin vähemmistöomistaja hieman yli 10 prosentin osuudella.

Kalatuotteet kulkevat Gårdsfisk-brändin alla. Tuotteet valmistetaan ja ne myydään aluksi vain Ruotsissa.

Gårdsfiskin konsepti tarjoaa ruotsalaisille maatiloille uuden mielenkiintoisen mahdollisuuden uudistaa maatilojen toimintaa ja laajentaa sitä ympäristöystävällisesti kalantuotantoon.

Maatilojen altaissa tuotetaan ahvenen ja monnin sukuisia makeiden vesien kaloja, jotka on jalostettu kasvamaan hieman nopeammin kuin luonnon oloissa. Kaloista tuotetaan monenlaisia kalavalmisteita.

Kalantuotannon ravinteet hyödynnetään lannoitteena maatiloilla, minkä vuoksi Gårdsfisk palkittiin viime vuonna Ruotsissa Årets Klimatbonde -tittelillä ja se sai myös Svenskt Sigill -ilmastosertifikaatin.

HKScanin viestintäjohtaja Heidi Hirvonen pitää mahdollisena, että samanlainen kasvatustoiminta olisi mahdollista tulevaisuudessa myös suomalaisilla maatiloilla.

”En näe esteitä aikaa myöden, jos Suomessa on kiinnostusta ja yrittäjältä löytyvät sopivat tilat tuotantoon.”

Scandinavian Aquasystems AB myy konseptia halukkaille tiloille, ja ne vastaavat investoinneista itse.

HKScanin julkaisemassa tiedotteessa toimitusjohtaja Tero Hemmilä kertoo, että Gårdsfisk on esimerkki HKScanin kumppanuusstrategian toteuttamisesta Ruotsissa.

”Strateginen tavoitteemme on laajentua kumppanuuksilla uusiin ruokaliiketoimintoihin ja raaka-ainepohjiin. Tarjoamme vahvan kaupallisen alustan kehittyville ja tulevaisuuteen katsoville yrityksille, joiden tuotteet ja raaka-aineet liittyvät kumppanuuden myötä osaksi ruokaportfoliotamme.”

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.1649391?utm_source=highfi&utm_medium=rss&utm_campaign=generic&fbclid=IwAR32-UN-RLagzxIckvIFPrO28MnEUjA2AK23HOK1eakvwuEwCIYfmTAg1pE