Kalankasvattajaliitto ja Luonnonvarakeskus järjestivät kalanviljelyn kesäpäivät Uudessakaupungissa 25.-26.8.2020. Ensimmäinen päivä oli tiukka seminaaripäivä, johon osallistui paikanpäällä 45 kalanviljelyalan toimijaa ja etäyhteyden avulla 35 virkamiestä ja tutkijaa. Keskiviikkona käytiin merimatkalla Kustavissa katsomassa kalanviljelyn uutta tekniikkaa. Matkalle mukaan saatiin myös toimittajia, heidän juttunsa artikkelin lopussa.

Voit ladata seminaaripäivän esitykset tästä:

Tästä esityksestä löydät lisätietoa täältä >>

Keskiviikkona matkattiin m/s Kertulla tutustumaan upotettavan kalankasvatuslaitoksen toimintaan sekä Loukeenkarin kalanviljelylaitosta.

Osana vesiviljelyn innovaatio-ohjelmaa on suunniteltu ja rakennettu upotettava verkkoallas kalankasvatukseen Kihdin aukolle Saaristomereen. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Ilmatieteen laitoksen mallit osoittavat, että kalankasvatuksen vaikutukset ovat pieniä Kihdin kaltaisilla avoimilla merialueilla.
– Suomalais-italialainen työryhmä rakensi uutta järjestelmää kesä-heinäkuussa Kihdin aukolla. Upotettava verkkoallas on nyt kirjolohien ja yrittäjän testissä. Itämeren aalto on valtamerien aaltoa lyhyempää ja hakkaavampaa, ja kalankasvatuksen rakenteet ovat myrskyissä kovilla.
Kalankasvatus vaatii monilla Itämeren avomerialueilla uudenlaista tekniikkaa ja erilaisia logistisia ratkaisuja. Rannikolla ei ole monin paikoin suojaisia alueita tai tilaa kalankasvatukselle muun rannikkoalueen käytön vuoksi. Jos kaloja on tarpeen säilyttää avomerellä myös talvena, ajo- ja ahtojäiden riski kasvaa.

– Siksi verkkoaltaan upottaminen muutaman metrin syvyyteen voi tuoda uuden mahdollisuuden lisätä kalankasvatusta monilla Suomen rannikon avomerialueilla, Kankainen sanoo.

Allas upotetaan
Video Juha Pirilä

Loukeenkarin laitoksella oli menossa kalojen ruokinta. Laitos oli ensimmäinen sijainninohjaussuunnitelman mukainen avomerilaitos..

Loukeenkarin laitos oli ensimmäinen sijainninohjaussuunnitelman mukainen avomerilaitos.
Video: Pasi Korvonen

Matkassa mukana oli YLE:n toimittaja Markku Sandell sekä Turun Sanomien toimttaja Jonna Lankinen.

YLE:n nettijuttu: KALAA PINNAN ALTA

YLE:n radiouutiset (kohdasta 6.58): Kalankasvatukseen etsitään uusia keinoja

YLE:n TV-uutiset (kohdasta 15.55): Avomerellä kokeillaan upotettavaa laitosta

Lue TS:n juttu täältä: KALANKASVATUSALLAS UPPOAA PINNAN ALLE – KUSTAVISSA KOKEILUSSA ALLAS, JOKA PIILOUTUU JÄÄLTÄ JA MYRSKYILTÄ

Koulutus oli osittain EMKR-rahoittama