Homma hallussa – mutta valppautta tarvitaan
Kalaterveystilanne on yleisesti ottaen Suomessa hyvä ja vakavilta tautiepidemioilta on vältytty, kertoivat Eviran Kalaterveyspäivässä 23.3. Turussa esitetyt viime vuoden kalatautitilastot. Flavobakteerien aiheuttamaan kylmän veden tautiin on siihenkin luvassa helpotusta, kun Åbo Akademi aloittaa monikansallisen tutkimusprojektin rokotteen kehittämiseksi. Turussa korostettiin bioturvallisuuden merkitystä. Kalanviljelyssä keskeiset bioturvallisuusriskit liittyvät elävien kalojen tai mädin siirtoihin ja kuljetuksiin laitosten välillä sekä vesialueelta toiselle. Kalanviljelyssä vesiympäristö antaa tautien hallinnalle oman erityisen haasteensa.
Kuva ja teksti Mika Remes, Comida Communication Oy
Lue tästä tarkemmin päivän esityksistä
Lataa alta päivän esitykset:
Kalatautikatsaus 2016 ja ajankohtaista IPN-taudista, Anna Maria Eriksson-Kallio, Evira
Kalatautien leviäminen Suomessa – historiallinen perspektiivi, Perttu Koski, Evira
Käytännön toimenpiteet bioturvallisuuden ylläpidossa,Risto Kannel, Luke
Ajankohtaista kalaterveyspalvelusta ja Evirasta, Satu Viljamaa-Dirks, Evira
”Kalanviljelijät todella tarvitsevat edunvalvojansa”
Suomen Kalankasvattajaliiton illallisen juhlapuheen piti Hanna Munter Varsinais-Suomen yrittäjistä. Munter näki ilmassa hyvää positiivista virettä, mitä 100-vuottä täyttävä Suomi kipeästi tarvitseekin pitkään jatkuneen taloudellisen laman jälkeen.
”Suomi tarvitsee talouskasvua ja erityisesti viennin kasvua. Varsinais-Suomessa ja meri- ja metalliteollisuus ovat olleet talouden valopilkkuja. Kasvua on saatu myös kalalla ja kalatuotteilla. Suomesta vietiin viime vuonna 57 miljoonalla eurolla kalaa, mikä on sitä edelliseen vuoteen 19 miljoonaa euroa enemmän. Kalan suosio on vain kasvussa, mikä antaa alalle rohkaisevaa viestiä tulevaisuuteen. Kotimaisen kalan suurin kilpailija on norjalainen lohi. Tarvitaan lisää toimia, että suomalainen kala on halutumpaa kuin kaukaa kuskattu Norjan lohi. Kalankasvatus ei ole elinkeinona yrittäjyyden helpoin laji. Kalanviljely on suomalaiseen tapaan tarkasti säädettyä ja valvottua. Ymmärrän ympäristösuojelulain tavoitteet mutta lakia tarkastellessa tulee mieleen, onko sen tarkoituksena rajoittaa tai lopettaa elinkeinoharjoittaminen? Kalaviljelijät todella tarvitsevat edunvalvojansa. Me Varsinais-Suomen yrittäjät pyrimme vaikuttamaan yleisiin yrittäjyyden edellytyksiin ja tavoitteenamme on purkaa yrittäjyyden esteitä Suomessa. Vain menestyvä yksityinen yrittäminen luo työtä, tuo verotuloja ja mahdollistaa hyvinvointipalvelujen ylläpidon Suomessa.”
Teksti ja kuvat: Mika Remes, Comida Communication Oy