YLE 27.06.2017

Hyönteisiä saa käyttää rehuna aiempaa vapaammin. EU-lainsäädännön muutos sallii hyönteisten käytön kalojen ruokinnassa heinäkuun alusta alkaen.

Tilaisuuteen on tartuttu ainakin naapurissa.

Ruotsalainen Ica-kauppaketju ja ruokateknologiayritys Nutrient ovat yhdessä suunnitelleet kierron, jossa hyönteiset ovat pääosassa, kertoo ruotsalaislehti Jordbruksaktuellt. Samalla suitsitaan ruokahävikkiä.

Kauppaketjun ylijäämäperunat pakataan ja toimitetaan jauhopukin toukkien eli jauhomatojen ruuaksi Taalainmaalle. Toukat taas toimitetaan Göteborgin nieriäkasvattamoon.

”Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten elintarvikeketjua voidaan kehittää yhteistyöllä. Jotta voimme vastata ilmastonmuutoksen haasteisiin ja suojella ympäristöä, meidän on oltava kekseliäitä ja lisättävä yhteistyötä”, sanoo Ica:n toimitusjohtaja Anders Svensson lehdistötiedotteessa.

Hyönteiset ovat kaloille tuhtia ravintoa: jauhomadot sisältävät runsaasti proteiinia ja terveellistä Omega-3-rasvaa.

Jauhomadoilla aiotaan korvata kalajauho nieriöiden ruokinnassa joko kokonaan tai osittain. Tavoitteena on samalla vähentää kalajauhon tuotannon ruokkimaa merten ylikalastusta.

Hyönteisrehuna saa lakiuudistuksen myötä käyttää seitsemää hyönteistä: Mustaa sotilaskärpäsen toukkaa, huonekärpäsen toukkaa, buffalomatoa, jauhopukin toukkaa eli jauhomatoa, kotisirkkaa ja kenttäsirkkaa.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/kaloille-saa-antaa-hy%C3%B6nteisrehua-ruotsissa-nieri%C3%A4t-sy%C3%B6v%C3%A4t-perunalla-ruokittuja-jauhomatoja-1.196138