Kuva: Pro Kala ry

Suomalaisen ruokavuoden uutta teemapäivää, kansallista kalakeittopäivää, vietettiin 13.2. eduskunnassa. Vuosittain helmikuun toiseen tiistaihin ajoittuva kalakeittopäivä nostaa esiin kalaruoan terveysvaikutukset ja muistuttaa kotimaisen kalan saatavuuden turvaamisesta. Eduskunnan ravintolatoiminnan puheenjohtajana toiminut Arto Satonen (kok.) pitää kalakeittopäivää tärkeänä avauksena.

Eduskunnan ruokalassa kävi kuhina, kun kansanedustajien lautaset täyttyivät teemapäivää varten valmistetusta ahvenkeitosta. Kalakeittopäivän tervehdyksen eduskuntaan toivat Pro Kala ry, Suomen ammattikalastajaliitto ja Suomen kalankasvattajaliitto, ja päivän suojelijana toimi eduskunnan ravintolatoimintaa viime kaudella johtanut Arto Satonen. Hänen mukaansa kalan omalle teemapäivälle on ollut tilausta.

Kalakeittopäivän vuosittain vaihtuvana teemana on tänä vuonna ”kalaa hyviin päätöksiin”, sillä kala, jos mikä on pehmeiden rasvojensa ansiosta varsinaista aivojen superfoodia. ”Kalan terveysvaikutukset on tunnettu jo pitkään”, toteaa Katriina Partanen Pro Kala ry:stä. ”Kala on tärkeä D-vitamiinin ja proteiinin lähde, jonka hyvät, pitkäketjuiset rasvahapot ovat tärkeitä aivoille ja keskushermostolle. Nyt onkin aika muistuttaa mieliin, että hyviä päätöksiä tarvitaan, jotta kalaa riittää jatkossakin kuluttajan lautaselle.”

Alkutuotannon toimintaedellytykset kuntoon

Hyviä päätöksiä kaivataan etenkin kalatalouden alkutuotannossa. ”Kotimaisen, kestävästi kasvatetun kalan riittävyys voidaan turvata vain myöntämällä kasvattajille kannattavan yritystoiminnan mahdollistavat ympäristöluvat sekä osoittamalla elinkeinonharjoittamiselle vesialuesuunnittelun avulla soveltuvat alueet”, painottaa Suomen Kalankasvattajaliiton puheenjohtaja Irja Skytén-Suominen.

Ammattikalastuksen puolella helpotusta toivotaan ennen kaikkea haittaeläinongelmaan. ”Hylje ja merimetso ovat ajaneet etenkin rannikkokalastuksen todella ahtaalle. Tämä näkyy selvästi laskevissa tuotantoluvuissa”, toteaa Suomen Ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas. ”Tehokkaita ja nopeita päätöksiä tarvitaan kehityksen kääntämiseksi ja kannattavan kalastuksen turvaamiseksi. Ammattikalastajat haluavat jatkossakin vastata kuluttajien kysyntään.”

Arto Satonen myöntää, että yhtälö on erikoinen. ”Kotimaisuuteen pitäisi pyrkiä, mutta se tehdään omilla päätöksillä mahdottomaksi. Alan haasteet ovat tiedossa, ja niihin pitää käydä käsiksi.”

Joka kodin kalakeittopäivä

Vaikka kalakeittopäivä aloitetaan päätöksenteon huipulta, Pro Kala haluaa innostaa mukaan ihan jokaisen. Kalakeitto valmistuu hetkessä kotikeittiössä ja sosiaalisessa mediassa voi jakaa kuvia omasta keittoannoksestaan ja osallistua arvontaan Parasta Evästä -sivulla Facebookissa.

”Kalakeitto on monipuolisuutensa, terveellisyytensä ja helppoutensa vuoksi yksi suomalaisten suosikkiruoista, ja se on näkynyt myös sosiaalisessa mediassa aktiivisena osanottona uuteen teemapäivään”, iloitsee Katriina Partanen. ”Ja tämä on vasta alkua. Ensi vuonna kalakeittopäivää vietetään jälleen uudella, ajankohtaisella teemalla.”

Kuva: Pro Kala ry

Lisätietoja: Katriina Partanen, toiminnanjohtaja, Pro Kala, puh. 0400 827 277, katriina.partanen@prokala.fi