04Maaseudun tulevaisuus, Ruoka 04.09.2017

Konkreettisina toimenpiteinä voisivat kansanedustajan mielestä olla energiaveronpalautukset, lupabyrokratian keventäminen sekä kunnissa toteutettavat linjaukset kotimaisen ja lähiruuan suosimiseksi.

Alan haasteena on kotimaisen kalan saatavuuden varmistaminen. Kasvatettua ja luonnonkalaa ei nimittäin aina ole tarjolla riittävästi jalostuksen ja kaupan tarpeisiin.

Keskustan kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari väläytteleekin helpotusta kalatoimialalle vielä tämän hallituskauden aikana.

”Nopein väylä kotimaisen kalan saatavuuden parantamiseksi olisi kalankasvatuksen toimintaedellytysten parantaminen”, Kalmari arvioi.

Kalmarin mielestä konkreettisina toimenpiteinä voisivat olla energiaveronpalautukset, lupabyrokratian keventäminen sekä kunnissa toteutettavat linjaukset kotimaisen ja lähiruuan suosimiseksi.

”Lupabyrokratiaan konkreettisia muutoksia onkin tulossa vielä tällä hallituskaudella”, Kalmari lupaa Pro Kala ry:n tiedotteessa.

Jotta suomalainen kalankasvatus saavuttaisi sille vesiviljelystrategiassa asetetut kasvutavoitteet, tulisi Kalmarin mielestä kalankasvatus asettaa sääntelyn näkökulmasta samalle viivalle muiden elinkeinojen kanssa.

”Esimerkiksi laskennallisista päästöarvoista tulisi päästä kohti todellisuutta. Itämerirehulla syötetty viljelty kala ei kasvata fosforikuormaa juuri mitenkään”, hän huomauttaa.

Ammattikalastuksen suurimpana ongelmana ovat Pro Kala ry:n mukaan haittaeläimet, jotka aiheuttavat vahinkoja kalastuksen lisäksi myös kalakannoille.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/kansanedustaja-odottaa-helpotusta-kalatoimialalle-laskennallisista-p%C3%A4%C3%A4st%C3%B6arvoista-tulisi-p%C3%A4%C3%A4st%C3%A4-kohti-todellisuutta-1.204371