Maa- ja metsätalousministeriö lupaa edistää kotimaisen kalan alkutuotantoa ja jatkojalostusta, jotta suomalaiset saavat kestävästi ja lähellä tuotettua kalaa ruokapöytäänsä entistä sujuvammin.
Näin sanoi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Tervon Lohimaassa järjetetyssä Suomi 100 -järvikalatapahtumassa.
Nyt 80 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta tulee ulkomailta.
Sisävesikalastuksen ammattilaisiksi tulee Husu-Kallion mielestä kannustaa myös nuoria. Hänen mukaansa ala uhkaa ukkoontua, vaikka tuoreen kalan ja erilaisten kalatuotteiden arvostus ja kysyntä ovat kasvu-uralla.
– Myös virkistyskalastuksen kautta kasvatetaan uusia ikäluokkia kiinnostumaan kotimaisesta järvikalasta. Kuluttajien on osattava vaatia sitä myös omissa ruokakaupoissaan. Kauppaketjujen puolestaan tulee teroittaa kalantoimittajille, että toistaiseksi vapaaehtoisilla pyynti- ja nostoajankohtamerkinnöillä on iso arvo. Kuluttaja tahtoo tuoretta ja laadukasta kalaa läheltä, ei pelkästään norjalaista lohifilettä. Esimerkiksi aiemmin roskakalan leimasta kärsinyt särki on nyt erittäin trendikäs, Husu-Kallio mainitsi.
Kalanviljelyn yrittämismahdollisuuksiinkin Husu-Kallio haluaa valaa lisäuskoa.