Jackon Finland Oy:n kalalaatikot varmistavat katkeamattoman kylmäketjun. Lämpöä eristävä EPS-laatikko kestää myös merestä nostetun märän kalan painon –kestävyytensä ja keveytensä ansiosta laatikoita käyttävätkin etenkin kalastajat sekä kalanjalostajat ja -kasvattajat.

– Laatikot suojaavat ja eristävät kalatuotteita tehokkaasti ja turvallisesti, varmistaen koko kylmäketjun kauppaan ja loppukäyttäjälle. EPS-laatikoiden käyttöä varten ei myöskään tarvita erillisiä pakkauskoneita tai jään pussittajia, kertoo Jackon Finlandin toimitusjohtaja Veli Ollila.

EPS-kalalaatikoilla on vahva jalansija alkutuotannossa, pienempien toimijoiden keskuudessa sekä vientiteollisuudessa. Esimerkiksi Norjan lohi tulee Suomeen EPS-laatikoissa, eikä ulkomaille voi lähettää kalaa ilman lämmöneristysominaisuutta. Laatikot soveltuvat myös säilytykseen.

Hygieeninen ja kierrätyskelpoinen materiaali

Jackonin EPS-kalalaatikko on 100 % kierrätettävä. Sen valmistuksessa ei ole käytetty muita komponentteja, ainoastaan EPS-raaka-ainetta. Koska erillistä pintakalvoa ei ole, saadaan kaikki materiaali kerättyä talteen, eikä erillistä pussia jäille tarvita. Monella kalanjalostajalla ja tukulla on käytössä laatikkorouhijoita ja briketöintikoneita. EPS:n talteenotosta tehdään Suomessa tutkimusta, ja meneillään on useita keräys- ja kierrätysprojekteja.

– Laatikon voi kierrättää täysin samalla tavalla, kuin minkä tahansa muun muovisen elintarvikepakkauksen. Käytetty EPS voidaan murskata rouhijalla ja paalata briketeiksi. Prosessin tuloksena syntyy uudelleen elintarvikekosketuskelpoista EPS-muovia. EPS-jäte on tästä syystä kysyttyä ja arvokasta raaka-ainetta. Meiltä voi kysyä ratkaisuja kierrätykseen, toteaa Ollilla.

Myös kartonkilaatikko kasvattaa suosiotaan vaihtoehtona EPS-laatikoille. Kaikki eivät kuitenkaan halua investoida kartongin taittajakoneeseen, joka maksaa useita kymmeniä tuhansia euroja. Taittaja- ja jäänpussituskoneet vievät myös tilaa tuotannossa ja vaativat huoltoa.

– Molemmat laatikkotyypit ovat varsin tasavahvoja ympäristöasioissa, kun vertailee eri tutkimuksia niiden ympäristökuormituksista. Toinen on toista vahvempi jollain osa-alueella ja heikompi jossain muussa. Molempien toiminta perustuu muoviin, ja pahvilaatikoissa on vettä hylkivä muovikalvo kuten pahvimukeissakin. Viimeisimpien tietojen mukaan pahvimukit tullaan luokittelemaan EU:n lainsäädännössä kertakäyttömuoviksi, Ollila kertoo.

Tuore tuotepäällikkö vastaa kalalaatikoista

Jackonin tuotepäällikkö Jesse Vahala vastaa elintarvikepakkausten, kuten kalalaatikoiden tuoteryhmästä. Keväällä 2019 aloittaneen Vahalan tontille kuuluu niin tuoteryhmän volyymi, hinnoittelu, kannattavuus kuin kehittäminen.

– Olen elintarviketekniikan AMK-insinööri, ja minulla on aiempaa työkokemusta elintarvikealalta laatupäällikkönä. Olemme yhtenäistäneet tehtaiden laatikkomallit ja mielestäni olemme Jackonilla etenkin tilausasioissa varsin vikkeliä. Päämyyntialueemme on länsirannikko, mutta toimitamme Pohjois-Suomeen saakka.

Jackonin kalalaatikoita valmistetaan Salon (entinen Pohjoismainen Solumuovi Oy) ja Sastamalan (entinen Epsira) tehtailla. Laatikkovalikoima kattaa koot aina 3kg laatikosta 20 kg asti, niin sileäpohjaisena, urapohjaisena kuin reiällisenä.

– Kansia saa tarvittavasta eristyksestä riippuen paksummalla muotilla valmistettuna, leikatusta levystä ohuempaa EPS-kantta tai pahvikantta, mainitsee Vahala.

Samalla kyydillä muitakin tuotteita

Jackon Finlandilla Suomen liiketoimien fuusio on tuonut synergiaetuja myös asiakkaille. Samalla investoitiin myös tuotantoon ja laitekantaan. Entiset ThermiSol, Tupler, Epsira ja Pohjoismainen Solumuovi tuottavat nyt yhdessä rakentamiseen ja teollisuudelle energiatehokkaita ratkaisuja ja komponentteja.

– Fuusion ansiosta Jackon tarjoaa kalalaatikoiden lisäksi esimerkiksi thermolaatikoita, rakennuseristeitä ja -elementtejä, märkätilalevyjä, kylmälaatikoita ja muita pakkausratkaisuja. Etenkin kalateollisuudessa monia halleja, kuten perkaamoja on valmistettu Jackonin seinäelementeistä, koska kala-alan ammattilaiset tietävät, ettei EPS vety, lahoa tai homehdu, kertoo Vahala.

– Jackonin asiakkaat ovat tyytyväisiä kalalaatikoiden ja muiden tuotteiden laatuun, laajentuneeseen valikoimaan ja asiakaspalveluun. Laatikoita voidaan toimittaa asiakkaille varsin nopeasti ja edullisesti hyödyntäen myös eristerekkoja. Tutustu toimintaamme nettisivuillamme ja kysy lisää, kehottaa Ollila.

https://www.jackon.fi/teollisuus/kalalaatikot/