Suomalaiset kuluttivat vuonna 2017 asukasta kohti kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa fileepainoksi laskettuna. Tuontikalaa käytettiin lähes kymmenen kiloa. Kalan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta noin kuusi prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastosta.

Kotimaisista kaloista eniten, eli 1,2 kiloa asukasta kohti, syötiin kirjolohta. Ulkomaisista kaloista eniten kului kasvatettua lohta, jota suomalainen söi 4,0 kiloa. Tuontilohen kulutus kasvoi edellisvuoteen verrattuna lähes 14 prosenttia.

– Tuontilohen kulutuksen kasvuun on ilmeisesti vaikuttanut lohen edellisvuotta alhaisempi hinta, arvioi yliaktuaari Pentti Moilanen Lukesta.

Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin muikkua, haukea, ahventa, kuhaa, silakkaa ja siikaa.

Norjalaisen kasvatetun lohen jälkeen eniten ulkomaisista kalatuotteista kulutettiin tonnikalasäilykkeitä ja -valmisteita, kasvatettua kirjolohta, sillisäilykkeitä, pakastettua seitiä sekä katkarapuja ja katkaraputuotteita.

Tilasto perustuu kaupallisen kalastuksen ja vapaa-ajankalastuksen saalistilastoihin, kalanviljelyn tuotantotilastoon sekä kalan ulkomaankauppatilastoon.

https://www.epressi.com/tiedotteet/tiede-ja-tutkimus/kotimaisen-kalan-kulutus-ennallaan-tuontilohen-kulutus-kasvoi-hieman.html