Kala kuuluu jouluun ympäri maailman. Kala on monipuolinen raaka-aine, josta jokainen voi loihtia omannäköisensä juhlaherkut. Kevyet ja terveelliset kalaruoat tuovat myös kaivattua vaihtelua joulun muuten tuhtien ruokalajien joukkoon. Katolisissa maissa joulukalaperinne onkin kehittynyt pyhäpäivien paaston ympärille.
Joulukalaa eurooppalaisittain
Kala osana joulunpyhien ruokakulttuuria tunnetaan läpi läntisen Euroopan. Katolisissa maissa pyhäpäivien paaston aikaan ei perinteen mukaan saanut nauttia liharuokia. Sen sijaan suosittiin kalaa.
Italialaisessa ja Amerikan italialaisessa kulttuurissa tunnetaan niin kutsuttu seitsemän kalan juhla, joka on osa jouluaaton traditioita. Juhla on peräisin eteläisestä Italiasta, jossa se tunnetaan nimellä La Vigilia. Juhlapöydässä nautitaan alueesta riippuen esimerkiksi suolattua turskaa, paistettua kuoretta, mustekalaa ja erilaisia simpukoita. ”Seitsemän kalan” on arveltu symboloivan niin luomiskertomuksen seitsemää päivää kuin Roomaa ympäröivää seitsemää kukkulaakin.
Myös Puolassa kala on tärkeä osa nimenomaan jouluaaton päivällistä. Pöytään kokoonnutaan perinteen mukaan ensimmäisen tähden sytyttyä taivaalle, ja juhlaa jatketaan pitkälle yöhön. Lihattomaan ateriaan kuuluvat erilaisten kasvisruokalajien lisäksi etikkaliemeen säilötyt sillit.
Itäisiä ja läntisiä jouluperinteitä
Joulukala on myös Suomessa yksi joulupöydän olennaisimmista elementeistä. Perinteen tärkeydestä kertoo sekin, että tasavallan presidentille on tapana lahjoittaa joka vuosi joulukala juhlallisin menoin.
Eurooppalaiseen tapaan suomalainenkin kalapöytä voi olla hyvin monen näköinen. Alueelliset erot näkyvät kalapöydän suunnittelussa.
Nykyään nimenomaan jouluherkkuna tunnettu lipeäkala on kuulunut läntisen Suomen, etenkin ruotsinkielisen rannikon jouluperinteisiin. Pitkällistä valmistusprosessia vaativan herkun voi nykyisin ostaa kaupasta kypsennystä vaille valmiina, ja monen lipeäkalakausi alkaakin jo pyhäinpäivän tienoilta, kun ensimmäiset lipeäkalapakkaukset saapuvat kauppoihin.
Lipeäkalaperinne tunnetaan myös Itä-Suomessa, mutta joulun suosikkikalaherkku on itäsuomalaisissa kodeissa kyselyjen mukaan kylmäsavulohi tai -kirjolohi.
Kala loihtii joulun jokaiseen makuun
Kala on joulupöydän monipuolisimpia herkkuja. Kirjolohi, silakka, siika… Joulun suosikkikaloista löytyy jokaiselle omansa, ja niistä voi rakentaa runsaan ja herkullisen kalakattauksen.
Myös valmistustapoja riittää. Kirjolohi ja siika komeilevat joulupöydässä graavattuna ja kylmäsavustettuna. Merisuolalla maustettu graavikala valmistuu yön yli jääkaapissa. Jos jouluviikon kiireet huolettavat, voi kalan graavata pakkaseen jo hyvissä ajoin, jolloin se sulamaan otettuna maustuu valmiiksi.
Silakat nautitaan perinteisesti erilaisissa marinadeissa. Marinadit kannattaa valmistaa vajaata viikkoa ennen joulua, jolloin maku on joulupöydässä parhaimmillaan. Etikkapohjaisen marinadin voi maustaa haluamansalaiseksi omilla lempimausteilla tai rohkaistua kokeilemaan jotakin aivan uutta. Joulun perinteisimpiin marinadeihin kuuluvat suutarinlohi, joka nimestään huolimatta valmistuu silakasta, tuosta ”kansan lohesta”, sekä valkosipuli- ja sinappisilakat.
Runsaan ja monipuolisen kalapöydän kruunaa tietenkin mäti. Kauniin punahelminen kirjolohenmäti sopii niin paahtoleivälle, hyytelöihin ja tahnoihin kuin erilaisiin kastikkeisiin tai vaikkapa paistetun kalan koristeeksi. Mätiä saa joulun aikaan sekä tuoreena että pakasteena, mikä helpottaa jouluostosten aikataulun suunnittelua.
Joulun kiireisiin helpotusta toivovalle kala on mitä mainioin valinta, sillä sitä ei ole pakko valmistaa alusta saakka itse vaan moni maukas ja laadukas joulukala löytyy valmiina kaupan hyllystä tai tiskistä. Vain mielikuvitus on jouluisen kalapöydän loihtijan rajana!
Teksti ja kuva: Pro Kala