Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita 77 miljoonaa kiloa vuonna 2017. Viennin määrä kasvoi viidellä miljoonalla kilolla edellisvuodesta. Viennin arvo, 148 miljoonaa euroa, kasvoi peräti 90 miljoonaa euroa.

– Kalan viennin arvon kasvu johtui suurimmaksi osaksi siitä, että Norjasta tuodun tuoreen kokonaisen lohen edelleen vienti muualle Eurooppaan lisääntyi kahdeksasta miljoonasta eurosta 96 miljoonaan euroon. Vientimäärä oli yli 15 miljoonaa kiloa, kertoo yliaktuaari Pentti Moilanen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Tärkeimmät kalan ja kalatuotteiden vientimaat olivat Viro, Iso-Britannia, Ranska, Puola, Tanska, Liettua ja Valko-Venäjä. Yli puolet tuoreen kokonaisen lohen viennistä suuntautui Iso-Britanniaan ja Ranskaan.

Kalajauho uusi vientituote

Tärkeimpiä vientituotteita Suomesta olivat tuore lohi ja kirjolohi, tuore ja pakastettu silakka ja kilohaili sekä mäti ja mätituotteet. Uusi vientituote oli kalajauho, jota vietiin yli miljoona kiloa.

Suomeen tuotiin 116 miljoonaa kiloa kalaa ja kalatuotteita vuonna 2017. Edellisvuoteen verrattuna tuontimäärä lisääntyi 15 miljoonaa kiloa. Tuonnin arvo, 510 miljoonaa euroa, kasvoi 108 miljoonaa euroa.

– Tuoreen lohen edelleen viennin arvon kasvu 96 miljoonaan euroon näkyy myös tuonnin arvon kasvussa, Moilanen jatkaa.

Tärkeimmät kalan ja kalatuotteiden tuontimaat oli­vat Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro.

https://www.epressi.com/tiedotteet/tiede-ja-tutkimus/norjalaista-lohta-vietiin-suomen-kautta-eurooppaan-ennatysmaara.html