Vesa Kallio, kansanedustaja (kesk.), Mikkelin Anttola, Kaakkois-Suomen vaalipiiri

Wikisanakirjan mukaan kalajuttu on suurenneltu kertomus isosta kalasta tai saaliista tai muu perätön puhe. Näin tuoreena ja politiikan ulkopuolelta eduskuntaan tulleelle kalajutun määritelmä osuu ajoittain varsin hyvin myös politiikkaan. Toki eduskunnassahan kukaan ei valehtele, mutta totuuden ”koko” saattaa vaihdella puhujasta riippuen varsinkin suuren salin puheissa. Sosiaalisesta mediasta puhumattakaan. Vanha sanonta sanoo, että totuudessa ei ole harmaan sävyjä, mutta sen tulkinnassa niitä löytyy enemmän.

Kalatalouden kannalta hallituksen kirjaukset on todettu hyviksi. Moni hyvä asia odottaa kuitenkin vielä muuttumistaan konkreettisiksi teoiksi. Oppositiossa olemme valmistelutyön ulkopuolella, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että parhaat etenemismahdollisuudet olisivat yhden luukun lainsäädäntöhankkeella.

Hankkeessa luotaisiin malli, jossa yhdellä viranomaisella olisi toimivalta ja sitä kautta mahdollisuus sujuvoittaa lupamenettelyjä. Samalla olisi mahdollisuus kehittää päätösten laatua, lisätä ennakoitavuutta ja vähentää muutoksenhakujen tarvetta. Hallinnon uudistamiseen liittyy hallituksen suunnitelmat sijoittaa vesiviljelyn keskeiset viranomaistoiminnot nykyisistä aluehallintovirastoista ja ELY-keskuksista uuteen valtion lupa- ja valvontavirastoon.

Maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön välisessä valmistelussa on esillä ollut mm. luvituksen ja sääntelyn keventäminen ympäristöluvan kynnystä nostamalla, pienten laitosten siirtäminen ilmoituksenvaraisiksi sekä joustot päästömäärien seurantojen taajuuteen. Keskustelussa on ollut myös lupamääräysten rajojen ylittäminen erityisen painavista syistä poikkeustilanteissa ja huoltovarmuuden vahvistamiseksi.

Keskustan ryhmänä kannatamme hallituksen hyviä esityksiä, kunhan hallitus saa niitä aikaiseksi. Mikäli esityksiä ei ala kuulua, niin tulemme siitä kyllä muistuttamaan.

Muistan lapsena, kun joku kysyi isältä, onko tämä pyytänyt kalaa? Isä vastasi, että on hän pyytänyt. Ja aina, kun sukulaismieheltä oli pyytänyt, aina oli myös saanut. Aina kannattaa pyytää, pyyteettömästi. Ja saamastaan saaliista kannattaa olla aina kiitollinen. Niin kalassa, kuin politiikassa.