Maailman geopoliittinen tilanne ja lisääntyvä epävarmuus tuo ruokaomavaraisuuden merkityksen entistä tärkeämmäksi osaksi huoltovarmuuskeskustelua. Kotimainen ruokatuotanto turvaa kansalaisten selviytymiskyvyn kriisitilanteissa ja varmistaa ruokaketjun jatkumisen kaikissa olosuhteissa. Vahvan ruokaomavaraisuuden myötä voidaan varmistaa, että suomalaiset saavat kriisitilanteissakin puhdasta ja laadukasta ruokaa.

Kotimaisen kaurantuotannon merkitys on kasvanut. Kaurasta on tullut suomalaisen ruokakulttuurin ylpeydenaihe, ja sen käyttömahdollisuudet ulottuvat perinteisestä puurosta aina kehittyneisiin kasviperäisiin tuotteisiin. Kauralla on poikkeuksellinen ravintoarvo ja sen viljely on ympäristöystävällisempää verrattuna moniin muihin viljelykasveihin. Se on siis kannaltamme arvokas viljelykasvi, jonka tuotannon kasvu hyödyttää sekä ruokakulttuuria että huoltovarmuutta.

Kalatalous on toinen hyvä esimerkki siitä, miten omavaraisuus voi edistää huoltovarmuutta ja parantaa kestävyyttä. Suomalaiset sisävedet ovat täynnä arvokasta ja terveellistä kalaa, kuten esim. muikkua, ahventa, kuhaa ja haukea. Kotimaiset ammattikalastajat tuovat kauppoihin järvikaloja, jotka ovat ekologinen ja ravinteikas vaihtoehto ulkomaiselle kalalle. Kalastus on myös yleinen harrastus, ja verkoilla tapahtuva pyynti on monelle suomalaiselle tuttua jo lapsuudesta. Tämä kalastusmuoto, verkkokalastus, ja sen taitaminen niin kesällä kuin talvella on paitsi osa suomalaista kulttuuria, myös ruokaomavaraisuutta lisäävä. Mitä enemmän kyetään pyytämään ja käyttämään kotimaista kalaa sen vähemmän ollaan riippuvaisia ulkomaisista kalatoimituksista.

Suomalaisen ruoan ekologisuus ja puhtaus on kiistatonta, mikä osaltaan vahvistaa ruokaomavaraisuuden tärkeyttä ja hyötyä. Kotimainen tuotanto noudattaa tiukkoja ympäristö- ja terveysvaatimuksia. Viljan, lihan ja kasvatetun kalan tuotannossa syntyvät päästöt ovat huomattavasti alhaisemmat kuin monissa muissa maissa. Tiedämme, että suomalainen ruoka on paitsi turvallista myös ympäristölle ystävällisempää. Siksi ruokaomavaraisuuteen kannattaa panostaa.

Jukka Kopra, kansanedustaja, Kansallinen Kokoomus rp
00102 EDUSKUNTA
Tel. +358400515066
http://www.jukkakopra.fi