Aamulehti 4.7.2018

Tuotantolaitoksen tilat laajentuvat 5 000 neliöstä yli 11 000 neliöön. Uudet tilat valmistuvat syksyllä 2019.

PEKKA KARHUNEN / ALMA MEDIAN ARKISTO

Sastamalassa toimiva Kalaneuvos aikoo nyt Suomen suurimmaksi - kaksinkertaistaa kapasiteettinsa ja tekee yli 20 miljoonan euron investoinnin

Toni Hukkanen on perheyrityksen varatoimitusjohtaja ja isä Veijo Hukkanen toimitusjohtaja.

Sastamalassa toimiva Kalaneuvos kaksinkertaistaa tuotantokapasiteettinsa. Yhtiö oli viime vuonna 70 miljoonan euron liikevaihdolla yksi Suomen suurimmista kalatuotteiden valmistajista.

–Nykyinen kapasiteettimme on ollut lähes maksimikäytössä. Huippuhetkinä emme ole voineet ottaa kaikkia tilauksia vastaan, sanoo perheyrityksen perustaja, toimitusjohtaja Veijo Hukkanen.

Suomalaiset syövät yhä enemmän kalaa samalla kun lihan syönti on vähentynyt. Yhtiön valikoimiin kuuluvat yleisimmät kalatuotteet aina mädeistä silakkamarinadeihin.

Investoinnin hinta on 21 miljoonaa euroa. Tuotantolaitoksen tilat laajentuvat 5 000 neliöstä yli 11 000 neliöön. Uudet tilat valmistuvat syksyllä 2019.

Samalla yhtiö hankkii uusia, tehokkaampia laitteita. Laitteet myös sijoitetaan uudelleen.

–Laitoksen pohjapiirustukset on suunniteltu niin, että työntekijöille tulee mahdollisimman vähän käveltävää ja prosessit ovat mahdollisimman tehokkaita, Hukkanen jatkaa.

Mahdollistaa ison kasvun

Yhtiön suurimpia asiakkaita ovat vähittäiskaupan ketjujen lisäksi elintarviketeollisuus sekä hotelli- ja ravintola-ala. Veijo Hukkasen pojan, varatoimitusjohtaja Toni Hukkasen, mukaan investointi mahdollistaa 20–30 miljoonan euron orgaanisen kasvun.

Toki kasvua voi tulla enemmänkin. Pelkästään viiden viime vuoden aikana Kalaneuvos on investoinut Sastamalan tuotantolaitoksen kehittämiseen 10 miljoonaa euroa. Neljä vuotta sitten yhtiön liikevaihto oli alle 50 miljoonaa euroa.

Lue myös: Tunnetun yrittäjäperheen isä jyrähtää: ”Tässä hommassa eivät sympaattiset vellihousut pärjää”

20–30 uutta työpaikkaa

Kalaneuvos työllistää alihankinta mukaan lukien Sastamalassa 115 henkeä. Laajennuksen jälkeen henkilökunnan tarve nousee 20–30 hengellä.

–Investointi mahdollistaa myös viennin kasvun ja uusien tuotteiden ottamisen valikoimiin. Meille tulee viikoittain kyselyitä ulkomailta. Nyt voimme lisätä markkinointia myös ulkomailla.”

Veijo Hukkasen mukaan yhtiö harkitsee tähän asti vain vähän hyödynnettyjen järvikalojen kuten särkien jalostamista.

Vienti on noin 14 prosenttia Kalaneuvoksen liikevaihdosta. Pohjoismaiden lisäksi yhtiön tuotteita menee muualle Eurooppaan. Vietnamiin Kalaneuvos vie lohen päitä ja vatsarasvoja.

Investointi laukaisee muutosten aallon Hukkasten perheen yritysryppäässä. Kalaneuvoksen lisäksi Hukkasen perhe omistaa 50 miljoonan euron liikevaihtoa tekevän Nordic Fish -konsernin.

Konsernin yritykset viljelevät Suomessa ja Ruotsissa kaloja. Niiden myynnistä puolet menee Kalaneuvokselle. Omat kalankasvattamot suojelevat Kalaneuvosta raaka-aineen hintojen heilahtelulta, jotka voivat olla rajuja.

Nordic Fishin kasvattamot ovat hakeneet lupia viljelmien laajentamiseksi.

Kalaneuvos Oy

Toimiala: Kalanjalostus

Liikevaihto: 70 miljoonaa euroa

Liikevoitto: 3,4 miljoonaa euroa

Vienti: 14 miljoonaa euroa

Omistajat: Hukkasten perhe. ­Perhe omistaa myös kalankasvatusta tekevän Nordic Fish -konsernin. Sen liike- vaihto on noin 52 miljoonaa euroa ja liikevoitto 19 miljoonaa euroa.

Asiakkaat: Kesko, S-ryhmä, Lidl, horeca-asiakkaat, elintarviketeollisuus

Luvut vuodelta 2017

https://www.aamulehti.fi/uutiset/sastamalassa-toimiva-kalaneuvos-aikoo-nyt-suomen-suurimmaksi-kaksinkertaistaa-kapasiteettinsa-ja-tekee-yli-20-miljoonan-euron-investoinnin-201052724/