Yle 11.4.2018

Itä-Suomen yliopistossa on saatu hyviä tuloksia tutkimuksesta, jossa kasvatetaan yhtä aikaa kaloja ja syötäviä kasveja. Menetelmällä nähdään hyvät mahdollisuudet teollisen kalantuotannon lisäksi lähellä kuluttajaa ravintoloissa ja kerrostalojen katoilla.

Reilun viikon ikäiset siianpoikaset uiskentelevat Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laboratoriossa. Kaloja ruokitaan ja vettä kierrätetään siten, että kiintoaines kerätään talteen ja muunnetaan kaloille ja kasveille sopivampaan muotoon. Sen jälkeen vesi ohjataan kala-altaan yläpuolella sijaitsevan salaattipedin kautta täysin suljetussa kierrossa takaisin kaloille.

– Nykyisin kiertovesikasvatus on jo käytössä teollisessa mittakaavassa kalojen ja vihreiden kasvien tuotannossa, mutta me haluaisimme viedä tämän lähemmäksi kuluttajia, kertoo dosentti Japo Jussila.

– Viedään tuotantosysteemi ihmisten lähelle, esimerkiksi talojen katoille. Ravintoloissa voitaisiin tuottaa suoraan syötävät siiat ja salaatit takahuoneessa, Jussila hahmottaa.

– Systeemi toimii, tulee maukasta salaattia ja nyt ensimmäiset pilotit nokkosellakin näyttävät erittäin lupaavilta, kertoo tutkija Harri Kokko. Hän sanoo, että jatkossa haetaan eri kasveilla erilaista ravinteiden sidontakykyä.

– Eri kasvit ottavat eri tavalla ravintoa vedestä. Me haluamme vertailla sitä ja pitää balanssissa, että systeemistä ei vuotaisi ravinteita, ei typpeä eikä fosforia ulos, koska nämä ovat vesistöjä rehevöittäviä ravinteita.

Kiertovesikasvatusta käytetään Suomessa jo useissa kaupallisissa kalankasvattamoissa, suurin on Varkauden Finnforell, joka aikoo tuottaa yli miljoona kiloa kirjolohta vuosittain. Varkauden laitos on juuri aloittanut. Kuhaa ja siikaa tuotetaan kiertovesikasvatuksella Rautalammilla Savolaxin laitoksella.

Itä-Suomen yliopiston tutkijat ojentavat jo yhteistyön kättä myös kaupallisen kalankasvatuksen suuntaan

– Kaupallinen kalankasvatus ja nimenomaan isojen siianpoikasten tuotanto tällaisella systeemillä läpi vuoden onnistuu suljetuissa sisätiloissa, hehkuttaa tutkija Harri Kokko.

Salaattia ja kaloja samassa paketissa kasvattaa Suomessa kaupallisesti jo Uudessakaupungissa toimiva Sybilar. Kalanviljelyssä syntyviä ravinteita ja hiilidioksidia käytetään hyödyksi kalalaitoksen päällä olevassa kasvihuoneessa. Koko tuotantoketju on hiilineutraali ja yli jäävät ravinteet käytetään lähistöllä peltoviljelyssä. Vuosituotanto on 200 000 kiloa siikaa ja kirjolohta. Tuotantovalikoimaan kuuluvat salaattien ja yrttien lisäksi myös syötävät kukat.

– Kyllä yhtälö on vielä enemmän yhteisöllinen kuin taloudellinen, sanoo Sybimarin tuotantopäällikkö Ari Honkanen.

– Mutta kyllä tämä on kasvava ala.

Kiertovesikasvatuksen uusia mahdollisuuksia tutkii innolla myös Luonnonvarakeskus. Tutkimuspäällikkö Jouni Vielma sanoo, että toistaiseksi kaloilla ja kasviksilla pärjää taloudellisesti vain ”kourallinen yrityksiä”.

– Projekteja on kyllä eri puolilla maailmaa kymmenittäin, hän sanoo.

Lue tästä koko juttu