KOTIMAISEN JÄRVIKALAN KYSYNTÄ JA HINTA TULEVAT NORJALAISEN LOHEN VANAVEDESSÄ, ARVIOI LUONNONVARAKESKUS.
Yle 4.1.2017
Kauppahallin kalatiskin päivän tarjonta odottelee vielä suurinta lounastunnin asiakasryntäystä. Samalla kauppias itse alkaa jo varautua keskitalven sesonkiin. Yrittäjä AP Heiskanen luettelee tiskinsä alkuvuoden tuoretarjontaa. – Luonnonkaloista muun muassa kuhaa ja siikaa. Sitten on muutama kasvatettu siika, merilohta Norjasta ja kirjolohta Pyhtäältä. Lisäksi kasvatettua nieriää sekä taimenta Ahvenanmaalta.
Tuoreimmat sääennusteet ovat enteilleet kovenevia pakkasia. Niiden takia Kouvolan kauppahallin kalakauppias rohkenee jo odotella uutta sesonkia. – Katsotaan, jos loppuviikolla saataisiin jo ensimmäiset matikat.

Norjalainen lohi on ykkönen

Jo pitkään huippuhinnoissaan ollut norjalainen lohi on Suomen kalamarkkinoiden päätuote. Kuluttajalle hinta on viime aikoina pyörinyt selvästi yli kahdenkympin, jopa lähelle kolmenkympin kilohinnoissa, kuten Ylen hintavertailu ennen joulua kertoi. Hinta kuitenkin vaihtelee Oslon lohipörssissä päivittäin. Joulun jälkeen suurta muutosta hinnoissa ei vielä ole tapahtunut.

Syynä hinnannousuun ovat Chilen vaikeudet lohen tuotannossa. Se on maailman toiseksi suurin lohentuottaja. Maa ei ole saanut jalostusta käyntiin sen jälkeen, kun myrkyllinen leväkukinto harvensi pahasti lohikantaa. Tällä on vaikutuksensa muiden kalatuotteiden ja lihatuotteidenkin kysyntään.

– Norjalaisen lohen kilpailukyky heikkenee hinnan noustessa, ja kysyntä vahvistuu lihan ja broilerin puolella, kuvailee erikoistutkija Jari Setälä Luonnonvarakeskuksesta. Myös kotimainen kala saa mahdollisuutensa norjalaisen lohen vanavedessä. – Kirjolohen ja luonnon kalojen kysyntä nousee, kun norjalaisen lohen hinta on korkealla, lisää Setälä. Toisaalta tilanne voi muuttua ja näkyä kotimaassa nopeastikin. – Muutamina viime vuosina norjalaisen lohen hinta saattoi laskea nopeasti. Jos ei ole mitään ongelmia ja tarjontaa on, niin silloin on vaikea myydä muita kaloja, koska hinnat ovat alhaalla.

Norjan lohen kanssa kauppias voi nyt joutua tyytymään aiempaa pienempään katteeseen. Kouvolan kauppahallin tiskin takaa vakuutetaan kuitenkin, että kohonneen hinnan kanssa pärjätään. – Mielelläni maksan huippulaadusta ja kunnon lohesta ihan kunnon hinnan, sanoo kalakauppias Heiskanen.

Lohta, haukea, ahventa, muikkua…

Seitsemättä vuotta Kouvolan kauppahallissa kalaa myyvän AP Heiskasen mukaan kauppahallin asiakkaat ymmärtävät hyvin myös kotimaisen järvikalan päälle. – Sen verran sisämaassa ollaan, että täällä arvostetaan haukeakin, kertoo Heiskanen esimerkin kysynnästä. Kalatiskin asiakkaille lohi on luonnollisesti tuttu, mutta niin ovat kotimaiset järvikalatkin.

– Haukea, ahventa ja muikkua. Pari kolme kertaa viikossa syön ja välillä useamminkin riippuen siitä miten kala on tehty, kertoo valkealalainen Riitta Muhli. Norjalaisen lohen ennätyskallis hintakaan ei pahemmin ainakaan Riitta Muhlia heilauta. – Kyllä joulunakin tuli ostettua norjalaista lohta. Pala, mutta ei paljon. Aina pitää olla vähän suolakalaa.

http://yle.fi/uutiset/3-9386036