Pro Kala ry 02.04.2024

Tuoreen Pro Kala ry:n teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan kotimaisen kalan arvostus on korkealla. Kalan paikka suomalaisessa ruokapöydässä 2024 -tutkimus osoittaa, että noin 80 prosenttia vastaajista liittää erityisesti kotimaiseen pyydettyyn kalaan erittäin positiivisia tai positiivisia mielikuvia. Seuraavina positiivisten mielikuvien listalla tulevat ammattikalastus elinkeinona ja kotimainen kasvatettu kirjolohi.

Kotimaisen kalan, niin pyydetyn kuin kasvatetun kalan arvostus on korkealla ympäri Suomen ja kaikissa ikäryhmissä. Kaikkein positiivisimpia kalatuotteisiin ja kalatoimialaan liitetyt mielikuvat ovat kuitenkin vanhemmissa ikäluokissa.

-Tutkimus vahvistaa, että kotimaisen kalan arvostus liittyy samoihin kriteereihin kuin kalan arvostus yleisestikin, makuun ja tuoreuteen, kertoo tutkimuspäällikkö Jukka Aro tutkimuksen tehneestä Innolink-yrityksestä.

Vastaajia pyydettiin arvioimaan myös kalatuotteiden laatuun liittyviä tekijöitä. Parhaiten kuluttajien laatumielikuvia vastasivat ravintoarvo, maku ja tuoreus. Ravintoarvoltaan ja maultaan kalatuotteet täyttivät kuluttajien odotukset hyvin tai erittäin hyvin yli 80 prosentin mielestä. Vastaajista 79 prosenttia koki, että hänen ostamiensa kalatuotteiden tuoreus vastasi odotuksia joko hyvin tai erittäin hyvin.

Suomalaisten kalan syönti on pysynyt tutkimuksen mukaan melko samanlaisena huolimatta yleisestä taloustilanteesta ja siitä, että vastaajista suuri osa ilmoitti suurimmaksi esteeksi kalan kulutuksensa lisäämiselle hinnan. Ainoastaan kolme prosenttia kuluttajista ei syö lainkaan kalaa. Suurin osa, noin puolet vastaajista syö kalaa kerran viikossa ja vain 20 prosenttia ilmoittaa syövänsä kalaa suositusten mukaisesti, vähintään kaksi kertaa viikossa.

Kalaa syödään useimmiten kotona. Vastaajista 69 prosenttia ilmoittaa syövänsä kalaa useimmiten kotona ja 16 prosenttia syö kalaa yhtä usein kotona ja kodin ulkopuolella. Kalaruokaan liittyy paljon positiivisia määreitä: sitä pidetään terveysruokana, herkkuruokana ja samana aikaan toisaalta perinneruokana ja myös tulevaisuuden ruokana. 

Pro Kalan teettämä Kalan paikka suomalaisessa ruokapöydässä 2024 -tutkimus keräsi tietoa suomalaisten kulutustottumuksista ja mielikuvista kalatuotteiden käyttöön liittyen. Innolinkin tekemä tutkimus toteutettiin tammikuussa 2024 ja se perustuu 1 003 vastaukseen. Tutkimus on seurantatutkimus vuonna 2022 toteutetulle tutkimukselle ja tutkimuksen tuloksia verrataan soveltuvin osin aiemman tutkimuksen tuloksiin.

Erämiehen muikkupata

500 g perattuja muikkuja
150 g pekonia
1–2 sipulia lohkoina tai silputtuna
vähän suolaa
tilliä
mustapippuria
2 dl kalalientä tai valkoviiniä

Paista paloitellut pekonit kevyesti padassa. Lisää peratut muikut kerroksittain pekonin, sipulin ja mausteiden kanssa pataan. Lisää lopuksi kalaliemi tai valkoviini. Kypsennä miedolla lämmöllä tai uunissa 1–1½ tuntia, kunnes muikun ruodot ovat ihan pehmeitä. Jos valmistat ruoan annosvuoissa, kypsymisajaksi riittää tunti.

Lisätiedot:
Katriina Partanen
Pro Kala ry
+358 40 0827 277
katriina.partanen@prokala.fi