Alltech Fennoaqua Oy 31.5.2023

Kotimainen kalatuotanto pysyy turvattuna, kun Suomen ainoa kalanrehutehdas jatkaa toimintaansa uudella nimellä. Aiemmin Raisioaquana tunnettu yritys on nyt Alltech Fennoaqua Oy. Yritys kehittää, valmistaa ja myy kestävän kehityksen ja kiertotalousperiaatteen mukaisia kalanrehuja. Fennoaqua-nimi viittaa Suomeen ja Itämeren alueeseen. Nimenvaihdoksen taustalla on omistajanvaihdos, jota ilman Suomesta olisi loppunut kalanrehutuotanto. Sen seurauksena olisi voinut kyseenalaistaa, kuinka suomalaista suomalainen kala lopulta on, sillä ravinto on merkittävin vaikutin siinä, millaiseksi kala kasvaa. Fennoaquan katse on viennin kasvattamisessa. Kiikarissa ovat Ruotsi, Puola, Liettua, Latvia ja Viro.

Suomen ainoa kalanrehutehdas Raisioaqua jatkaa toimintaansa uudella nimellä. Yhtiön uusi nimi on Alltech Fennoaqua. Nimenvaihdoksen taustalla on omistajavaihdos Raisio-konsernilta Finnforel Oy:lle ja amerikkalaiselle Alltech Corporationille. Fennoaquan toiminta jatkuu yhtiön omalla tehtaalla Raisiossa. Fennoaqua-nimi viittaa Suomeen ja Itämeren alueeseen.

– Kalanrehutuotanto olisi voinut loppua Suomesta ilman tätä omistajanvaihdosta. Sen jälkeen olisi voinut kyseenalaistaa, kuinka suomalaista suomalainen kasvatettu kala lopulta on. Ravinto kun on merkittävin vaikutin siinä, millaiseksi kala kasvaa. Nyt Raisiosta tulee edelleen suomalaista rehua suomalaisten kasvattamalle kalalle, Raisioaquan toimitusjohtaja Tomi Kantola sanoo.

Jos tehdas olisi jouduttu lopettamaan, esimerkiksi kirjolohi olisi kasvatettu kokonaan ulkomaisella rehulla.

– Ihmiset sanovat, että olet mitä syöt. Sama pätee myös kaloihin, Kantola toteaa.

Suomalaiset haluavat suomalaista kalaa

Kolmannes suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista. Keskimäärin suomalainen syö 12,5 kiloa kalaa vuodessa. Tästä 4,2 kiloa on kotimaista. Ulkomaista kalaa syödään vuodessa 8,3 kiloa per henkilö. Voittopuolisesti suomalaisten syömä kala on ulkomailla kasvatettua lohta.

– Yli 80 prosenttia suomalaisista haluaisi lisätä kalansyöntiään. Kotimainen kala on tuoretta, terveellistä ja tietenkin maukasta. Lisäksi kotimainen kalankasvatus on osaltaan huoltovarmuustekijä. Omalta osaltaan kotimaisen kalanrehun tuotanto varmistaa, että suomalaista kalaa voidaan kasvattaa, jos ulkomaisen kalan tai kalanrehun tuonti katkeaa, Kantola kertoo.

Raision tehtaassa riittää tuotantokapasiteettia. Nyt tuotantomäärät kasvavat taas. Tuotantoa kasvatetaan entistä enemmän myös kiertovesikasvatusrehujen tuottamiseen, sillä uusi omistaja Finnforel on kiertovesikasvatuksen edelläkävijä. Lisäksi Alltechin myötä avautuu uusia myyntikanavia ja globaaleja kiertovesikasvatuskontakteja.

– Kiertovesikasvatus on tulevaisuuden ala. Alltechilla on Hollannissa vesiviljelyjärjestelmien tutkimuskeskus, jota voimme nyt hyödyntää omassa tutkimustoiminnassamme. Tutkimuskeskuksen ja vapaan kapasiteetin ansiosta voimme laajentaa tuotantoamme myös kiertovesikasvatuksessa käytettäviin rehuihin, Kantola kommentoi.

Katse on maailmalla

Uusi omistus mahdollistaa runsaasti resursseja tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä toiminnan laajentamisen ulkomaille. Seuraavaksi suomalaisen kalanrehutuotannon kiikarissa ovat ensisijaisesti Suomen lähialueet kuten Ruotsi, Puola ja Baltian maat, joihin tosin rehua viedään jo nyt. Alltechin laajan toiminta-alueen ansiosta on mahdollista, että rehua viedään paljon laajemmallakin alueelle.

– Kalanrehu kuuluu uusien omistajien ydintoimintaan. Suomalainen kalanrehun valmistus pääsi nyt hyvään kotiin, Kantola toteaa.

Fennoaquan osakkaita ovat suomalainen Finnforel, yhdysvaltalainen perheyritys Alltech Corporation sekä suomalainen Heino Group. Koko kalanrehuliiketoiminnan henkilökunta jatkaa työtään uudessa yhtiössä. Fennoaquan hallituksen puheenjohtaja on Finnforelin perustajaosakas Pekka Viljakainen.

Yritys kehittää, valmistaa ja myy kestävän kehityksen ja kiertotalousperiaatteen mukaisia kalanrehuja. Noilla arvoilla yhtiö erottuu muista alan toimijoista.

Pitkä ura kalankasvatuksessa

Fennoaquan toimitusjohtajaksi on valittu Tomi Kantola. Hän työskenteli myös Raisioaquan johdossa. Kantola on tehnyt pitkän uran suomalaisessa kalankasvatuksessa.

– Kaikissa tehtävissä yli 33-vuotisella urallani sydämenasianani on ollut konkreettisen ymmärryksen kasvattaminen kalankasvatusalan kehittämistarpeista ja työ asiakaspinnassa asiakkaiden lähellä. Eiköhän jatketa uudessa roolissa hyväksi havaittuun tapaan, Kantola päättää.

Lyhyesti: Alltech
Kansallisuus: Yhdysvallat
Toimiala: Rehujen ja elintarviketuotannon monialakonserni
Perustettu: vuonna 1980
Toiminta: Alltech toimii globaalisti, yli 120 maassa. Pääkonttori sijaitsee Nicholasvillessä Kentuckyssa Yhdysvalloissa. Alltech tuottaa eläinrehujen ja rehuainesosien lisäksi esimerkiksi viskiä ja panimotuotteita. Yhtiöllä on oma vesiviljelyyn keskittynyt tutkimuskeskus Alltech Coppens Aqua Centre Alankomaissa.

Lyhyesti: Finnforel
Kansallisuus: Suomi
Toimiala: Ekologiseen kalankasvatukseen erikoistunut teknologiayritys Perustettu: vuonna 2017
Toiminta: Finnforel kasvattaa kirjolohta Suomessa Varkaudessa, Joroisissa ja Hollolassa. Tuotteita myydään Suomen lisäksi Euroopassa ja Kaakkois-Aasiassa. Pääkonttori sijaitsee Varkaudessa. Yhtiö tunnetaan Saimaan tuore -elintarvikkeista. Finnforel tuottaa tällä hetkellä miljoona kiloa kirjolohta vuodessa ja kuluvan vuoden loppuun mennessä tuotanto nousee 3 miljoonaan kiloon.

Lyhyesti: Alltech Fennoaqua
Kansallisuus: Suomi
Toimiala: Suomen ainoa kalanrehuvalmistaja
Perustettu: vuonna 2018, kalanrehutuotantoa Raisiossa vuodesta 1982
Toiminta: Fennoaqua on entinen Raisioaqua, ja yhtiön tehdas Raisiossa on Suomen ainoa kalanrehutehdas. Fennoaquan tuotteita myydään Suomen lisäksi eritoten muualle Itämeren alueelle. Merkittävimmät vientimaat ovat Ruotsi, Puola, Liettua, Latvia ja Viro. Yhtiö on satsannut tuotekehitykseen ja kehittänyt muun muassa itämerirehuksi kutsutun innovaation, joka valmistetaan pääosin Itämerestä ja sen ympäristöstä saatavista raaka-aineista.

Lisätietoja:
Alltech Fennoaqua Oy
Toimitusjohtaja Tomi Kantola
tomi.kantola@fennoaqua.fi
050 65 304

Markkinointipäällikkö Juha-Matti Mäkelä
juha-matti.makela@fennoaqua.fi
040 541 1973

Alltech Fennoaqua on ympäristöystävällisten rehujen edelläkävijä, joka tarjoaa asiakkailleen kestävän kehityksen mukaiset rehut ja pohjoisen olosuhteisiin sovelletut toimivat ruokintaratkaisut. Innovatiiviset, kalojen hyvinvointia edistävät ja kalan rasvahappojen optimointiin suunnitellut rehut tekevät Alltech Fennoaquasta luotettavan kumppanin. Alltech Fennoaquan tuotteet ovat ainoita suomalaisia kalanrehuja.