Suunnitelma, strategia tai virkakoneisto ei toteuta kalankasvatuksen toivottua kasvua tai takaa yrityksen menestystä. Toteutus vaatii yrittäjiä, joilla on vahvaa tahtoa ja uskallusta uusiin kokeiluihin ja toimintatapoihin – ei vain yhtä kertaa vaan yhä uudelleen. Valmiutta aloittaa uudelleen ja jatkaa vaikka toiset jo luopuisivat.

Kalaviikko 2018 tapahtuman yhteydessä myönnettiin Suomen Kalankasvattajaliitto ry:n tunnustukset suomalaisen kalanviljelyn hyväksi tehdystä työstä kahdelle pitkän linjan yritykselle ja niiden vetovastuussa oleville yrittäjille Mannerlohi oy:n Juha Pirilälle sekä Kainuun Lohi oy:n Markku Tuikalle.

Kainuun Lohi Oy on perustettu 1968. Mukaan Kalankasvattajaliiton toimintaan yritys tuli kuitenkin jo aiemmin – kuitti 10 markan kannatusjäsenmaksusta vuodelta 1967 on tallessa. Oman yrityksen kehittämisen ohella on Markku Tuikka aktiivisesti edistänyt koko ammattikunnan asiaa Kainuun kalankasvattajien edusmiehenä, Kalankasvattajaliiton hallituksessa sekä Lohikunnan hallituksen puheenjohtajana.

Mannerlohi Oy on toiminut 40 vuotta ja ollut Liiton jäsen vuodesta 1980. Juha Pirilä on monesti ollut eturintamassa meriviljelyä edistämässä ja toiminut Liiton asiantuntevana edustajana erilaisissa luottamustehtävissä. Juha Pirilä on esimerkki lannistumattomasta yrittäjästä, joka jaksaa ottaa uudet haasteet vastaan.
Suomen Kalankasvattajaliitto onnittelee palkinnonsaajia ja toivottaa menestystä työssä suomalaisen , kestävän kalankasvatuksen parissa jatkossakin.

Kuva: Markku Saiha SAKL