Teksti: Mika Remes, kuva: Margus Rebane

Kolme Ruotsissa toimivaa kalankasvatusyritystä sai yhteensä miljoonien kilojen ympäristöluvat.

Ruotsissa toimivia ruokakalankasvatusyrityksiä edustava Matfiskodlarna pääsi helmikuussa uutisoimaan iloisia asioita: kolme sen jäsenyritystä sai suuret ympäristöluvat, joiden turvin on mahdollista kasvattaa Ruotsin sisävesissä miljoonia kiloja enemmän kalaa markkinoille. Luvan saaneet yritykset ovat Nordic Trout Sweden AB, Slotts Lax AB ja Överumans Fisk AB.

Yrityksillä on vahva yhteys Suomen kirjolohimarkkinoihin. Slotts Laxin omistaa Nordic Trout Sweden, jonka puolestaan omistaa Nordic Trout, Suomen suurin kalankasvatusyritys. Nordic Troutin puolestaan omistaa suomalaisen kalanjalostusyhtiö Kalaneuvoksen taustalla oleva Hukkasen yrittäjäperhe. Överumans Fiskin emoyhtiö on Heimon Kala Oy, joka kuuluu virolaiseen PRFoodsin konserniin.

Överumans Fiskin Ankasundin laitoksen kasseja Pohkjois-Ruotsissa. Kuva Margus Rebane

Suomalaiset asialla

Matfiskodlarnan mukaan uudet luvat ohjaavat kalankasvatusta Ruotsissa monta askelta oikeaan suuntaan, sillä paikallisesti ja puhtaissa vesissä kasvatettua kalaa kaivataan markkinoilla entistä enemmän. Se on kirjattu niin Ruotsin hallituksen kuin EU:n yhteisiin tavoitteisiin.

Ruotsissa kalankasvatus on kehittynyt pitkälti suomalaisyritysten voimin. Ruotsissa kuluttajat suosivat valinnoissaan edelleen norjalaista lohta, ja iso kirjolohi on jäänyt markkinoille toissijaiseksi tuotteeksi. Suomessa sillä puolestaan on ollut koko ajan kova kysyntä. Suomalaisyritykset ovat hakeneet kasvumahdollisuuksia Ruotsista, missä viranomaisten ympäristölupapolitiikka on mahdollistanut uutta kalankasvatusta, varsinkin runsaissa ja ravinneköyhissä sisävesissä.

Slotts Laxin lupa mahdollistaa 1,3 miljoonan rehukilon käytön Björkassa, noin 100 kilometriä Tukholmasta luoteeseen lähellä Falunia. Nordic Trout Sweden sai yhden miljoonan kilon rehunkäyttöluvan Stöpaforsiin, vajaa 100 kilometriä Vänern-järveltä pohjoiseen. Överumans Fisk puolestaan sai Pohjois-Ruotsin Storumansiin 3,6 miljoonan kilon rehunkäyttöluvat. Storumans sijaitsee noin 150 kilometriä Uumajasta luoteeseen. Kun nykyaikaisilla ruokintajärjestelmillä rehukerroin on noin yksi, uusilla luvilla voidaan kasvattaa yhteensä yli 5 miljoonaa kiloa kirjolohta markkinoille.

Nordic Troutin toimitusjohtaja Alf-Håkan Romar kiittää osaavaa henkilökuntaansa onnistuneesta lupaprosessista.

– Tulkitsemme, että tämä on selvä viesti viranomaiselta: oikean kokoinen laitos oikeassa paikassa on BAT-periaatteen mukaista eli parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa, sanoo Romar.

Vuosikymmen lupaprosessi

Heimon Kalassa kalanviljelytoiminnasta vastaava tuotantopäällikkö Margus Rebane on tyytyväinen Överumans Fiskin saamaan lupaan, vaikkakin samppanjapullon Rebane poksauttaa auki vasta kun selviää, antaako Ruotsin korkein ympäristöoikeus mahdollisuutta tehdä luvasta valitusta. Yritys pääsee kuitenkin kasvattamaan jo nyt kalaa uusien lupaehtojen mukaisesti. Kun ottaa huomioon yrityksen aiemmat luvat, kokonaistuotanto kolmella eri laitoksella nousee 4,2 miljoonaan kiloon.

– Tähän lupaprosessiin on kaikkiaan kulunut kymmenkunta vuotta ja se on maksanut meille satoja tuhansia euroja. Lupaprosessiin käytettyä työmäärää en uskalla edes arvioida, Rebane kertoo.

Ruotsin ja Suomen välillä ei Rebanen mukaan ole merkittävää eroa siinä, millainen lupaprosessi on. Ohjeet ovat kautta Ruotsin yhtenäiset, mutta viranomaisten suhtautuminen kalankasvatukseen vaihtelee alueittain.

– Mutta niinhän se on myös Suomessa. Ruotsissakin riittää tahoja, jotka haluavat valittaa kalankasvatuksen luvista aina. Olemme huomanneet, että valitettavan usein valittajien väitteet perustuvat väärään tietoon ja ikivanhoihin ennakkoluuloihin, Rebane sanoo.

Lisää kasvatusta Ruotsin sisävesiin

Luonnonolosuhteet kalankasvatukselle ovat hyvät Ruotsin suurissa sisävesissä. Varsinkin Pohjois-Ruotsissa on paljon voimalaitospatojen synnyttämiä vesivarastojärviä, joiden ravinneköyhään veteen on suorastaan toivottu ravinteita tuottavaa kalankasvatusta. Pohjois-Ruotsissa on runsaasti myös suuria jokia, joiden varrella voi hyvin kalaa kasvattaa.

– Veden laatu Ruotsissa on pääasiassa hyvä tai erinomainen. Se on menestyvän kalankasvatuksenkin elinehto. Kuormittuneessa Itämeressä tilanne on toinen eli siihen on Suomen tapaan vaikeampi saada uutta tuotantoa, kertoo Rebane.

Överumans Fisk kasvattaa kirjolohta, joka pääasiassa päätyy Suomen markkinoille. Kalojen jalostus tapahtuu Suomessa. Vaikka lähikalasta Ruotsissa paljon puhutaan, kuluttajat siellä suosivat pakastettua kalaa ja norjalainen lohi hallitsee markkinoita. Kirjolohen kysyntä on edelleen pientä. Muutamat ruotsalaiset kalankasvatusyritykset panostavat viileiden vesien Pohjois-Ruotsissa nieriään, jolla on Ruotsissa myös hyvä kysyntä.

– Kyllä Överumans Fiskissäkin sen kasvatusta on kokeiltu mutta haastava kala se on. Siksi keskitymme kirjoloheen, jonka kasvatuksen ja markkinoinnin hallitsemme hyvin. Uusien lupien myötä tähtäämme ympärivuotiseen tuoreen kalan tarjontaan. Se avaa myös vientimarkkinoita, Rebane kertoo.