.Helsingissä käynnistettiin Kalakumous tiistaina 5.10. Uusi vaikuttajaverkosto haluaa lisätä erityisesti kotimaisen kalan käyttöä. Tästä hyötyisi koko yhteiskunta, koska kalan syöminen on hyväksi terveydelle, ympäristölle ja ilmastolle.
Maa- ja metsätalousministeriö kutsui koolle laajan joukon kotimaisesta kalasta innostuneita vaikuttajia. Edustettuna on tutkimus, media, ravintola-ala, elinkeino, kauppa ja ympäristöpuoli. Pelkän puhumisen ja papereiden laatimisen sijaan ryhmä haluaa ratkaista ongelmia ja tarttua mahdollisuuksiin käytännön toimien avulla. Muutos syntyy teko ja toimi kerrallaan. Toimintatapaa on rakennettu yhdessä viestintätoimisto Ellun Kanojen kanssa.
Lopullisena määränpäänä siintää kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoite innostaa suomalaiset syömään keskimäärin 2,5 kala-annosta viikossa vuoteen 2035 mennessä. Erityisesti halutaan lisätä kotimaisen, kestävästi tuotetun kalan kulutusta. Tämä edellyttää vahvoja kalakantoja, kotimaisen kalan tarjonnan lisäämistä, uusia innovatiivisia kalatuotteita sekä kalan käyttöön liittyvän kulttuurin ja asenteiden muutosta.
Mukana Kalakumouksessa ovat Luonnonvarakeskuksen ohjelmajohtaja Meri Kallasvuo, Kalatukku Erikssonin toimitusjohtaja Mikko Poikolainen, Nordic FoodTech VC:n sijoitusjohtaja Lauri Reuter, toimittaja Mikko Peltola, kalastaja Jarno Aaltonen, Kalaneuvos Oy:n Ilkka Mäkelä, kokki ja Food Designer Linnea Vihonen, WWF:n ohjelmajohtaja Sampsa Vilhunen, ProKala ry:n toiminnanjohtaja Kati Partanen, S-Ryhmän myyntijohtaja Antti Oksa, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä sekä Laitakarin Kala Oy:n toimitusjohtaja Timo Karjalainen.
Tällä porukalla saadaan varmasti aikaan kumouksellista jälkeä! Ei muuta kuin kohti muutosta, yksi käytännön askel kerrallaan.
Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
Neuvotteleva virkamies Timo Halonen, p. 0295 162 411, timo.halonen(at)gov.fi