Kotiliesi 10.10.2017

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kalaa. Säännöllisellä kalan syönnillä on hurjasti terveysvaikutuksia.

Kala on tärkeä osa suomalaisten ruokavaliota, kertoo Kalaneuvos Oy:n tilaama Innolink Research Oy:n tekemä kysely. Kyselyyn vastasi 1200 suomalaista. Kyselyn mukaan suurin osa vastaajista haluaisi syödä kalaa vieläkin enemmän. Suurin haaste kalan syömiselle oli korkea hinta.

Kyselyn mukaan 81 prosenttia nimesi kalan ruokavalionsa viiden tärkeimmän proteiininlähteen joukkoon. Jäljessä tulivat kana ja kalkkuna 79 prosentin osuudella sekä punainen liha ja riista 78 prosentin osuudella. Kananmunat ja maitotuotteet viiden tärkeimmän proteiininlähteen joukkoon nimesi noin 70 prosenttia vastaajista.

”Kala on tutkitusti terveellistä. Useissa pitkittäistutkimuksissa on todettu, että säännöllinen kalan syönti on yhteydessä parempaan kognitioon ja pienempään riskiin sairastua muistisairauteen,” ravitsemustieteilijä Satu Jyväkorpi Gerontologinen ravitsemus Gery ry:stä kertoo.10

Kalassa on runsaasti ihmiselle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja.

”Omega-3-rasvahapot voivat suojata aivoja ikääntymiseen liittyviltä vaurioilta esimerkiksi säätelemällä geenejä, vähentämällä hermokudoksen tulehdusta, lisäämällä hermosolujen solukalvojen liukoisuutta ja edesauttamalla hermosolujen signaalinvälitystä. Kalaa suositellaankin syötävän ainakin kaksi kertaa viikossa lajeja vaihdellen,” Jyväkorpi jatkaa.

Suomalaiset ovat aina syöneet kalaa. Pro Kala ry:n mukaan suomalaisten kalan kulutus on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Olemme EU:n viidenneksi paras kalansyöjäkansa Portugalin, Espanjan, Liettuan ja Ranskan jälkeen. Syömme kalaa fileeksi laskettuna n. 16 kg/henkilö/vuosi. Kotimaisen kalan osuus kulutuksesta on noin yksi kolmasosaa.

Silti kalan kulutusta voisi vielä lisätä. Kalaa syödään keskimäärin vain kerran viikossa tai harvemmin. Virallisissa ravitsemussuosituksissa kalaa kehotetaan syömään ainakin kaksi kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen.

6 syytä lisätä kalaa ruokavalioon

Lähes kaikki kalat rasvapitoisuudesta riippumatta sisältävät runsaasti D-vitamiinia. D-vitamiini on erityisen tärkeä luuston kunnolle.
Kalan proteiini on yhtä hyvää lihan, kananmunan ja maitotuotteiden kanssa. Kala sisältää monipuolisen valikoiman eri ravintoaineita, mutta erityisen runsaasti siitä saa D-vitamiinin, hyvien rasvahappojen ja proteiinin ohella B12-vitamiinia ja seleeniä.
Omega-3-rasvahapot voivat suojata aivoja ikääntymiseen liittyviltä vaurioilta esimerkiksi säätelemällä geenejä, vähentämällä hermokudoksen tulehdusta, lisäämällä hermosolujen solukalvojen liukoisuutta ja edesauttamalla hermosolujen signaalinvälitystä.
Kalan säännöllinen käyttö voi vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä ja parantaa diabeetikoiden sokerinsietokykyä.

Runsas kalan syönti voi myös vähentää muun muassa miesten eturauhassyövän riskiä ja ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä.

Useissa pitkittäistutkimuksissa on todettu, että säännöllinen kalan syönti on yhteydessä parempaan kognitioon ja pienempään riskiin sairastua muistisairauteen.
Enemmän kalaa lautaselle

Suomalaisten kulutustottumukset ovat muuttumassa ja uudet tuotteet kiinnostavat. Tuotekehitys on keskeisessä roolissa ja markkinoille tuleekin koko ajan lisää erilaisia kalajalosteita.

Ruokatieto.fi –sivujen mukaan kalavalmisteiden tuotekehitystyössä ovat sekä jalostusteollisuus että tutkimuslaitokset panostaneet viime vuosina erityisesti einesvalmisteisiin. Tämä johtuu osaltaan kysynnän lisääntymisestä.

”Kalaa ostetaan saman verran kuin ennenkin, mutta tuontilohen kallistumisen myötä kauppakassiin lastataan aiempaa enemmän kirjolohta tai muita kalatuotteita. Silakasta on tullut taas arvostettu ruokakala ja jopa särki kiinnostaa. Tuotekehitys on keskeisessä roolissa kalan houkuttelevuuden lisäämisessä,” kalanjalostaja Hätälä Oy:n toimitusjohtaja Riku Isohätälä kertoo Pro Kala ry:n sivuilla.

Kalaneuvos Oy:n toimitusjohtaja Veijo Hukkanen on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa keskeistä olisi, että viranomaiset myöntäisivät nykyistä nopeammin lupia kalankasvattajille, jotta kalatalous vauhdittuisi ja suomalaisten ruokapöytään kalaa riittäisi.

”Suomalaiset haluavat syödä suomalaista kalaa. Kasvattajat olisivat valmiita lisäämään kalankasvatusta, kunhan vaan lupia saataisiin. Kalankasvatus on myös kehittynyt huimasti viimeisten 10-15 vuoden aikana, mitä tulee ympäristön kuormitukseen”, Hukkanen arvioi Pro Kala ry:n sivuilla.

Myös Hukkanen näkee tulevaisuuden positiivisena.

”Kotimaisilla kalankasvattajilla menee nykyään aiempaa paremmin. Keskeistä olisi kehittää kala-alan koulutusta, jotta alalle saadaan ammattitaitoista väkeä”.

https://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/tiesitko-nama-kalan-terveysvaikutukset-6-hyvaa-syyta-syoda-kalaa/