Rakennuslehti26.11.2019

Uponor Infra toimitti kalanviljelylaitoksen norjalaiselle FishGlobelle. Yhtiön mukaan se on maailman suurin merioloihin suunniteltu PE-muovistruktuuri.

Ensimmäiset lohenpoikaset polskivat jo Uponor Infran Norjaan toimittamassa kalanviljelylaitoksessa.

Stagangerissa juuri käyttöön otettu FishGLOBE V5 -kalanviljelylaitos on Uponorin mukaan kerrostalon korkuinen. Sen  läpimitta on 22 metriä ja tilavuus 3 500 kuutiota.

Uponor Infra on vastannut laitoksen materiaalitoimituksista ja rakentamisesta. Yhtiön vientipäällikkö Kari Karjalainen kertoo, että hanke on ollut maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

”Tämän kokoista meriolosuhteisiin suunniteltua PE-muovistruktuuria ei ole aiemmin rakennettu missään”, hän sanoo tiedotteessa.

Laitos kelluu ja on täysin suljettu eli aallot eivät pääse tuomaan sisään esimerkiksi loisia eivätkä lohenpoikaset pääse karkuun. Se toimii täysin automaattisesti.

FishGloge kehittänyt laitosta vuosia. Haasteena oli löytää riittävän vahva rakenne, joka kestäisi Norjanmeren rankat olosuhteet.

Uponor toimittaa ensi vuonna Norjaan kaksi muuta samankokoista kalanviljelylaitosta. Suunnittelilla on vielä monta kertaa V5-rakennelmaa suurempi V6-laitos.

”Sen tilavuus on jo 31 000 kuutiota ja kapasiteetti 2 300 tonnia kalaa. Laitoksen läpimitta on 44 metriä ja korkeus 30 metriä. Painoa järjestelmällä on tuhat tonnia”, Karjalainen kertoo.

Maailman suurin meriolosuhteisiin tehty muovistruktuuri

Konepörssi 26.11.2019

Korkeutta kerrostalon verran, läpimittaa 22 metriä ja tilavuutta 3 500 kuutiota – Lounais-Norjaan Stavangeriin toimitettu kalanviljelylaitos FishGLOBE V5 on maailman suurin meriolosuhteisiin koskaan suunniteltu PE-muovistruktuuri. Uraauurtavan laitoksen materiaalitoimituksista ja rakentamisesta vastasi Uponor Infra.

Vientipäällikkö Kari Karjalainen Uponor Infrasta toteaa, että hanke on ollut maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

”Tämän kokoista meriolosuhteisiin suunniteltua PE-muovistruktuuria ei ole aiemmin rakennettu missään.”

Karjalainen uskoo, että FishGLOBE tulee mullistamaan paitsi meressä tapahtuvan kalanviljelyn, myös muiden meriolosuhteisiin tarkoitettujen muovistruktuurien tulevaisuuden.

”Tämä tuo aivan uudenlaisia mahdollisuuksia rakentaa muovista erilaisia merelle tarkoitettuja, suurikokoisia sovelluksia. Muovin edut ovat kiistattomia – se on kestävä materiaali, jonka elinikä on yli sata vuotta. Materiaalin joustavuuden ansiosta siihen ei tule rikkoutumiseen johtavia säröjä, eikä siinä myöskään ole riskiä esimerkiksi korroosiolle.”

Edistyksellinen rakenne varmistaa turvallisen kasvatuksen

Marraskuussa 2019 käyttöön otettu innovatiivinen FishGLOBE V5 on suljettu, täysin automaattisesti toimiva kalanviljelylaitos. Toiminnasta huolehtiva tekniikka ja integroitu ruokasyöttöyksikkö on sijoitettu laitoksen yläosaan. Kelluvan laitoksen edistyksellinen, kauttaaltaan umpinainen rakenne varmistaa, etteivät aallot pääse tuomaan laitoksen sisään esimerkiksi lohitäitä tai muita loisia ja takaa kaloille turvallisen ensimmäisen vuoden meressä. Umpinainen rakenne estää myös kaloja karkaamasta luontoon.

Lohenpoikaset eli smoltit kasvatetaan FishGLOBEssa 100-grammaisista kilon painoisiksi, jonka jälkeen ne siirretään seuraavaan laitokseen.

Räätälöidyt Wehopanelit valmistettiin Vaasassa

Norjalainen FishGLOBE AS on käyttänyt laitoksen kehitystyöhön useita vuosia.

Yhtiö halusi laitoksen materiaaliksi PE100-muovin, mutta haasteena oli löytää riittävän vahva rakenne, joka kestäisi 200 000 kiloa painavan, 18 metriä korkean rakennelman massiivisen koon ja Norjanmeren rankat olosuhteet. Epäilijöitäkin riitti – FishGLOBEn perustaja ja tuotekehitystä johtava Arne Berg on kertonut, ettei yksikään hänen tapaamansa insinööri aluksi uskonut, että laitos olisi mahdollista rakentaa PE-muovista. 

Ratkaisun tarjosivat Uponor Infran kehittämät, erittäin vahvat Wehopanel-paneelit ja Weholite-putket.

Kerrosrakenteisesta PE-profiilista valmistetut Wehopanel-paneelit ja Weholite-putket voidaan mitoittaa ja varustella yksilöllisesti useisiin eri käyttötarkoituksiin, esimerkiksi säiliöiksi, pohjalaatoiksi, tukirakenteiksi, pumppaamorakennuksiksi ja merellä tarvittaviksi kelluviksi rakenteiksi. Niistä on viime vuosina kehitetty lukuisia uusia innovatiivisia tuotteita ja rakenteita.

Kari Karjalainen kertoo, että FishGLOBEa varten räätälöitiin oma Wehopanel-profiili, sillä näin vahvaa ja suurikokoista paneelia ei oltu aiemmin valmistettu.

Uponor Infra valmisti laitoksen loimeen tarvittavat, jopa 3 x 8 metrin kokoiset Wehopanelit sekä keskiputkeksi asennetun, sisähalkaisijaltaan kolmemetrisen Weholite-putken Vaasan tehtaallaan.

Kuusi syöttöputkea, jotka toimivat myös laitoksen tukirakenteina, ovat 1 100-millistä PE-paineputkea. Syöttöputket kuljettavat laitoksen sisään merivettä, joka poistetaan myöhemmin puhdistettuna takaisin mereen järjestelmän keskiputken kautta.

Osaaminen ja kokemus muovirakentamisesta avainasemassa

Niin suunnittelu-, valmistus- kuin rakennusprosessikin on Karjalaisen mukaan ollut äärimmäisen vaativa.

”Osaamistamme ja jo 1950-luvulta asti kerättyä kokemustamme muovirakentamisesta päästiin nyt todella hyödyntämään.”

Paneelit ja putket toimitettiin Lounais-Norjaan joulukuussa 2018, jonka jälkeen rakennustyöt alkoivat.

Heinäkuussa 2019 laitos nostettiin mereen ja hinattiin sen lopulliseen sijoituspaikkaan Lounais-Norjaan, Stavangerin kupeessa sijaitsevaan Lysefjordiin. Viimeistelytöiden ja testausten jälkeen laitos kiinnitettiin meren pohjaan 12:lla PE-muovista valmistetulla kiinnityspisteellä, joista jokainen on suunniteltu kestämään yli 25 tonnin vetovoima.

Ensimmäiset kalat, 250 000 lohenpoikasta, siirrettiin laitokseen marraskuun loppupuolella.

Suunnitteilla jo moninkertaisesti suurempi FishGLOBE

Vuoden 2020 aikana Lysefjordiin on tarkoitus toimittaa vielä kaksi samankokoista FishGLOBE-laitosta. Suunnittelutyö on jo alkanut ja profiilien ja paneelien valmistuskin päästäneen aloittamaan pian.

FishGLOBEn kehitys ei kuitenkaan lopu tähän. Suunnitteilla on jo moninkertaisesti suurempi FishGLOBE V6.

”Sen tilavuus on jo 31 000 kuutiota ja kapasiteetti 2 300 tonnia kalaa. Laitoksen läpimitta on 44 metriä ja korkeus 30 metriä. Painoa järjestelmällä on tuhat tonnia”, Karjalainen kertoo. 

https://www.koneporssi.com/uutiset/maailman-suurin-meriolosuhteisiin-tehty-muovistruktuuri/