Uponor 15.2.2022

Maailman suurimman meriolosuhteisiin tarkoitetun polyeteeni- eli PE-muovirakenteen, innovatiivisen FishGlobe -kalanviljelylaitoksen ensimmäinen kaupallinen versio valmistui loppuvuodesta 2019. Norjalaisen FishGLOBE AS -yhtiön ja Uponor Infran valmistama toinen, tilavuudeltaan 3 500-kuutioinen laitos nostettiin mereen loppuvuodesta 2021, ja suunnitteilla ovat nyt kooltaan lähes kolme ja kymmenen kertaa suuremmat FG 10K ja FG 30K.

Norjalaisen FishGLOBEn kehittämä innovatiivinen FG 3,5K on suljettu, täysin automaattisesti toimiva kalanviljelylaitos, jossa lohenpoikaset, smoltit, kasvatetaan 100-grammaisista kilon painoisiksi ennen kuin ne siirretään seuraavaan laitokseen.

Kelluvan laitoksen edistyksellinen, kauttaaltaan umpinainen rakenne varmistaa, etteivät aallot pääse tuomaan laitoksen sisään esimerkiksi lohitäitä tai muita loisia. Tämä on erittäin merkittävä etu, sillä lohitäit ovat yksi kalanviljelyn suurimmista haasteista. Umpinainen rakenne on kestävä ratkaisu myös ympäristön kannalta. Merenpohjaan ei päädy lainkaan jätettä, sillä kaikki laitoksessa syntyvä jäte pystytään keräämään talteen ja hyödyntämään myöhemmin biokaasun tuotannossa. Järjestelmä varmistaa tehokkaan vedenvirtauksen ja -kierron laitoksen sisällä. Veden happipitoisuus on aina yli 90 %, mikä lisää kalojen hyvinvointia ja nopeuttaa niiden kasvua.

Neljän kasvatetun kalasukupolven aikana tulokset ovat olleet erinomaisia. Perinteisiin kalanviljelylaitoksiin verrattuna kalat ovat kasvaneet nopeammin ja olleet terveempiä, niiden kuolleisuus on ollut pienempi eikä lohitäikäsittelyjä tai antibiootteja ole tarvittu.

FishGlobe1: Jo toinen FishGlobe-laitos on toiminnassa Stavangerin lähellä Lounais-Norjassa.

Entistä kestävämmin ympäristön kannalta

Ensimmäisen FG 3.5K:n lanseerauksen jälkeen FishGLOBE ja Uponor Infra ovat jatkaneet laitoksen kehitystyötä. Toinen FG 3.5K rakennettiin ja nostettiin mereen Stathellessä Oslon eteläpuolella ja hinattiin Stavangerin lähelle lokakuussa 2021. Moninkertaisesti suurempien FG 10K – ja FG 30K -laitosten suunnittelutyö on jo alkanut. K10:llä tulee olemaan kapasiteettia lähes kolme kertaa ja K30:llä kymmenen kertaa enemmän. Tilavuudeltaan 30 000-kuutioisen FG 30K -laitoksen halkaisija on 44 metriä ja korkeutta sillä on 32 metriä.

– Nyt valmistunut laitos on samankokoinen kuin ensimmäinen, mutta olemme tehneet lukuisia parannuksia, jotka ovat vaikuttaneet niin tuotanto- ja rakennusprosesseihin kuin laitoksen suorituskykyynkin. Kehitys- ja suunnittelutyö asiakkaan kanssa kesti lähes vuoden, vientipäällikkö Kari Karjalainen Uponor Infrasta kertoo.

– Rakentamisessa tarvitaan nyt vähemmän elementtejä, hitsausta ja sahausta. Kokoonpanoaika Norjassa on saatu lyhenemään 7,5 kuukaudesta 5 kuukauteen, ja valmistuksen ja rakentamisen aikana syntyvän rakennusjätteen määrä on vähentynyt lähes 40 prosenttia. Nämä kaikki varmistavat entistä tehokkaamman ja ympäristön kannalta kestävämmän tavan rakentaa.

Karjalainen muistuttaa, että muovi on kestävä materiaali, jonka käyttöikä on yli sata vuotta. Tuotteet voidaan kierrättää tai käyttää uudelleen niiden elinkaaren lopussa. Materiaalin joustavuuden ansiosta siihen ei tule rikkoutumiseen johtavia säröjä, eikä siinä myöskään ole riskiä esimerkiksi korroosiolle.

FishGlobe2: Uusin laitos nostettiin mereen loppuvuodesta 2021.

Räätälöidyt materiaalit Vaasasta

Laitoksen rakentamisessa käytetään Uponor Infran kehittämiä erittäin vahvoja, mutta kevyitä Wehopanel-kennolevyjä ja Weholite-putkia. Kerrosrakenteisesta PE-profiilista valmistetut kennolevyt ja putket voidaan mitoittaa ja varustella yksilöllisesti useisiin eri käyttötarkoituksiin.

– Ne ovat riittävän vahvoja kestämään Norjanmeren rankat olosuhteet sekä laitoksen massiivisen painon. FG 3,5K -laitos painaa 200 000 kiloa, ja FG 30K:lla painoa on jo tuhat tonnia.

Uponor Infra valmisti laitoksen loimeen tarvittavat, jopa 3 x 10 metrin kokoiset Wehopanelit sekä keskiputkeksi asennetun, sisähalkaisijaltaan 3,4-metrisen Weholite-putken Vaasan tehtaallaan.

Kuusi pumppuputkea, jotka toimivat myös laitoksen tukirakenteina, ovat 1 200-millistä PE-paineputkea. Pumppuputket kuljettavat laitoksen sisään 14 metrin syvyydestä merivettä, joka poistetaan myöhemmin puhdistettuna takaisin mereen järjestelmän keskiputken kautta.

Tulevaisuuden järjestelmä

FishGLOBE uskoo laitoksille löytyvän markkinoita aluksi muun muassa Norjassa, Isossa-Britanniassa, Kanadassa ja Chilessä, myöhemmin myös muualla.– Esimerkiksi Norjan hallituksella on keskeisenä tavoitteena kestävä kasvatus, joten lohiloisten, kalojen karkailun ja korkean kuolleisuuden aiheuttamiin haasteisiin on löydettävä ratkaisuja. Suljettu laitos on tulevaisuuden menetelmä, joka takaa korkealaatuisen, ympäristön kannalta kestävän kalanviljelyn, Karjalainen sanoo.

Lisätietoja: Kari Karjalainen, vientipäällikkö, Uponor Infra Oy

Puh. 040 729 2632

kari.karjalainen@uponor.com

FishGlobe3: Halkaisijaltaan 1 200-millisistä PE-paineputkista rakennetut pumppuputket kuljettavat laitoksen sisään merivettä ja toimivat myös laitoksen tukirakenteina.